Υγεία

Τα μάτια μας κινδυνεύουν!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

 

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Ο Μάιος είναι εδώ η ηλιοφάνεια αυξάνεται σημαντικά και η ηλιακή ακτινοβολία όπως και διάφοροι εξωτερικοί παράγοντες απειλούν σοβαρά τα μάτια μας!

Το δέρμα και τα μάτια κινδυνεύουν από την αόρατη υπεριώδη ακτινοβολία (UVA, UVB) η οποία ενοχοποιείται για την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου. Το 90% των καρκίνων του δέρματος προκαλείται από την ηλιακή ακτινοβολία η οποία επιπρόσθετα αφυδατώνει, ρυτιδώνει και κηλιδώνει το δέρμα, κάνοντας το να γεράσει πρόωρα.

Και δεν είναι μόνο τα βλέφαρα που τίθενται σε άμεσο κίνδυνο αλλά και ο επιπεφυκότας και ο κερατοειδής που μπορεί να εκδηλώσουν παθήσεις όπως το στεάτιο και το πτερύγιο, δηλ. μία μικρή μεμβράνη στο λευκό του ματιού.

Όταν το λευκό του ματιού κοκκινίσει, τρέχουν συνεχώς δάκρυα και αισθανόμαστε ότι μας ενοχλεί ένα «σκουπιδάκι», τότε το πιθανότερο είναι να έχουμε εκδηλώσει λόγω υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο επιπεφυκίτιδα ή κερατίτιδα.

Η υπεριώδης ακτινοβολία που απορροφά ο βυθός του ματιού δηλ. ο αμφιβληστροειδής μπορεί να προκαλέσει ορισμένες μορφές καταρράκτη αλλά και εγκαύματα που προκαλούν σοβαρή μείωση της όρασης. Το μπλε φως, που βρίσκεται στο ορατό φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας έχει ενοχοποιηθεί για παθήσεις όπως η εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

Επιπρόσθετα, φάρμακα όπως για παράδειγμα διουρητικά, αντιβιοτικά, αντιψυχωσικά και φάρμακα για την αρθρίτιδα, αυξάνουν τη δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας, οπότε αν ακολουθείτε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

 

SHARE
RELATED POSTS
«Αόρατες» θερμίδες, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Πλήρως ιάσιμο το μελάνωμα αρχικού σταδίου, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Πότε δεν λειτουργεί σωστά ο θυρεοειδής;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.