Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Πόσοι ήταν οι νεκροί στο Πολυτεχνείο;, του Χρήστου Μαγγούτα

Xristos Magoutas

 

Xristos Magoutas

 

 

 

 

 

 

Χρήστος Μαγγούτας

 

 

 

 

633ae8386f90e40f6dbc1dc3e159872e_XL.jpg

 

Κατά καιρούς ακούγονται διάφορα νούμερα. Υπάρχουν και αυτοί της «Χρυσής Αυγής», αλλά και μερικά ακροδεξιά στελέχη της «Νέας Δημοκρατίας» (κρίμα για το κυβερνών κόμμα) που υποστηρίζουν ότι δεν υπήρχε κανένας νεκρός.


Εκανα μια σχετική έρευνα και επέλεξα ΜΟΝΟ τα επίσημα στοιχεία, όχι τις φήμες που υπάρχουν. Κατά τα άλλα οι αναγνώστες μπορούν να κρίνουν κατά το δοκούν.

 

Η πρώτη επίσημη ανακοίνωση έγινε από την ίδια τη χούντα σε λιγότερο από 24 ώρες. Σε ανακοίνωσή του ο τότε υφυπουργός Ζουρνατζής αναφέρει την Κυριακή 19 Νοέμβρη, με βάση τα στοιχεία της νεκροψίας του ιατροδικαστή Δημητρίου Καψάσκη ότι από τους «ταραξίες» 11 ήταν νεκροί και 138 τραυματίες. Ο αριθμός περιλαμβάνει μόνο αυτούς στους οποίους είχε κάνει νεκροψία ο ιατροδικαστής την πρώτη μέρα. Αν κάποιοι πέθαναν τις επόμενες μέρες από βαριά τραύματα, δεν αναφέρεται πουθενά. Αλλωστε σε λίγο η ηγεσία της χούντας είχε αντικατασταθεί από τον Ιωαννίδη που δεν έδωσε ποτέ στοιχεία.

 

Η πρώτη επίσημη καταγραφή τον Οκτώβριο του 1974, από τον εισαγγελέα Δημήτρη Τσεβά, εντόπισε 18 επίσημους ή πλήρως βεβαιωθέντες νεκρούς και 16 άγνωστους “βασίμως προκύπτοντες”, ήτοι 34.

 

Ενα χρόνο αργότερα ο αντιεισαγγελέας εφετών Ιωάννης Ζαγκίνης έκανε λόγο για 23 νεκρούς, ενώ κατά τη διάρκεια της δίκης που ακολούθησε προστέθηκε ακόμη ένας.

 

Οι πρώτες (δημοσιογραφικές) προσπάθειες για την καταγραφή των γεγονότων μιλούσαν για 59 νεκρούς ή και 79 θύματα, με βάση τον κατάλογο Γεωργούλα.

 

Σύμφωνα με έρευνα του διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Λεωνίδα Καλλιβρετάκη το 2003, ο αριθμός των επωνύμων νεκρών ανέρχεται σε 24, ενώ αυτός των «νεκρών αγνώστων στοιχείων» σε 16, ήτοι συνολικά φτάνει στους 40.

 

Ορισμένα στοιχεία που παρουσιάζουν ενδιαφέρον είναι τα εξής:

 

Η κατάληψη είχε διάρκεια 56 ωρών.

Υπήρξαν 5.000 διαδηλωτές μέσα στο Ιδρυμα, 10.000 στην άμεση περίμετρο και 100.000 σε διάσπαρτες διαδηλώσεις.

 

Συνολικά έγιναν 2.000 συλλήψεις, 24 φόνοι, 128 απόπειρες ανθρωποκτονίας, 1.103 τραυματισμοί πολιτών και 61 τραυματισμοί αστυνομικών.

 

Τέλος, οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν 24.000 φυσίγγια, η φρουρά του υπουργείου Δημόσιας Τάξης έριξε 2.192 φυσίγγια και οι στρατιώτες 300.000 φυσίγγια.

 

Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία και οφείλει κάποιος να τα λάβει υπ’ όψει του όταν αναφέρεται στον αριθμό των νεκρών – ηρώων του Πολυτεχνείου.

 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Σχεδιάζεται τελικά η οικονομία;, του Ηλία Καραβόλια  
Οδηγίες από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντγο Στεφανή για την λειτουργία Διοικητικής Μέριμνας προς όφελος του Στρατού Ξηράς
Μόνο η μάνα σου… (ίσως), του Κωστή Α.Μακρή
2 Σχόλια
 • Χρήστος Μαγγούτας
  20 Νοεμβρίου 2014 at 17:49

  Είναι σιωνιστές, ΘΑ, γι’ αυτό. Και ελέγχουν όλη τη γη, μια χώρα όσο η Πελοπόννησος. Και στις ελληνικές εκλογές είναι 7 εκατομμύρια Εβραίοι, όχι Ελληνες, που ψηφίζουν.
  Πάντως
  ευτυχώς που υπάρχουν για να έχουμε κάποιον να κατηγορούμε για την αθλιότητά μας.

 • Β.Π.
  20 Νοεμβρίου 2014 at 06:40

  Τα στοιχεία, αγαπητέ Χρήστο, δεν πείθουν όσους δεν θέλουν να πεισθούν. Εδω αρνούνται μέχρι και το ολοκαύτωμα των Εβραίων.
  ο Θα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.