Από το μπλογκ του Βαγγέλη

3η Σεπτέμβρη – τότε και τώρα, του Βαγγέλη Παυλίδη

Spread the love
  • 16
    Shares

Σημείωση για τους νέους αναγνώστες μας: ο διεθνούς εμβέλειας γελοιογράφος Βαγγέλης Παυλίδης απεβίωσε στις 8.04.2018. Η θέση του στην iΠόρτα μας μένει ζωντανή. 

Βαγγέλης Παυλίδης

 

Αρχείο 03-09-2014

 

Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη

Ιδρυτική διακήρυξη του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος

3 Σεπτεμβρίου 1974

…………………………………………………………………

Βασικός κυριαρχικός στόχος του Κινήματος είναι η δημιουργία πολιτείας απαλλαγμένης από ξένο έλεγχο ή επεμβάσεις, πολιτείας απαλλαγμένης από έλεγχο ή επιρροή της οικονομικής ολιγαρχίας, πολιτείας ταγμένης στην προστασία του Έθνους και στην υπηρεσία του Λαού.

Η εθνική ανεξαρτησία είναι αναπόσπαστα δεμένη με τη λαϊκή κυριαρχία, με τη δημοκρατία σε κάθε φάση της ζωής του τόπου, με την ενεργό συμμετοχή του πολίτη σ’ όλες τις αποφάσεις που τον αφορούν.

Μα είναι ταυτόχρονα συνυφασμένη με την απαλλαγή της οικονομίας μας από τον έλεγχο του ξένου μονοπωλιακού και ντόπιου μεταπρατικού κεφαλαίου που διαμορφώνει την οικονομική, την κοινωνική, την πολιτική και την πολιτιστική μας πορεία, σύμφωνα με τα συμφέροντα όχι του Λαού αλλά της οικονομικής ολιγαρχίας.

……………………………………………………………….

Για να πάψει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Για να συμμετέχει ενεργά ο Λαός στον προγραμματισμό της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής πορείας της Χώρας. Για να εξασφαλιστεί η εργασία και η κατοικία σε όλους τους Έλληνες.

…………………………………………………………………

Αναρωτιέται κανείς ποια η σχέση του σημερινού ΠΑΣΟΚ με την ιδρυτική του διακήρυξη. Αναρωτιέται ακόμα κανείς αν έχει καν το δικαίωμα -ιστορικά και ιδεολογικά -να χρησιμοποιεί τον τίτλο ΠΑΣΟΚ.

Θα πει κανείς πως οι καιροί και οι συνθήκες αλλάζουν, πως άλλο το τότε και το τώρα, και θά’χει δίκιο να το πει. Ναι, οι καιροί αλλάζουν, μα τα οράματα όμως; Τα οράματα δεν είναι πουκάμισα, λέω εγώ.

Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author.

Iporta.gr

pavlidiscartoons.com/blog.

 

  • 16
    Shares
SHARE
RELATED POSTS
MARCH-OF-THE-BLIND.jpg
Πάντα εμπρός! – Forward, march!
BUCATINI A LA ENRICO CARUSO, του Βαγγέλη Παυλίδη
Η ημέρα που κάηκαν τα βιβλία – The day the Books were Burnt, του Βαγγέλη Παυλίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.