Ανοιχτή πόρτα

Μόνοι στο πλήθος;, του Γιάννη Πανούση

-thetoc.gr_1-777x437.jpg

-thetoc.gr_1-777x437.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

* Ο Καθηγητής Γιάννης Πανούσης 

είναι τέως Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών

και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

 

 

 

 

filotimo.medium.jpg

 

Υπάρχουμε. Κυρίως αντέχουμε.

Όχι μόνο τα πάντα, μα και το τίποτα
που λίγο πολύ μας αναλογεί

Άγις Μπράτσος, Αναπάντητες

 

Η κοινωνική αποδιοργάνωση και η ανομία δύσκολα ορίζονται και δυσκολότερα προσδιορίζονται οι συνέπειές τους όταν το πολιτικό παιχνίδι είναι εξαρχής «υπονομευμένο’’. Αβεβαιότητες, ανασφάλεια και κίνδυνοι όχι μόνο δημιουργούν ένα γενικευμένο κλίμα αποκλεισμών αλλά καλλιεργούν και την ψυχολογία του ηθικού πανικού.

Χωρίς εμπιστοσύνη στους θεσμούς της Δημοκρατίας και με ανυπαρξία μίας πραγματικής κοινωνίας των πολιτών ο καθένας προσπαθεί μόνος του να βρεί λύση. Μάταια.

Οι κανόνες, η ανοικτότητα, η ταυτότητα, ο σεβασμός στον ξένο, η ενσυναίσθηση δεν δημιουργούνται από τη μία στιγμή στην άλλη. Μας λείπει η κουλτούρα του «συν-ανήκειν», η αίσθηση ότι κάποιοι μας νοιάζονται και μας προστατεύουν.

Έτσι σήμερα δεν μας κρατάνε πιά «ζωντανούς» οι φθαρμένες ιδέες [και οι διεφθαρμένοι τάχα κήρυκές τους] αλλά οι δικοί μας άνθρωποι. Όχι σπουδαίοι ή διάσημοι. Απλοί άνθρωποι που μας αγαπάνε και που ξέρουν να διαβάζουν στα μάτια μας – κι όχι στα «κοινωνικά δίχτυα» -τον πόνο, τη διάψευση, το αδιέξοδο.

Εγγραμματέντιμοι [σε αντίθεση με τους αγραμματοανέντιμους της εξουσίας], με τη σοφία της ζωής χαραγμένη στα χέρια και στο γέλιο, με πανταχού παρόν το φιλότιμο [και όχι το άτιμο συμφέρον].

Τη χαμένη μπέσα ψάχνουμε να βρούμε μέσα στο πλήθος των βολεμένων εαυτούληδων. Χωρίς αυτήν την έννοια της λεβεντιάς και της ντροπής καμία κοινωνική συμφωνία «ανάπτυξης» δεν είναι δυνατή.

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.   

The article expresses the views of the author

  iPorta.gr  

 

SHARE
RELATED POSTS
Αύγουστος 2018: Κοινωνική Προσφορά Στρατού Ξηράς στον Τομέα των Αεροδιακομιδών και της Αεροπυρόσβεσης
Καλή Ανάσταση, του Άρη Μαραγκόπουλου
Μανώλης Δημελλάς
Το σαπάκι ασθενοφόρο της Κάσου! Σύμβολο ολόκληρης της χώρας, του Μανώλη Δημελλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.