Υγεία

Πανελλαδική έρευνα για την υγεία των Ελλήνων: άσχημα τα νέα

16141459895_0c01f450b8_c.jpg
Spread the love

 

 

 

 

 

“Κακά μαντάτα” από την πανελλαδική έρευνα για την υγεία των Ελλήνων

 

 

 

16141459895_0c01f450b8_c.jpg

 

 

 

 

 

 

Πανελλαδική έρευνα για την υγεία των Ελλήνων από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ)

 

Τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα από την πανελλαδική έρευνα Hellas Health VΙ για την υγεία των Ελλήνων δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ), σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

 

Η έρευνα που έγινε από την Metron Analysis τον Απρίλιο του 2015, είχε ως δείγμα 1.001 άτομα, άνω των 18 ετών. Σύμφωνα με όσα είπαν στη Συνέντευξη Τύπου ο Καθηγητής κ. Τούντας Ι. (διευθυντής του ΙΚΠΙ και του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας) και ο κ. Σουλιώτης Κ. (Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Υγείας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), η υγεία των Ελλήνων δεν φαίνεται να είναι σε καλά επίπεδα, καθώς μόνο το 41% του ενήλικου ελληνικού πληθυσμού δηλώνει ότι η υγεία του είναι ”εξαιρετική” (12%) ή ”πολύ καλή” (29%).

 

Ο δείκτης ψυχικής υγείας είναι σημαντικά μειωμένος (45,8) σε σχέση με το 2010 (49,5).

«Κακή υγεία» δηλώνουν σε υπερδιπλάσιο ποσοστό οι συνταξιούχοι (14%) και οι έχοντες βασική εκπαίδευση (17%).

Το 39% απέχει από οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα (μέτρια φυσική άσκηση), ενώ το ποσοστό αυτό στα χαμηλότερα κοινωνικό-οικονομικά στρώματα κυμαίνεται γύρω στο 50%.

Το 9% δεν καταναλώνει καμία μερίδα λαχανικών την ημέρα και το 15% δεν καταναλώνει κανένα φρούτο.

Μόνο το 41% έχει κανονικό βάρος σώματος (17% παχύσαρκοι, 42% υπέρβαροι).

Παρά τη μείωση των τελευταίων ετών, το ποσοστό των καπνιστών στη χώρα μας εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά υψηλό (37%), με 40% τους άνδρες καπνιστές και 34% τις γυναίκες καπνίστριες. Επίσης υψηλό είναι και το παθητικό κάπνισμα στους χώρους εργασίας (27%), στα εστιατόρια (78%) και στις καφετέριες μπαρ (92%).

Χρήση υπηρεσιών υγείας και φαρμάκου:

 

Χαμηλά ποσοστά καταγράφονται στη χρήση προληπτικών εξετάσεων, κυρίως μαστογραφίας (57%), μικροσκοπική κοπράνων (14%), ενώ 2 στους 10 Έλληνες δεν έχουν μετρήσει την αρτηριακή τους πίεση, τη χοληστερόλη και το σάκχαρο αίματος.

Aυξημένη προσφυγή σε ιδιώτες γιατρούς (60%) και μειωμένη χρήση ιατρείων ασφαλιστικού ταμείου (8%).

Το 22% δεν έλαβε τη θεραπεία ή/και τις εξετάσεις που ήθελε. Μόνο ένας στους τρεις γνωρίζει καλά τι είναι τα γενόσημα φάρμακα και μόνο ένας στους πέντε τα εμπιστεύεται.

Το 83% δεν ζητά από τον ιατρό να προτείνει γενόσημο φάρμακο. Η εμπιστοσύνη στον φαρμακοποιό ότι θα δώσει το φθηνότερο γενόσημο είναι υψηλή (64%).

Το 61% δεν γνωρίζει εάν υπάρχουν φθηνότερα φάρμακα σε σύγκριση με αυτό που προτείνει ο γιατρός.

Το 44% διαθέτει μηνιαίως για υπηρεσίες υγείας και φάρμακα πάνω από 5% του εισοδήματος, ενώ περισσότεροι από το 15% διαθέτουν πάνω από το 10% του εισοδήματός τους.

Το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ) ιδρύθηκε το 1989 και αποτελεί μία επιστημονική, μη κερδοσκοπική εταιρεία. Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, το ΙΚΠΙ έχει εκτελέσει άνω των 100 μελετών και προγραμμάτων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά προγράμματα προαγωγής και αγωγής υγείας, επιδημιολογικές μελέτες, μελέτες σχεδιασμού και βιωσιμότητας νοσοκομειακών και πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας, υπηρεσίες ιατρικής πληροφορικής καθώς και συστήματα περίθαλψης για ομάδες ασφαλισμένων.

 

askitis.gr

 

SHARE
RELATED POSTS
Τί αγαπούν οι φλεγμονές;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Περπάτημα ή τρέξιμο;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Δήμος Ρόδου Τμήμα Υγείας: Πρόληψη κατά της γρίπης

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.