Υγεία

Ποιες τροφές αγαπούν τα δόντια;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Να ποιες  τροφές  βοηθούν να διατηρήσουμε τα δόντια μας σε καλή κατάσταση και ποιες είναι …βόμβες στα θεμέλια της στοματικής υγιεινής.

Τα δόντια ωφελούν:

Σέλερι. Λειτουργεί σαν φυσικό οδοντικό νήμα. Για να το μασήσουμε εκκρίνεται αρκετό σάλιο το οποίο αδρανοποιεί τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα.

Τυρί. Ρυθμίζει το PH του στόματος. Περιέχει ασβέστιο και φώσφορο, ευτυχώς όμως όχι σάκχαρα και υδατάνθρακες

Πράσινο τσάι. Οι κατεχίνες του εξουδετερώνουν τα βακτήρια τα οποία μετατρέπουν τα φυσικά σάκχαρα σε πλάκα.

Ακτινίδιο και φράουλες. Περιέχουν βιταμίνη C η οποία συμβάλλει στο σχηματισμό του κολλαγόνου και στην καλύτερη υγεία των ούλων, αποτρέποντας τις περιοδοντικές παθήσεις.

Κρεμμύδι. Με αντιβακτηριδιακή δράση.

Σουσάμι. Με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο συμβάλλει στη μείωση της πλάκας.

Νερό και χαμομήλι. Απομακρύνουν υπολείμματα τροφών ανάμεσα από τα δόντια.

Διαχρονικοί εχθροί των δοντιών. Γλυκά, καραμέλες, ροφήματα με ανθρακικό, καφεϊνούχα ροφήματα, λεμόνι – λόγω υψηλής οξύτητας και φρουτοποτά. Καλό είναι να μην καταναλώνουμε προϊόντα με ζάχαρη ή όσα έχουν κολλώδη υφή γιατί «κολλούν» στα δόντια: χαρακτηριστικό παράδειγμα ο χαλβάς. 


Τα λιπαρά γεύματα εκθέτουν τα δόντια σε κινδύνους. Δεν αρκεί μόνο να τα βουρτσίζουμε επιμελώς αλλά καλό είναι να καταναλώνουμε συχνότερα τροφές φιλικές σε αυτά.

 Μήλα και αχλάδια «καθαρίζουν» τα δόντια, σε αντίθεση με τις μπανάνες.

 Προτιμήστε τσίχλες χωρίς ζάχαρη.

 Γλυκά και καραμέλες καταστρέφουν τα δόντια καθώς το οξύ που παράγει η ζάχαρη που περιέχουν διαλύουν την αδαμαντίνη τους.

 Φυσικοί χυμοί ξινών φρούτων διατηρούν το PH του στόματος σε ικανοποιητικά επίπεδα.

 Αντίθετα τα αναψυκτικά περιέχουν ζάχαρη, με τις γνωστές βλαπτικές συνέπειες.

 Πείτε ναι στα τυριά μετά το δείπνο ή το γεύμα, καθώς μειώνουν την παραγωγή οξέων από τα βακτήρια της πλάκας.

 Τα γαλακτοκομικά ωφελούν χάρη στο ασβέστιο που περιέχουν.

 Ο καφές «λεκιάζει» τα δόντια!

 Κρασί και τσάι μειώνουν τις ελεύθερες ρίζες στο στόματος χάρη στα αντιοξειδωτικά τους.

 Ξεδιψάστε με νερό!

 Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε φθόριο, όπως σαρδέλες, μπακαλιάρο και κοτόπουλο.

 Τα ωμά λαχανικά – καρότα, σέλινο, πιπεριές, κουνουπίδι- αυξάνουν την παραγωγή σάλιου και έτσι εξουδετερώνονται τα οξέα στην στοματική κοιλότητα.

 

SHARE
RELATED POSTS
Καρκίνος μαστού: η μάχη δεν τελείωσε!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Όταν το καλοκαίρι τελειώνει, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Ρόδι: σύμβολο ζωής και γονιμότητας, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.