Ανοιχτή πόρτα

Πρωταπριλιάτικη είδηση, του Κωστή Α. Μακρή

Kostis A. Makris
Spread the love

Kostis A. Makris

 

 

 

 

 

 

 

Κωστής Α. Μακρής

 

 

 

 Εικόνα: 3ο Νηπιαγωγείο Γέρακα

 

dikaiomata201103.jpg

 

Ιστορική απόφαση του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες
και για την Ελλάδα.

 

Του Mr C. McCrees, ανταποκριτή της Πόρτας στη Νέα Υόρκη

 

Μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ, χθες Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ειδικό ταμείο αρωγής για τους πρόσφυγες της Μέσης Ανατολής στην Ελλάδα.

 

Το S.A.F.R. (Special Assistance Fund for Refugees) ή Ε.Τ.Α.Π. (Ειδικό Ταμείο Αρωγής Προσφύγων) θα χρηματοδοτείται από ειδικό φόρο που θα επιβληθεί σε όλες τις Βιομηχανίες Όπλων και Οπλικών Συστημάτων καθώς και στις επιχειρήσεις που εμπορεύονται Όπλα και Οπλικά Συστήματα και έχουν την έδρα τους σε χώρα μέλος του ΟΗΕ. Ο φόρος αυτός καθορίστηκε στο 27,5 % επί των κερδών και υπολογίζεται ότι μόνο για το 2016 θα αποφέρει περί τα 78 δισεκατομμύρια δολλάρια.

 

Ήδη, με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, πρόκειται σύντομα (πληροφορίες από αρκετά έγκυρες πηγές μιλούν για μέσα στον Απρίλιο και σίγουρα πριν το Ορθόδοξο Πάσχα) να παραδοθούν περί τα 5 δισεκατομμύρια δολλάρια σε Ελληνικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που αποδεδειγμένα προσφέρουν υπηρεσίες σε πρόσφυγες και άλλα 12 δισεκατομμύρια δολλάρια στην Ελληνική Κυβέρνηση για την άμεση δημιουργία Κέντρων Υποδοχής Προσφύγων και τη λειτουργία τους με τις προδιαγραφές του ΟΗΕ.

 

Πηγές από το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα, που, σημειωτέον, λειτουργεί από τον Μάρτιο του 1952, επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες της iPorta.gr, και μάλιστα δήλωσαν ότι είναι πολύ ευχαριστημένοι, όλες και όλοι, με την ιστορική αυτή απόφαση.

 

Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε στις αναγνώστριες και στους αναγνώστες της Πόρτας (www.iporta.gr ) ότι σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που υπογράφηκε στις 26 Ιουνίου 1945 στον Άγιο Φραγκίσκο, στο τέλος της Συνδιασκέψεως των Ηνωμένων Εθνών για τη Διεθνή Οργάνωση, και άρχισε να ισχύει στις 24 Οκτωβρίου 1945, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν τέσσερις σκοπούς:

 

• τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας

 

• την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των χωρών

• τη συνεργασία για την επίλυση διεθνών προβλημάτων και την προώθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

• την ύπαρξή του ως το κέντρο για τον συντονισμό των δράσεων των εθνών

Τα μέλη του ΟΗΕ συμφωνούν να αποδέχονται και να εκτελούν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ενώ τα υπόλοιπα όργανα του ΟΗΕ κάνουν συστάσεις στα κράτη μέλη, μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει την εξουσία να λαμβάνει αποφάσεις, τις οποίες τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα μετά να εφαρμόσουν σύμφωνα με τον Χάρτη.

 

 

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Μια απάντηση – συμβουλή προς τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, του Αντγου (εα) Θεόκλητου Ρουσάκη
Πόρτα Ανοιχτή, Σκέψη Ανοιχτή: αν ήταν λιγότερο όμορφο;, του Κωστή Α. Μακρή
Και μπαρούφας και ανορθόγραφος!, του Μάνου Στεφανίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.