Πόρτα στην Πολιτική

Σταύρος Θεοδωράκης: “Αναλαμβάνω την ευθύνη του εκλογικού αποτελέσματος”

st.jpg
Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 

st.jpg

 

«Το Ποτάμι είναι πολύ μακριά από τους στόχους του» ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης σχολιάζοντας του εκλογικό αποτέλεσμα.

 

Όπως είπε «πιστεύαμε ότι η χώρα μπορούσε να αλλάξει πορεία αλλά τελικά απ” ό,τι φαίνεται επιστρέφουμε στον Γενάρη. Ο ελληνικός λαός αποφάσισε τη συνέχιση της παλιάς κυβέρνησης». Ο επικεφαλής του Ποταμιού ξεκαθάρισε ότι «δεν θα συμμετέχουμε στην κυβέρνηση από τη στιγμή που δεν έχουμε τη δύναμη να καθορίσουμε τις εξελίξεις» και πρόσθεσε αναφερόμενος στη στάση που πρόκειται να τηρήσει το Ποτάμι στην επόμενη Βουλή ότι «η ψήφος μας κάθε φορά στη Βουλή δεν θα καθορίζεται από κάποια προσωπική αντιδικία ή τέλος πάντων από κάποιο απωθημένο. Θα είναι πάντα με βάση ποιο θεωρούμε ότι είναι το κοινό καλό και ποιο είναι το συμφέρον των περισσοτέρων Ελλήνων». Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ποτάμι με το 4% που του έδωσε ο ελληνικός λαός, θα φανεί εξίσου χρήσιμο.

 

Αναλυτικά η δήλωση

 

Πιστεύαμε ότι η χώρα μπορούσε να αλλάξει πορεία αλλά τελικά απ” ό,τι φαίνεται επιστρέφουμε στον Γενάρη. Ο ελληνικός λαός αποφάσισε τη συνέχιση της παλιάς κυβέρνησης. Το Ποτάμι είναι πολύ μακριά από τους στόχους του και αυτό μας δημιουργεί τους αναγκαίους προβληματισμούς όσον αφορά τα λάθη και κυρίως δημιουργεί τους αναγκαίους προβληματισμούς σ” αυτούς που ευθύνονται για τα λάθη, που είναι ο επικεφαλής του. Το τι θα αποφασίσουμε είναι ζήτημα που θα κριθεί τις επόμενες μέρες. Σε σχέση με τα σημαντικότερα που απασχολούν τον ελληνικό λαό -δηλαδή την πορεία της χώρας- φοβόμαστε ότι δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι μ΄ αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα. Εμείς θα είμαστε παρόντες στην αντιπολίτευση βεβαίως, για να επισημαίνουμε τις λογικές και προοδευτικές λύσεις που έχει ανάγκη αυτή η χώρα. Δώσαμε άλλωστε και με το 6% μια σπουδαία μάχη η οποία καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη. Ελπίζουμε με το 4% που μας δίνει αυτή τη φορά ο ελληνικός λαός να φανούμε εξίσου χρήσιμοι. Δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι περίπου ένας στους δύο Έλληνες δεν πήγε να ψηφίσει σ” αυτές τις εκλογές και είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει το σύνολο του πολιτικού συστήματος.

 

Τι εννοείται ότι θα αποφασίσετε τις επόμενες ημέρες;

 

Όταν κάτι δεν πάει καλά σ” ένα κόμμα η ευθύνη βαραίνει κυρίως τον επικεφαλής. Έχω επίγνωση λοιπόν των ευθυνών μου και θα συζητήσω με το κόμμα μου και με τους βουλευτές τι θα πρέπει να αλλάξει, τι θα πρέπει να γίνει καλύτερο. Είναι ένα αρνητικό αποτέλεσμα που θέλει από εμάς μια συγκεκριμένη απάντηση προς τον ελληνικό λαό. Θα πρέπει να πω ότι νιώθω βαθιά υποχρέωση στους πολίτες που άντεξαν αυτήν τη πίεση, στους πολίτες που επέμειναν και μας έδωσαν αυτό το 4%. Είμαι βαθιά υπόχρεος όταν μάλιστα είναι γνωστό ότι το Ποτάμι δεν είναι ένα επαγγελματικό κόμμα δεν έχει επαγγελματικά στελέχη, δεν έχει μηχανισμούς και αυτό φάνηκε ιδιαίτερα από τα αποτελέσματα στην ελληνική περιφέρεια. Όπως θα δείτε στην ανάλυση των αποτελεσμάτων στην Αθήνα το Ποτάμι παραμένει τρίτη δημοκρατική δύναμη της χώρας, αλλά ηττηθήκαμε στην περιφέρεια και δεν μπορέσαμε να μεταδώσουμε εκεί το μήνυμα μας. Και βέβαια το μεγάλο ευχαριστώ -όπως είπα και στην τελευταία μας συγκέντρωση- είναι για τους εθελοντές μας που έδωσαν αυτή τη μάχη, κόντρα στα προγνωστικά που θέλουν τα κόμματα να πρέπει να έχουν επαγγελματικούς στρατούς για να πρέπει να επιβιώσουν.

