Πόρτα στον Κόσμο

Προσφυγικό: η βαθιά διαίρεση της Ευρώπης, της Μαρίας Καρχιλάκη

Spread the love

 

2cf6603.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Μαρία Καρχιλάκη

 

 

 

europe-divided.jpg

 

Η βαθιά διαίρεση της ΕΕ στο μεταναστευτικό αντανακλάται στο σημερινό κρίσιμο Συμβούλιο Κορυφής στις Βρυξέλλες: η Άνγκελα Μέρκελ είναι με την πλάτη στον τοίχο, εξαιτίας της γενναιόδωρης πολιτικής της στο προσφυγικό, κι έχει απέναντί της έναν αυξανόμενο αριθμό χωρών που εισηγούνται ακόμη και σφράγισμα των συνόρων κατά μήκος της βαλκανικής οδού.

Η διακηρυχθείσα θέση των τεσσάρων χωρών της ομάδας Βίσεγκραντ, δηλαδή της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Τσεχίας και της Σλοβακίας, είναι η εφαρμογή στην ελληνοσκοπιανή μεθόριο του μοντέλου των «μηδενικών» ροών της Βουδαπέστης -η Ουγγαρία, ως γνωστόν, πρώτη ύψωσε τεράστιο φράχτη στα σύνορά της απαγορεύοντας την είσοδο των προσφύγων στην επικράτειά της- έτσι ώστε το κύμα των μεταναστών να σταματά στη χώρα μας.
Κι αυτό παρότι θα προκαλούνταν τεράστια προβλήματα στην Ελλάδα, τα οποία το περιοδικό Der Spiegel -επικαλούμενο εμπιστευτικό σημείωμα του γερμανικού ΥΠΕΞ- συνόψισε ως εξής: Θα δημιουργηθεί, εντός ολίγων ημερών, κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε ανθρωπιστικό αλλά και σε επίπεδο ασφαλείας.

Στο ίδιο ρεπορτάζ και σε αντίστοιχο μήκος κύματος, ο ερευνητής σε θέματα μετανάστευσης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Franck Düvel, προειδοποιεί για σκηνές Αποκάλυψης στην Ελλάδα.

Το σχέδιο Μέρκελ για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση προβλέπει μόνιμο μηχανισμό μετεγκατάστασης προσφύγων και δεσμευτικές ποσοστώσεις σε ευρωπαϊκό εθνικό επίπεδο με αντάλλαγμα να συγκρατήσει η Τουρκία την παράνομη διακίνηση από τα παράλιά της.

Όμως, ακόμη και μεταξύ των συμμάχων της, ή άλλως του «συνασπισμού των προθύμων χωρών» που έχουν δεχτεί και φιλοξενούν πολλούς πρόσφυγες, η στήριξη στο σχέδιο της Καγκελαρίου φθίνει διαρκώς: μόλις χθες, η Αυστρία ανακοίνωσε ότι από αύριο Παρασκευή δεν θα δέχεται περισσότερους από 3.200 πρόσφυγες την ημέρα.

Προ ημερών, ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς είχε επίσης ξεκαθαρίσει ότι το Παρίσι δεν προτίθεται να προσθέσει στους ήδη 80.000 πρόσφυγες που φιλοξενεί περισσότερους από 30.000.

 

Σαν να μην ήταν αρκετά αυτά, η συνάντηση των «προθύμων» που θα πραγματοποιείτο σήμερα, υπό τη Μέρκελ, στις Βρυξέλλες, ακυρώθηκε -όπως, άλλωστε, ματαιώθηκε και το ταξίδι του τούρκου πρωθυπουργού, Νταβούτογλου- μετά τη χθεσινοβραδινή τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα.

Με την πλάτη η Μέρκελ και εντός Γερμανίας

Η καγκελάριος υπεραμύνθηκε της πολιτικής της στο προσφυγικό χθες στο Κοινοβούλιο. Είπε πως σε ποσοστό 90%, οι Γερμανοί πολίτες συμφωνούν να φιλοξενεί η χώρα κατατρεγμένους ανθρώπους-θύματα πολέμου, τρομοκρατίας, διώξεων και κατέληξε λέγοντας νομίζω πως αυτό είναι υπέροχο.
Από την άλλη, βεβαίως, η τελευταία δημοσκόπηση έδειξε ότι η δημοφιλία της, με αιχμή το προσφυγικό, καταρρέει: έχει πέσει από 75% που ήταν τον περσινό Απρίλη στο 46% και ενώ δεν απομένουν παρά ελάχιστες εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες εκλογές σε τρία κρατίδια όπου η ακροδεξιά, διά του αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, αναμένεται να επικρατήσει.

Τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι στην Ελλάδα αλλά…

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, συναντώνται σήμερα οι ευρωπαίοι ηγέτες με κύριο θέμα, όπως το έθεσε η Μέρκελ, είτε να συμπράξουν στο σχέδιο της με επίκεντρο την Άγκυρα ή να εξετάσουν σενάρια περί κλειστών συνόρων με την Ελλάδα σε καραντίνα.

Τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι και θα παραμείνουν στην Ελλάδα, επανέλαβε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, αποκλείοντας εκ νέου οποιοδήποτε σενάριο αποπομπής ή απομόνωσης της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν.

 

Αποδέχτηκε, ωστόσο, ότι το ζήτημα της ενεργοποίησης του άρθρου 26 του Κώδικα Σένγκεν, περί παράτασης των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων για δύο χρόνια είναι πιθανό να τεθεί στο τραπέζι∙ με άλλα λόγια, η πρόβλεψη εκείνη που αν ενεργοποιηθεί θα θέσει την Ελλάδα εκτός Συνθήκης.

 

Τέσσερις πόλεμοι σε συσκευασία ενός

Ουδείς αμφισβητεί ότι οι προσφυγικές ροές πρέπει να συγκρατηθούν. Προϋπόθεση όμως αυτού είναι να συγκρατηθεί ο πόλεμος στη Συρία. Αλλά αυτό δεν είναι θέμα μόνον της Δαμασκού: είναι ΚΑΙ της Ρωσίας, ΚΑΙ της Τουρκίας, ΚΑΙ των ΗΠΑ -κοντολογίς όλων των εμπλεκομένων στον πιο αιματηρό εμφύλιο δι’ αντιπροσώπων των ημερών μας με κατ’ εξοχήν θύμα το λαό της Συρίας.

 

Αρχείο Φωτογραφιών: Αριστέα Σφακιανάκη

mapEISROES

 

 

evropaios axiomatouxos

 

erevnitis oxfordis

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. Δημοσιεύεται και στο cnn.gr

The article expresses the views of the author

iPorta.gr 

 

 

SHARE
RELATED POSTS
23-61620MANCHESTERARENA1200.jpg
Πολύνεκρη έκρηξη σε συναυλιακό χώρο στο Μάντσεστερ
Μνήμη της σφαγής του Μπατακλάν, του Νίκου Βασιλειάδη
Mar a Lago και Ιός! (Trump’s “Brazilian wax”), του Γιώργου Σαράφογλου-by George Sarafoglou

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.