Πρόσωπα - Αφιερώματα

Παλαιών Πατρών Γερμανός: Όταν ο Μητροπολίτης είναι Κριάρι και όχι πρόβατο, της Σμάρως Σωτηράκη

Σμάρω Σωτηράκη
Spread the love

Σμάρω Σωτηράκη 

  

Σμάρω Σωτηράκη   

Τηλ.Επικοινωνίας: 210-8020230

   

 

 

 

 

Palaion_Patron_Germanos.jpg

 

 

 

Ως αστρολόγος νιώθω ιδιαίτερη χαρά όταν έχω τις ημερομηνίες γέννησης τόσο ιδιαίτερων ανθρώπων σαν του γενναίου αυτού Μητροπολίτη που σήκωσε το Λάβαρο της Ανεξαρτησίας των Ελλήνων κατά του τούρκικου ζυγού και μαζί του σήκωσε το ανάστημα και την αξιοπρέπεια ενός ολόκληρου έθνους που κινδύνευε να αφανιστεί.


(Τονίζω και πάλι ότι έχω διορθώσει τις ημερομηνίες λόγω της διαφοράς του Ιουλιανού και Γρηγοριανού ημερολογίου αλλά λόγω της ιερότητας των προσώπων αναφέρω την ημερομηνία που οι ίδιοι γιόρταζαν τα γενέθλιά τους).

 

Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου! του 1771 στη Δημητσάνα. Ήταν πολυσπούδαστος και μάλιστα εκτός από τη σχολή Δημητσάνας, πήγε και φοίτησε και στη σχόλη Σμύρνης.

 

Το 1806 στέφθηκε Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών (το όνομα Γερμανός το είχε πάρει από τότε που είχε γίνει Διάκος) ενώ στο διάστημα από το 1815 μέχρι το 1817 ήταν ενεργό μέλος της Πατριαρχικής Συυνόδου Κωνσταντινουπόλεως. Ανήσυχο πνεύμα καθώς ήταν αυτό το ένδοξο Κριάρι και με μεγάλη Ελληνική ψυχή το 1818 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία προκειμένου να συμμετέχει στην αντίσταση κατά του τούρκικου ζυγού.

Η γενναιότητα αυτού του αντρός επέτρεψε να πάρει τη πρωτοβουλία της ανακήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και φυσικά, Μητροπολίτης καθώς ήταν και μάλιστα στη Πελοπόννησο που ήταν το πιο ακμαίο κομμάτι της Ελλάδας τότε, έδωσε την επίσημη θεώρηση της εκκλησίας σ’ αυτή την επανάσταση.

Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ταξίδεψε στον Παράδεισο στις 30 Μαίου του 1826, αφού πρώτα είχε γράψει τα απομνημονεύματά του και είχε περιγράψει όλα όσα είχαν συμβεί στα χρόνια της Επανάστασης.

 

Κριός με τετράγωνο Ηλίου – Πλούτωνα ο Παλαιών Πατρών Γερμανός δεν σκιαζόνταν από τον θάνατο αφού φαίνεται ότι ήταν εξαιρετικά θαρραλέος και δεν άντεχε να είναι υποχείριο του φόβου του αλλά προτιμούσε να φλερτάρει με τον θάνατο προκειμένου να ανελιχθεί η συνείδησή του μέσα από την ελευθερία και την ολοκλήρωση του σκοπού (αυτή είναι η πιο υψηλή ερμηνεία του τετραγώνου Ηλίου – Πλούτωνα και δείχνει πόσο υψηλή συνειδητότητα είχε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός).

 

Η Σελήνη του στον Τοξότη δείχνει ότι εκτός από ανεξάρτητη φύση που δεν ανεχόνταν περιορισμούς και καταπίεση, ήταν και ιδεολόγος, πνευματικά καλλιεργημένος και με βαθειά πίστη στην Ανώτερη Δύναμη. Άλλωστε σας έχω ήδη αναφέρει τις πλούσιες σπουδές που είχει κάνει, κάτι που σχετίζεται απόλυτα με το ζώδιο του Τοξότη (σπουδές και κληρικός). Αυτή η φλογερή Σελήνη στον Τοξότη δηλώνει ότι ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ήταν φανατισμένος με την Ιδέα της Επανάστασης και ότι είχε το ταλέντο να μεταφέρει το πάθος του στο πλήθος.
Το εξάγωνο της Σελήνης του με την Αφροδίτη από τον Υδροχόο που ερωτεύεται την ομαδικότητα και την Επανάσταση, του έδινε το χάρισμα να προσελκύει τις μάζες και να είναι αγαπητός στο ποίμνιό του.

 

Το τρίγωνο του Ουρανού με τον Πλούτωνα δεν θέλει πολλά λόγια. Νομίζω ότι κανείς άλλος δεν μπορεί να το αποδώσει καλύτερα από έναν άλλο Κριό (πόσους Κριούς θα συναντήσουμε σ’ αυτή την Επανάσταση;) τον Διονύσιο Σολωμό, τον μεγάλο μας Εθνικό ποιητή, ο οποίος έγραψε τους ανατριχιαστικούς στίχους στον ύμνο του προς την ελευθερία:
“Σε γνωρίζω από την κόμη του σπαθιού τη τρομερή, σε γνωρίζω από την όψη που με βιά περνάει τη γή…”!

(Ο Ουρανός δίνει τη Συμπαντική αφύπνιση για την επανάσταση και μέσα από τους δρόμους του Άρη -ξίφος, ορμή- προκαλεί τη βία -Πλούτωνας- που είναι απαραίτητη για την απόλυτη κάθαρση και άρα για την πληρότητα μιας ζωής στηριγμένης στην Ελευθερία. Το τρίγωνο Άρη – Πλούτωνα στο ωροσκόπιο του Παλαιών Πατρών Γερμανού εκφράζει το πιστεύω αυτού του Άντρα που ήταν “δεν μου αξίζει η ζωή και η ελευθερία αν είμαι σκλαβωμένος στο φόβο του θανάτου”).

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 

SHARE
RELATED POSTS
Γλαύκος Κληρίδης ο Αγωνιστής-Glafkos Clerides the Fighter, του Γιώργου Σαράφογλου
Η κ. Δαβιλά, ο κ. Χατζημάρκος και οι φούρνοι μικροκυμάτων, του Πάνου Μπιτσαξή
Η Γλυκερία στην Τουρκία, του Κωστή Α.Μακρή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.