Ανοιχτή πόρτα

Περί Βαλεντίνου και έρωτος, του Nίκου Βασιλειάδη

Spread the love

llll.png

 

 

 

 

 

 

 

 

Νίκος Βασιλειάδης

(Συντονιστής “Κέντρων Δια Βίου Μάθησης”
Υπεύθυνος Επικοινωνίας – Δημοσιότητας)

 

 

 

 

valentines-day-wallpaper-awesome-images.jpg

 

 

Επειδή πολλοί θα ρωτάτε για το αν αύριο γιορτάζει ένας κανονικός άγιος που μαρτύρησε ενώ ήταν ερωτευμένος … και τις λοιπές ιστοριούλες τύπου Λάκτα… Ας ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα πριν αρχίσετε να γεμίζετε …καρδούλες.

 

Από τις 13 έως και τις 15 Φεβρουαρίου οι Ρωμαίοι γιόρταζαν τη γιορτή των Λουπερκάλια. Οι άντρες θυσίαζαν μια κατσίκα και ένα σκυλί, και μετά κάθονταν να τους μαστιγώσει μια γυναίκα που φόραγε τα δέρματα των ζώων που μόλις είχαν σκοτώσει πιστεύοντας πως αυτό θα τους κάνει γόνιμους.

 

Η γιορτή περιελάμβανε και μια λαχειοφόρο αγορά ζευγαρώματος, στην οποία οι νέοι άνδρες έπαιρναν τα ονόματα των γυναικών που θα ερχόντουσαν σε επαφή μαζί τους από ένα βάζο.

Υπήρχε όμως άγιος Βαλεντίνος; Λοιπόν υπήρχαν δύο Βαλεντίνοι άγιοι που εκτελέστηκαν σε διαφορετικές χρονιές αλλά την ίδια μέρα, 14 Φεβρουαρίου, από τον αυτοκράτορα Κλαύδιο τον Β τον 3ο αιώνα μ.Χ. και τιμώνται από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, αλλά … ουδεμία σχέση έχουν με την ημέρα της γονιμότητας …και φυσικά την αγάπη.

Το έθιμο μάλλον προέρχεται από τους Νορμανδούς οι οποίοι περίπου την ίδια εποχή, γιόρταζαν την Ημέρα του θεού Galatin. Galatin σήμαινε “εραστής των γυναικών” και προφανέστατα αυτή η γιορτή ήταν και η έμπνευση των ….everything to make money Αμερικανών για την σύγχρονη γιορτή των ερωτευμένων.

 

* Το άρθρο απηχεί στις απόψεις του συντάκτη του.

  iPorta.gr

 

SHARE
RELATED POSTS
Μετάβαση στο άγνωστο αύριο, του Γιάννη Πανούση
Φάων, ένας άγνωστος θησαυρός, του Μάνου Στεφανίδη
Aνερμάτιστη μπουρδολογία, του Αλέξανδρου Μπέμπη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.