Υγεία

Τα ΟΧΙ της εγκύου, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Για εννέα μήνες και για όσο διαρκεί η κύηση υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες που στόχο έχουν να διαφυλάξουν την υγεία της εγκύου αλλά και του εμβρύου.

Ακολουθούν μη διαπραγματεύσιμα ΟΧΙ κατά τη διάρκεια της κύησης:

 Στο τσιγάρο: μεταδίδετε νικοτίνη και καρκινογόνες ουσίες στο έμβρυο ενώ το εμποδίζετε να λάβει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά αυξάνοντας τον κίνδυνο αποβολής ή πρόωρης γέννας

 Στο αλκοόλ

 Σε τοξικές ουσίες: μόλυβδος και υδράργυρος από καθαριστικά, εντομοκτόνα και χρώματα απειλούν το έμβρυο.

 Σε μολυσμένα τρόφιμα: μαγειρεύετε και αποθηκεύετε τις τροφές σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής, στη σωστή θερμοκρασία και στους σωστούς χώρους.

 Σε προϊόντα με τεχνητά αρώματα: αποσμητικά σπρέι, σερβιέτες και αφρόλουτρα μπορεί να περιέχουν αρώματα που αυξάνουν τον κίνδυνο ουρολοίμωξης ή μυκητίασης. Μην κάνετε κολπικές πλύσεις.

 Σε ψάρια με πολύ υδράργυρο όπως ξιφίας, σκουμπρί και κολιός.

 Σε ακτινογραφίες

 Σε μπάνιο με καυτό νερό, υδρομασάζ και σάουνα. Οι μεταβολές της θερμοκρασίας του νερού μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα.

 Σε επαφή με τρωκτικά ή περιττώματα γάτας. Εάν έχετε γάτα άλλος να καθαρίζει την άμμο της γιατί το τοξόπλασμα μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για το έμβρυο. Τα ούρα και τα περιττώματα τρωκτικών, ακόμη κι αν πρόκειται για κατοικίδια χάμστερ ή ινδικά χοιρίδια, μπορούν επίσης να μεταδώσουν επικίνδυνους ιούς.

 

SHARE
RELATED POSTS
Ποιες τροφές αποτοξινώνουν τον οργανισμό;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Η διατροφή βοηθά στη θεραπεία της ουρολοίμωξης;, του Δρ Σπύρου Γκούβαλη
Γιατί ανεβάζουμε δέκατα;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.