Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Πρ. Παυλόπουλος: Να μη λησμονούμε τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας

01-19485304-18473516793084.JPG
Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

01-19485304-18473516793084.JPG

 

 

 

«Πρωτίστως οφείλουμε να μη λησμονούμε τη θυσία των τραγικών θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, επιτελώντας έτσι και εθνικό χρέος, το οποίο πηγάζει και από την ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων του 1998», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος κήρυξε την έναρξη επιστημονικής ημερίδας με θέμα «Ελληνισμός και Ορθοδοξία στη Μικρά Ασία», που διοργανώνει η Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, σε συνεργασία με το Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού του Δήμου Νέας Ιωνίας.

 

Ο ανώτατος άρχων της χώρας εξέφρασε ότι αποτελεί τιμή για το πρόσωπό του η συμμετοχή του στο συνέδριο και όπως επισήμανε χαρακτηριστικά «συνιστά για μένα και ένα άκρως συμβολικό προσκύνημα στην κοιτίδα του Μικρασιατικού Πολιτισμού». Σχολίασε, μάλιστα, ότι «Πριν από όλα, εμείς οι Έλληνες πρέπει να διατηρούμε άσβεστη στη συλλογική μας μνήμη τη συμβολή του Μικρασιατικού Ελληνισμού στη διατήρηση της εθνικής και πολιτισμικής συνείδησης. Διότι -και μέσα από τη διαχρονική δύναμη του Ελληνισμού να αντιμετωπίζει με ηρωισμό τις συμφορές και να μην τους επιτρέπει να ανακόψουν την ιστορική του πορεία- η Μικρασιατική Καταστροφή και η προσφυγιά που επακολούθησε ήταν το μπόλι που γονιμοποίησε, στο διηνεκές, το δέντρο της εθνικής και πνευματικής συνείδησης του Έθνους των Ελλήνων».

 

Σε άλλο σημείο του λόγου του, με αφορμή την πρόσφατη επικαιρότητα αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπογράμμισε πως «Η Τουρκία οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι ο πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί conditio sine qua non (απαραίτητη προϋπόθεση) για το αν και κατά πόσον ένα κράτος αξίζει να συγκαταλέγεται μεταξύ των δημοκρατικώς οργανωμένων μελών της Διεθνούς Κοινότητας», για να προσθέσει ότι «Και η Συνθήκη της Λωζάννης είναι αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου, η τήρηση της οποίας είναι υποχρεωτική, μεταξύ άλλων επειδή οιαδήποτε παράβασή της συνεπάγεται την επιβολή των προβλεπόμενων κατά το Διεθνές Δίκαιο κυρώσεων. Πολλώ μάλλον όταν η Συνθήκη της Λωζάννης καθορίζει, εκτός από τα σύνορα της Ελλάδας, και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δοθέντος ότι η χώρα μας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος».

Επιπροσθέτως, σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «Όπως είναι λοιπόν διαχρονικώς αποδεδειγμένο, η Ελλάδα τείνει βεβαίως πάντα χείρα φιλίας και καλής γειτονίας προς την Τουρκία και τον τουρκικό λαό. Ταυτοχρόνως, όμως, δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι, στη βάση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου εν συνόλω, να υπερασπισθούμε στο ακέραιο τα σύνορά μας, την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική μας κυριαρχία, άρα τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στην ημερίδα, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του ΠτΔ και διοργανώνεται στο Πνευματικό Κέντρο της Ενώσεως Σπάρτης Μικράς Ασίας, συμμετέχουν διακεκριμένοι και επιφανείς ομιλητές.

 

ΑΠΕΜΠΕ


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Το Μαξίμου, του Πάνου Μπιτσαξή
ΕΜΣΤ: Ιδρυματοποίηση του πολιτισμού, εξαθλίωση της κοινωνίας, του Μάνου Στεφανίδη
25η Μαρτίου 2018: Διανομή της Ελληνικής Σημαίας σε πολίτες μικρούς και μεγάλους με πρωτοβουλία του ΓΕΣ – 23 εικόνες

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.