 

Με τον κ. Τσίπρα μιλήσατε;

 

Δεν μίλησα με τον κ. Τσίπρα και δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος να μιλήσουμε. Έχει επιλέξει έτσι κι αλλιώς από πριν ποια κυβέρνηση θέλει. Σε κάθε περίπτωση εμείς είχαμε πει ότι θα έχει αξία να συμμετέχουμε σε ένα εγχείρημα μόνο αν είχαμε τη δύναμη να το καθορίσουμε. Δεν θα συμμετέχουμε σε μία κυβέρνηση, έτσι κι αλλιώς, εάν δεν έχουμε τη δύναμη να καθορίσουμε τις εξελίξεις. Είναι βέβαια μια επιτυχία. Του την αναγνωρίζω και ελπίζω αυτή τη φορά να σκεφτεί λίγο καλύτερα για τη χώρα γιατί οι προηγούμενοι μήνες νομίζω πως ήταν καταστροφικοί για ένα πολύ μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Η ανισότητα έγινε πολύ πιο βαθιά. Ελπίζω όμως, και ο ίδιος να βγήκε σοφότερος από αυτή την εκλογική μάχη.

 

Η στάση σας στην Βουλή το επόμενο διάστημα με τους εφαρμοστικούς νόμους ποια θα είναι ;

 

Είμαστε ένα κόμμα της αντιπολίτευσης αλλά είμαστε και ένα κόμμα της Ευρώπης, της λογικής και της προόδου. Άρα η ψήφος μας κάθε φορά στη Βουλή δεν θα καθορίζεται από κάποια προσωπική αντιδικία ή τέλος πάντων από κάποιο απωθημένο. Θα είναι πάντα με βάση ποιο θεωρούμε ότι είναι το κοινό καλό και ποιον είναι το συμφέρον των περισσοτέρων Ελλήνων. Είμαι το κίνημα που πολύ γρήγορα πήρε τις αναγκαίες αποστάσεις από συμφέροντα κι από συντεχνίες κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Οι ψήφοι μας στη Βουλή θα είναι κάθε φορά διαφορετικές. Δεν θα είμαστε σ” ένα στρατόπεδο. Θα αποφασίζουμε ανάλογα με το τι προτείνει η κυβέρνηση κι ανάλογα με το ποιο είναι το συμφέρον του ελληνικού λαού.

 

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο λάθος σας σ” αυτή την προεκλογική εκστρατεία;

 

Δεν είμαι έτοιμος να πω ποιο ήταν το μεγαλύτερο λάθος μας. Δεν θεωρούμε ότι κάναμε ένα μεγάλο λάθος. Προφανώς κάναμε κάποια μικρά λάθη. Ίσως -και δεν θέλω να κρυφτώ- η κοινωνία σε μια περίοδο κρίσης, να μην έχει τη δυνατότητα να εκτιμήσει με ψυχραιμία τα πράγματα και να δώσει ένα μεγαλύτερο προβάδισμα στα κόμματα της λογικής και της προόδου. Μας ανησυχεί η σύνθεση της επόμενης Βουλής, μας ανησυχεί ότι πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να ψηφίζουν με τη λογική της πλάκας και της απομόνωσης. Ελπίζω ότι αυτό δεν θα είναι το καθοριστικό για την πορεία της χώρας το επόμενο διάστημα.

 

Συνεχίζεται να θεωρείτε την κυβέρνηση θνησιγενή όπως την είχατε χαρακτηρίσει πριν από τις εκλογές;

 

Θεωρώ ότι η κυβέρνηση αυτή πρέπει να κάνει πάρα πολύ σ” ένα πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Δεν αισθάνομαι καμία σιγουριά όταν ξέρω ότι αυτή η κυβέρνηση θα είναι ξανά στα χέρια του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου. Παρ” όλα αυτά -σας είπα- ελπίζω ως πολίτης ότι έχουν διδαχθεί από το παρελθόν, ότι δεν θα επιστρέψουμε στα λάθη του παρελθόντος, στους κομματικούς τους διορισμούς και στις αποφάσεις που κυρίως αποσκοπούσαν στο να ικανοποιηθούν οι κομματικοί μηχανισμοί τους.

 

Ήταν έκπληξη το αποτέλεσμα αυτό;

 

Το αποτέλεσμα για εμάς ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη. Σας ευχαριστώ.

SHARE
RELATED POSTS
Hγέτες ή καθοδηγητές;, του Γιάννη Πανούση
Η Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη είναι η Πολωνία του Νότου, του Κώστα Αρβανίτη
IMG_5110-1024x683.jpg
8 & 12 Δεκεμβρίου προτάσεις από το ΠΟΤΑΜΙ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη για τον προϋπολογισμό του 2017

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.