Ανοιχτή πόρτα

Τα παιχνίδια της τύχης, του Κωστή Α. Μακρή

Kostis A. Makris

Kostis A. Makris

 

 

 

 

 

 

 

Κωστής Α. Μακρής

 

 

 

  POZNAMH_DOLATREVI__DEGOUSTA_RONAMOUL_ENXAZA_KAM_07AUG17_LR.jpg

 

Η Ποζναμή Ντολατρέβη,
ο Δεγουστά Ροναμούλ Ενχαζά,
ο γιος τους Μουταδή Νουνόλα
και τα παιχνίδια της τύχης

 

Η τύχη έφερε την Ποζναμή Ντολατρέβη κοντά στον Δεγουστά Ροναμούλ Ενχαζά.

Η τύχη έφερε τον Δεγουστά Ροναμούλ Ενχαζά κοντά στην Ποζναμή Ντολατρέβη.

Πότε, πού, πώς και κάτω από ποιες ακριβώς συνθήκες η ηδυπαθής Ποζναμή Ντολατρέβη και ο γοητευτικός Δεγουστά Ροναμούλ Ενχαζά συναντήθηκαν μια μέρα καύσωνα στη θάλασσα, σε μια μέρα με πανσέληνο…

Πώς μετά ενώθηκαν με τα δεσμά του έρωτα, μετά με τα δεσμά μιας συγκλονιστικά περιπαθούς σχέσης…

Πώς μετά από τυχαίες, αλλά όχι εντελώς απρόβλεπτες συνθήκες, αποφάσισαν να ενωθούν και με τα δεσμά του γάμου, παρ’ όλο που είχαν χάσει ένα εξαιρετικά μεγάλο μέρος του πλούτου τους ― έγκριτοι οικονομικοί αναλυτές υπολογίζουν τις απώλειές τους σε περισσότερο από το 65% της περιουσίας τους, κυρίως σε μετρητά…

Και, τέλος, πώς μετά από δύο χρόνια απέκτησαν ένα παιδί που, μετά από πολλή σκέψη, το ονόμασαν Μουταδή Νουνόλα, είναι πράγματα τόσο πολύπλοκα και τόσο στενά δεμένα με την τύχη, που θα χρειαζόταν ένα βιβλίο πολλών τυχαία γραμμένων σελίδων για να καταγραφούν όλες οι γοητευτικές λεπτομέρειες.

Πάντως, όλα αυτά, όπως διατυμπάνιζε το τυχερό ζευγάρι, δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς τη βοήθεια της τύχης.

Ήταν μια θυελλώδης αλληλουχία τυχαίων γεγονότων, που ξεκίνησαν μια μέρα στη θάλασσα και μετά από πολλά συμβάντα κατέληξαν στη σπάνια σχέση που χτίσανε, με τύχη, απόλυτη απουσία προγραμματισμού και πλήρη άγνοια κινδύνου, το θαυμαστό ζεύγος που αποτελούν πλέον η Ποζναμή Ντολατρέβη και ο Δεγουστά Ροναμούλ Ενχαζά.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν είχαν άδικο, η Ποζναμή Ντολατρέβη και ο Δεγουστά Ροναμούλ Ενχαζά, να πιστεύουν με όλη τη δύναμη της σκέψης τους (που δεν ήταν και τόσο ισχυρή) στην τύχη: μια κλήρωση του Τζόκερ τους είχε βοηθήσει να αναπληρώσουν ένα αρκετά μεγάλο μέρος από τη χαμένη ―λόγω ΕΝΦΙΑ και άλλων τυχαίων περιστατικών― περιουσία τους.

Η ευτυχία τους έμελλε, όπως έχει ήδη τυχαία αναφερθεί, να ολοκληρωθεί με την τυχαία έλευση του μικρού Μουταδή Νουνόλα, ο οποίος μετά από μια τυχερή βρεφική ηλικία, κατά την οποία δεν έπαθε καμιά σοβαρή ασθένεια, έφτασε στην ηλικία όπου τα τυχερά μικρά παιδιά πάνε σε ένα τυχερό σχολείο με σκοπό να απαλλαγούν από κάθε φορτίο ανεμελιάς που μπορεί να τους έχουν φορτώσει τα σφιχταγκαλιάσματα των τυχερών γονιών τους.

Η Ποζναμή Ντολατρέβη και ο Δεγουστά Ροναμούλ Ενχαζά παρακολουθούσαν την τυχαία πορεία του γιου τους από το τυχερό τους σπίτι στο εξίσου τυχερό σχολείο και η τύχη τούς είχε εξοπλίσει με όλα εκείνα τα εφόδια που απαιτούνται για να μπορούν κάποιοι τυχεροί ―γονείς και άλλοι― να κρίνουν το εκπαιδευτικό σύστημα και τις εκπαιδευτικές μεθόδους που με περισσή τύχη ακολουθούν αποτελεσματικά οι τυχεροί δάσκαλοι και οι τυχερές δασκάλες.
Τα εφόδια αυτά ήταν η τρομερή ―όσο και τυχαίως αναπτυχθείσα― δεξιοτεχνία του Δεγουστά Ροναμούλ Ενχαζά στο επαγγελματικό κομπολόι και η καταπληκτική ικανότητα συλλογής φίλων και λάικς ―προϊόν καλής τύχης και αυτά― της Ποζναμή Ντολατρέβη στο φέις-μπουκ και σε άλλα μέσα τυχαίας κοινωνικής δικτύωσης.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και το τυχαίο γεγονός ότι και οι δύο μαζί τυχεροί γονείς είχαν διαβάσει πάνω από επτά (7) εξωσχολικά βιβλία, εύκολα καταλαβαίνει κανείς την αξιοθαύμαστη ικανότητα που είχαν αναπτύξει στο να κρίνουν και να αποφασίζουν για το τι είναι καλό για την εκπαίδευση του τυχερού γιου τους, για την παιδεία συνολικά, για τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα της χώρας και πόσο σπουδαίο ρόλο παίζει σε όλα αυτά η τύχη, που άλλους τους ανεβάζει κι άλλους τους κατεβάζει στα τάρταρα και μερικές φορές τους ρίχνει στα ξένα χέρια.

