Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Ποτέ πριν τόση βία, της Μαρίας Κοζάκου

Spread the love

Η Μαρία Κοζάκου είναι δημοσιογράφος και New Media Expert

12003223_10207170147642369_940732370248170668_n.jpg

Δεν ξέρω τι έχει συμβεί με τους ανθρώπους. Τόση βία και τόση αδιαφορία, τόσος εγωκεντρισμός και τσιγκουνιά αισθημάτων. Τέτοια ιδεοληπτική προσέγγιση ακόμα και των πιο μικρών πραγμάτων. Και τελικά βία.

Βία στα λόγια, βία στα βλέμματα, βία στις συμπεριφορές.

Κατανοώ οτι η βία έρχεται ως αποτέλεσμα του φόβου και της ανασφάλειας. Κατανοώ ότι τελικά ο “βίαιος” ίσως θέλει τη βοήθειά μου. Κατανοώ ότι, εγώ που φοβάμαι αλλά δεν καταφεύγω στη βία, μπορώ να βοηθήσω. Κατανοώ ότι έχουν περάσει πλέον πολλά χρόνια φόβου και αβεβαιότητας σε συλλογικό επίπεδο και οι ατομικές αντιστάσεις μας κάμπτονται.

Παρατηρώ ότι οι πλέον βίαιοι είναι οι πλέον ανασφαλείς. Οι λιγότερο ικανοί, με τα λιγότερα ταλέντα,  οι λιγότερο θωρακισμένοι. Οι βίαιοι είναι οι πιο φοβικοί. Οι βίαιοι είναι οι ευεργετηθέντες ή εκείνοι που δεν έχουν προσπαθήσει αρκετά για τις “κατακτήσεις” τους. Οι βίαιοι είναι οι πιο συμπλεγματικοί. Οι βίαιοι είναι τα αποτελέσματα της μετριοκρατιας.

Αντιλαμβάνονται ότι υπολείπονται και δεν το συγχωρούν ούτε στον εαυτό τους, ούτε στους καλύτερους, ούτε σε αυτούς που νομίζουν ότι είναι καλύτεροί τους. Και γίνονται ακόμα πιο βίαιοι.

Στα χρόνια που θυμάμαι να παρατηρώ τους ανθρώπους, τα περισσότερα δε σε χώρους επαγγελματικούς, δεν εχω εισπράξει/παρατηρήσει ποτέ πριν τόση βία. Άμεση, ευθεία, ακατέργαστη, γνήσια. Δεν ξέρω τι να κάνω απέναντι στην αισθητική και τη βία των πολάκηδων, το bullying των ερασιτεχνών και ανεπαρκών διευθυντών, των πρόσκαιρων επηρμένων αρχηγών, των αμόρφωτων και αυτοκαταστροφικών πρωθυπουργών, των καμπουριασμένων εμπνεύσεων, των εμμονικών παρασκηνίων.

Δεν ξέρω τι να κάνω απέναντι σε αυτή τη βία. Την ωμή.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Συσχεσιοκρατία και Καταστροφισμός στην Οικονομία της Κρίσης, του Ηλία Καραβόλια
Καμπάνες και… “καμπάνες”, του Γιώργου Σαράφογλου
Το Brexit ήρθε. Η Ευρώπη ραγίζει;, του Θάνου Ασκητή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.