Πόρτα στην Πολιτική

Ρέντσι: «Είμαι οπαδός της ελληνικής προσπάθειας»

Spread the love

Μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα έστειλε την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, μετά τη συνάντησή του με τον έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

 

«Είμαι οπαδός της ελληνικής προσπάθειας ώστε να αντιμετωπιστεί σωστά η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Αυτό είναι ένα μήνυμα προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων», είπε ο Ματέο Ρέντσι στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Ρώμη με τον Αλέξη Τσίπρα.

 

«Εχω εμπιστοσύνη ότι στον διάλογο Ελλάδας – Ευρώπης θα λυθούν τα άμεσα προβλήματα» τόνισε ο κ. Ρέντσι και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι υπάρχουν οι συνθήκες για να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ της ΕΕ και της Ελλάδας».

 

Επισημαίνοντας ότι την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής, ο Ρέντσι τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με τους θεσμούς της ΕΕ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρώμη και για τις συναντήσεις που θα έχει με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

 

«Δεν συζητήσαμε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε βάθος», δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι, συμπληρώνοντας ότι αυτό το έκαναν νωρίτερα ο Γιάνης Βαρουφάκης με τον ιταλό ομόλογό του.

 

«Η επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα στις ελληνικές εκλογές έστειλε μήνυμα ελπίδας σε αντιδιαστολή με τον φόβο», ανέφερε ο Ματέο Ρέντσι.

 

«Αυτό το μήνυμα προέρχεται από μια γενιά ανθρώπων οι οποίοι ζητούν περισσότερο ενδιαφέρον για όσους υποφέρουν από την κρίση» πρόσθεσε ο κ. Ρέντσι.

 

Ο ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ανοιχτός σε διμερή συνεργασία και διάλογο, τονίζοντας ότι παρά τις επιμέρους διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ τους ενώνει η κοινή πεποίθηση ότι η Ευρώπη πρέπει να προσανατολιστει στην ανάπτυξη.

 

Η κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη πρέπει να αλλάξει, τόνισε ο Ρέντσι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Πρέπει να μιλήσουμε για ανάπτυξη, όχι μόνο για λιτότητα την Ευρώπη. Ο κόσμος ζητά από την Ευρώπη να κοιτάξει προς την ανάπτυξη» ανέφερε.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο ηγέτες αναφέρονταν ο ένας στον άλλον με το μικρό τους όνομα. Ο Ρέντσι αναφέρθηκε πολλές φορές στον κ. Τσίπρα ως «Αλέξη» και ο έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον κ. Ρέντσι ως «Ματέο».

 

Ο Ματέο Ρέντσι αστειεύτηκε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, ακούγοντάς τον να μιλά Ελληνικά: «Προσπάθησα να παρακολουθήσω όσα ειπώθηκαν στα Ελληνικά, αλλά ίσως στο λύκειο δεν μου δίδαξαν καλά τα Αρχαία Ελληνικά» είπε.

 

Στο τέλος της συνέντευξης Τύπου ο Ματέο Ρέντσι χάρισε στον Αλέξη Τσίπρα μία γραβάτα.

 

«Οταν λυθεί το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, η πρώτη γραβάτα που θα φορέσεις θα είναι ιταλική» του είπε γελώντας.

 

Με τη σειρά του, ο Αλέξης Τσίπρας χάρισε στον Ρέντσι ένα CD με ελληνόφωνα τραγούδια από την Κάτω Ιταλία (Magna Graecia).

Τσίπρας: «Θέλουμε χρόνο για να ετοιμάσουμε το δικό μας σχέδιο»

 

«Με την νέα ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν να φοβούνται οι ευρωπαίοι πολίτες, αλλά ούτε και οι πιστωτές. Θα έπρεπε να φοβούνται αν συνεχιζόταν η πολιτική που ακολουθούνταν έως χθες» είπε, από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας.

πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

 

SHARE
RELATED POSTS
Αντίστροφη λογική;, του Γιάννη Πανούση
Ελλάδα των β-ηθών, του Γιάννη Πανούση
Λάθος πάθος, του Γιώργου Πίτσου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.