Παρ’ όλο που οι οικονομικές τους δυνατότητες δεν ήταν όπως δέκα χρόνια πριν, είχαν τον τρόπο ―χάρη στην τύχη και το κερδισμένο Τζόκερ― να παρέχουν στο παιδί τους τα περισσότερα απ’ αυτά που ζητούσε και μάλιστα, σε μερικές περιπτώσεις, να προλαβαίνουν τις επιθυμίες του.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη, εκ μέρους του Μουταδή Νουνόλα, μιας αντίληψης για τον κόσμο απόλυτα φυσιολογικής.

Ο Μουταδή Νουνόλα, όπως πάρα πολλά τυχερά παιδιά της κατηγορίας του, ήταν ανίκανος να αντιληφθεί την ατυχία ή τη δυστυχία του άλλου. Όπως επίσης ήταν ανίκανος να σκεφτεί ότι θα μπορούσε να επιτύχει κάτι με κόπο, υπομονή και επιμονή κι όχι με την τύχη ή με τη βοήθεια των γονιών του, κάθε φορά που απαιτούσε ουρλιάζοντας εκείνο που ήθελε.

Θα ερχόταν όμως μια φριχτή μέρα που όλα αυτά θα αλλάζανε.

Ήταν η μέρα που μια τυχαία κλήρωση θα άλλαζε τη ζωή αυτού του τόσο τυχερού παιδιού.

Αλλά για αυτό το τυχαίο γεγονός, δεν μπορώ να πω περισσότερα.

Ούτε για ποιο πράγμα έγινε η κλήρωση εκείνη, ούτε ποιες ήταν οι τραγικές συνέπειες στον ψυχισμό του Μουταδή Νουνόλα, ούτε ―πολύ περισσότερο― να προβλέψω όλες τις επιπτώσεις που θα είχε το τυχαίο εκείνο γεγονός στη μετέπειτα ζωή ενός καθ’ όλα τυχερού παιδιού.
Δεν μπορώ να αποκαλύψω ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα για ένα τόσο τυχερό παιδί, όσο ο Μουταδή Νουνόλα, που μια δυσάρεστη τροπή της τύχης το κατέστησε ανίκανο να βλέπει με αισιοδοξία, σθένος, αυτοπεποίθηση και ελπίδα τη ζωή του.

Δεν μπορώ να αποκαλύψω πώς ένα τυχαίο γεγονός, μια ασήμαντη κλήρωση δηλαδή, μετέτρεψε ένα τόσο τυχερό παιδί σε άνθρωπο ανίκανο να επιμένει στους στόχους του, σε έναν νέο που του είναι αδύνατον να υπομείνει ακόμα και μια ασήμαντη κακοτυχία (δεν μιλάμε για συμφορές, φυσικά!) και έναν πολίτη που αδυνατεί να αγωνιστεί με πείσμα για τα όνειρά του και όσα αγαπάει.

Ναι. Δεν μπορώ και δεν θέλω να αποκαλύψω ότι ο Μουταδή Νουνόλα μετετράπη από τυχερό παιδί σε έναν δυστυχισμένο άνθρωπο. Κι όλα αυτά, μετά από μια κλήρωση.

Το μόνο που μπορώ να αποκαλύψω είναι ότι και οι δυο γονείς του, η ηδυπαθής Ποζναμή Ντολατρέβη και ο γοητευτικός Δεγουστά Ροναμούλ Ενχαζά, θεώρησαν απολύτως τυχαίο εκείνο το γεγονός, το τόσο καθοριστικό για το μέλλον του παιδιού τους, και δεν έπαψαν ποτέ να πιστεύουν στην τύχη.

Ή στην ατυχία.

 

07 Αυγούστου 2017

 

Για τα ονόματα: Ποζναμή Ντολατρέβη, Δεγουστά Ροναμούλ Ενχαζά, και Μουταδή Νουνόλα, Copyright©August 2017, Kostis A. Makris, Athens, Greece, EU

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Άντε τώρα να τα … xeblexit!, του Γιώργου Σαράφογλου
Η συνάντηση του Χριστιανισμού με το Στράτευμα, του Αντγου (εα) Θεόκλητου Ρουσάκη
Ο Καραγκιόζης Πλανητάρχης Γιατρός! (Dr. “Strangelove” Trump’s remedy for Covid-19), του Γιώργου Σαράφογλου-by George Sarafoglou

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.