Από το μπλογκ του Βαγγέλη

Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, του Βαγγέλη Παυλίδη

Spread the love

 

 Βαγγέλης Παυλίδης

 

 

 

 

 OLD-TOWN-SIGNS-II.jpg

 

 

Η Ρόδος δεν τα κατάφερε κι η Ελευσίνα θα είναι η επόμενη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Δεν ξέρω τι περιείχε η πρόταση των νικητών κι έτσι δεν μπορώ να κρίνω, Ξέρω όμως, από την σύντομη συνεργασία που είχα μ’ αυτήν, την σοβαρότητα με την οποία δούλεψε η δικιά μας επιτροπή και ξέρω την αγάπη των μελών της για την Ρόδο και το πάθος με το οποίο αντιμετώπισαν και υπηρέτησαν την υποψηφιότητα. Η “ήττα” -η μία από τις δυο όψεις του κάθε αγώνα- δεν αναιρεί την αξία της προσπάθειας. Από εδώ κι εμπρός όμως η δουλειά που έγινε δεν πρέπει να πάει χαμένη. Μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την αρχή για κάτι άλλο, κάτι καινούριο και σημαντικό. Ευχής έργο θα ήταν κάποιες απο τις καλές ιδέες που προτάθηκαν να μην πάνε χαμένες, μα να υλοποιηθούν και να γίνουν θεσμοί μόνιμοι. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να επαναλάβω κάποιες σκέψεις που κατά καιρούς έχω διατυπώσει.

 

Πολιτισμός δεν είναι κάποια αποσπασματικά έργα και παρεμβάσεις. Πολιτισμός δεν είναι επιφανειακά ρετουσαρίσματα. Πολιτισμός δεν είναι από μόνο του ακόμα και κάποιο σημαντικό αλλά περιστασιακό έργο. Πολιτισμός δεν είναι να καθαρίζουμε τα πάρκα, τους δρόμους και τις παραλίες επειδή “θα έλθουν τώρα οι τουρίστες”. Πολιτισμός δεν είναι η συνεχής επίκληση και προσφυγή στους “Αρχαίους ημών προγόνους”, προκειμένου να αποδείξουμε πως όταν οι άλλοι τρώγαν βελανίδια, εμείς χτίζαμε Παρθενώνες, τρομάρα μας.

 

Ο “πολιτισμός” είναι πολυδιάστατος, έχει ρίζες, είναι διαμορφωμένος σε βάθος χρόνου και προπαντός είναι κάτι ζωντανό που διαμορφώνεται καθημερινά. Είναι ο τρόπος ζωής, ατομικός και κοινωνικός. Είναι ο καθημερινός τρόπος συμπεριφοράς, συναναστροφής, συνδιαλλαγής. Είναι οι θεσμοί που διέπουν έναν τόπο, οι ηθικές αξίες, η παιδεία, η μόρφωση. Είναι η πνευματική καλλιέργεια, η δημιουργία- η καθημερινή δημιουργία πνευματικών και αισθητικών αξιών. Η παράδοση δεν είναι αντικείμενο μίμησης μα θεμέλιο και εφαλτήριο για καινούριες πολιτιστικές κατακτήσεις. Πολιτισμός δεν είναι το στήσιμο του Κολοσσού μα η δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα επιτρέψουν και θα ενθαρρύνουν την δημιουργία άλλων, σύγχρονων έργων ανάλογων της φήμης ενός “Κολοσσού”. Πολιτισμός είναι να φιλοκαλούμε μετ’ ευτελείας και να φιλοσοφούμε άνευ μαλακίας.

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

 The article expressesthe views of the author

iPorta.gr

 

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Εκλογές – Elections, του Βαγγέλη Παυλίδη
Ο Gustav Mahler και το Marillenknoedel, του Βαγγέλη Παυλίδη
ΠΑΣΟΚ, ετών 39, του Βαγγέλη Παυλίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.