Από το μπλογκ του Βαγγέλη

“΄Ονειδος” η πολιτική της ΕΕ…, του Βαγγέλη Παυλίδη

IMMIGRANTS.jpg
Spread the love

 

IMMIGRANTS.jpg

“Κατά μήκος των συνόρων ανάμεσα στην Ισπανία και το Μαρόκο, Ελλάδα και Τουρκία και Ουγγαρία και Σερβία, η ΕΕ εφαρμόζει κτηνώδεις μεθόδους για να κρατήσει έξω ανεπιθύμητους πρόσφυγες. Πολλοί διακινδυνεύουν τα πάντα για ένα Ευρωπαϊκό μέλλον και η οδύσσειά τους συχνά καταλήγει στον θάνατο.”
SPIEGEL ONLINE, “Η ντροπιαστική μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης”.

Στον 23ο όροφο ενός κτηρίου στην Βαρσοβία βρίσκεται το αρχηγείο της Frontex, της οργάνωσης που προστατεύει το “Φρούριο Ευρώπη” από τον εχθρό. Σε μια σειρά απο οθόνες, πράσινες τελίτσες που συνεχώς ανανεώνονται σημειώνουν ανα πάσα στιγμή στον χάρτη τους πρόσφυγες που έχουν συλληφθεί. Μικρές και αρεές ανάμεσα στην Δυτική Αφρική και τα Κανάρια Νησιά οι τελίτσες γίνονται πολύ πιο πυκνές στο Αιγαίο, ενώ η θάλασσα ανάμεσα στην Λιβύη και την Ιταλία είναι καταπράσινη.

Στην Ιταλία, η ακτοφυλακή συλλέγει εκατοντάδες απελπισμένους κάθε μέρα ενώ στην Γερμανία 20.000 ζήτησαν άσυλο τον περασμένο Ιούλιο, ο μεγαλύτερος αριθμός σε 20 χρόνια. Με τέτοιους αριθμούς, με τις εικόνες των απελπισμένων στοιβαγμένων σαν ζώα σε σαπιόβαρκες, η συνοριακή πολιτική της ΕΕ έχει καταστεί αντικείμενο συζήτησης του χαραχτήρα και των ηθικών αξιών της ίδιας της Ένωσης. Μπροστά στις σειρές απο φέρετρα στην Λαμπεντούσα ο Γερμανός Πρόεδρος Gauck παρατήρησε πως η εικόνα δεν συμβαδίζει με την ιδέα που εμείς οι Ευρωπαίοι έχουμε για τον εαυτό μας.

Και όμως, η Ευρωπαϊκή πολιτική δεν έχει αλλάξει. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει νόμιμος δρόμος μετανάστευσης προς την Ευρώπη. Όσοι θέλουν να ζητήσουν άσυλο πρέπει πρώτα να φτάσουν στην ΕΕ παράνομα -στις βάρκες των δουλεμπόρων ή κρυμμένοι σε φορτηγά ή με πλαστά διαβατήρια. Η Ευρώπη κλείνει έξω τον εαυτό της φοβούμενη πως θά ‘ρθουν κι άλλοι μετανάστες μα, καθώς μετατρέπεται σε φρούριο, δημιουργεί και τις συνθήκες που οδηγούν στον θάνατο κατα μήκος των συνόρων της. Η Frontex δεν σημειώνει των αριθμό των θανάτων στις στατιστικές της -23.000 τα τελευταία 14 χρόνια σύμφωνα με υπολογισμούς ανεξάρτητων οργανώσεων- κι ούτε ενδιαφέρεται για τις αμέτρητες καταγγελίες για παραβίαση των ανθρώπινων δικαίωματων των προσφύγων σε Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισπανία, Ιταλία, Μαρόκο.

“Όνειδος” η πολιτική της ΕΕ στο θέμα αυτό δήλωσε η Cecilia Malmström, Ευρωπαϊκή Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων. Η ΕΕ προστατεύει τα σύνορά της. Να δούμε αν και πότε θ’ αρχίσει να προστατεύει και τους ανθρώπους

 

 

Βαγγέλης Παυλίδης

η ιστοσελίδα του εδώ

 

SHARE
RELATED POSTS
Ο αξιότιμος Κύριος Μπαλτάκος, του Βαγγέλη Παυλίδη
Το δείπνο – The Dinner, του Βαγγέλη Παυλίδη
Vangelis Pavlidis
Κεφάλι, Πεπόνι – Head, Melon, του Βαγγέλη Παυλίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.