Το σχόλιο της ημέρας

Τα ”δόντια” των Βρετανών, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Μα αληθινά πιστεύουμε πως εύκολα θα ξεμπερδέψουμε με την υπόθεση των ελληνικών μαρμάρων που κρατούνται παράλογα στο βρετανικό μουσείο; 

 

Μα υπάρχει κάποιος που θεωρεί πως η Ευρώπη και η Αλαμουντίν θα συνδράμουν στο όφελος της Ελλάδας;

 

Συχνά το “Μεγάλο μας Τσίρκο” του Καμπανέλλη απαντά στην κυνική πραγματικότητα: ζούμε όπως οι βρετανοι και οι αμερικανοί αποφασίζουν. Όλα για μένα χωρίς εμένα. Η διεκδίκηση είναι το χρυσωμένο χάπι πως η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

Και κάτι τελευταίο: ας μην σκεφτώ σήμερα πως η Αλαμουντίν παίζει το δικό της θέατρο και όλα γίνονται για τα μάτια του κόσμου.  

 

Διαβάστε εν συντομία τι απαντά η Βρετανία στην Αλλαμουντίν:  

“Το Χόλιγουντ έχει τη φήμη να φτιάχνει ιστορίες όπου ένας δικηγόρος είναι ο ήρωας ή ότι η Αγγλία είναι ο κακός της υπόθεσης. Η τελευταία επική εκδοχή έχει και τα δύο, μόνο που εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ταινία, αλλά με την πραγματικότητα”, σχολιάζει μέσω ενός δηκτικού άρθρου, το βρετανικό περιοδικό Spectator, απευθυνόμενο προς την κυρία Κλούνεϊ, και τονίζει: ” πως θα επιστρέψουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα, αν πληρώσει τα 240 δισ. ευρώ που χρωστάει!Τέλος σημειώνει πως δεδομένου της χαοτικής οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα το τελευταίο πράγμα που θα την απασχολούσε θα ήταν η επιστροφή των Μαρμάρων.

 

“Τι θα κάνουν στα αλήθεια οι Έλληνες πολιτικοί αν τα πάρουν πίσω; Θα το χρησιμοποιήσουν ως αντιπερισπασμό για να κουκουλώσουν τις αποτυχίες των τελευταίων ετών”, σημειώνει και προβάλει την πρότασή του:

“Στο όνομα της ευρωπαϊκής αρμονίας, προτείνουμε μια συμβιβαστική λύση: θα επιστρέψουμε τα Ελγίνεια Μάρμαρα όταν η Ελλάδα καταφέρει να αποπληρώσει τα 240 δις ευρώ από τα δάνεια έκτακτης ανάγκης που έχει λάβει από τα κράτη της ΕΕ”.

“Μέχρι να γίνουν όλα αυτά προτείνουμε στην Ελλάδα να αναγνωρίσει στον λόρδο Ελγιν το ρόλο που έπαιξε για τη διάσωση της πολιτιστικής της κληρονομιάς. Επίσης να αποδεχτεί ότι το Βρετανικό Μουσείο κάνει εξαιρετική δουλειά στη φύλαξη και διάδοσή τους σε όλο τον κόσμο”, καταλήγει.

 

Τζίνα Δαβιλά

SHARE
RELATED POSTS
Το δέντρο στο Σύνταγμα, της Μαρίας Κοζάκου
Η πολιτική μελλοντολογία και ο Αμερικανολιβανεζος γκουρού μου
60+ πρόστιμο 100 ευρώ, του Πάνου Μπιτσαξή
1 Comment
  • Χρήστος Μ.
    18 Οκτωβρίου 2014 at 17:14

    Αυτά που λες Τζίνα.
    Χρειαζόμασταν μια καλλίγραμμη δικηγόρο με αίγλη Χόλυγουντ για να πάρουμε τα Μάρμαρα. Λες και δεν υπάρχουν νομικοί που θα τίναζαν στον αέρα τη Βρετανία στα διεθνή δικαστήρια. Αλλά μαζί θα τίναζαν και τους τοποτηρητές πολιτικάντηδές μας. Κι αυτό πρέπει να αποφευχθεί. Αυτό δεν είπε καθαρά ο υπουργός πολιτισμού; “Το θέμα δε είναι απλά νομικό, είναι πολιτικό και πρέπει να συμφωνήσουμε με τους εταίρους μας”
    Βλέπω την Καρυάτιδα να περιμένει πολύ ακόμα στην Αγγλία.

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.