Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Σε εξέλιξη ο σχολικός διαγωνισμός «Φτιάξε το δικό σου σεισμογράφο»

06-16150329-74539Seismos9-800-454.jpg
Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

06-16150329-74539Seismos9-800-454.jpg

 

 

 

Οκτώ σεισμόμετρα – σεισμογράφοι έχουν τοποθετηθεί επιτυχώς και λειτουργούν σε σχολεία της Ελλάδας, στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος «Τα σχολεία μελετούν τους σεισμούς» («Schools Study Earthquakes – SSE)». Το πρόγραμμα εντάσσεται στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Erasmus+, με συντονίστρια χώρα την Ελλάδα και ειδικότερα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Συμμετέχουν επίσης σχολεία από Ιταλία, Βουλγαρία, Τουρκία και Κύπρο.

 

Μέχρι σήμερα, έχουν εγκατασταθεί σεισμογράφοι σε ένα σχολείο της Θεσσαλονίκης, ένα της ‘Αρτας, ένα της Ηγουμενίτσας, ένα του Αργοστολίου, τρία της Αθήνας (Παλλήνη, Θησείο, Νέα Σμύρνη) και ένα της Σπάρτης, καθώς και άλλοι δέκα σεισμογράφοι σε σχολεία των άλλων χωρών.

 

Το πρόγραμμα έχει ως σκοπό την μελέτη του σεισμού ως φυσικού φαινομένου σε πραγματικό χρόνο. Οι σεισμογράφοι των σχολείων είναι συνδεδεμένοι με έναν υπολογιστή, στον οποίο στέλνουν δεδομένα σεισμικής δραστηριότητας. Με βάση αυτά τα στοιχεία, οι μαθητές με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών, μπορούν να συλλέξουν, να αναλύσουν και να επεξεργαστούν σημαντικές παραμέτρους της σεισμικής δόνησης που καταγράφηκε, όπως τον τόπο και τον χρόνο του σεισμού, τον υπολογισμό του μεγέθους του και τον εντοπισμό του επικέντρου του.
Τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό, πρέπει να συμπληρώσουν αίτηση στη διεύθυνση http://bit.ly/2jeirPh. Οι εργασίες και το συνοδευτικό υλικό θα πρέπει να αποσταλούν στο [email protected]

 

ΑΠΕΜΠΕ

SHARE
RELATED POSTS
Τράπεζα – Εφορία: ληστεία μετά φόνου!, του Γιώργου Αρκουλή
Άτυχη μεσαία τάξη!, του Γιώργου Αρκουλή
Η υποκρισία, της Μαρίας Γεωργαλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.