Πόρτα στον Κόσμο

Ο πρώην σύμβουλος του προέδρου Τραμπ Μάικλ Φλιν παραδόθηκε στο FBI

w01-18421318796057.jpg
Spread the love

 

 

 

 

w01-18421318796057.jpg

 

 

 

 

Ο πρώην και εφήμερος σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αντιστράτηγος εν αποστρατεία Μάικλ Φλιν, παραδόθηκε στο FBI, όπως ανέφεραν δύο υψηλόβαθμα στελέχη της ομοσπονδιακής αστυνομίας των ΗΠΑ.

 

Ο Φλίν είναι ο τέταρτος στενός συνεργάτης του Αμερικανού προέδρου που κατηγορείται από τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ ο οποίος ερευνά τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Είχαν προηγηθεί, στα τέλη Οκτωβρίου, δύο στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, ο Πολ Μάναφορτ και ο Ρίτσαρντ Γκέιτς. Ο τρίτος κατηγορούμενος, ο Τζορτζ Παπαδόπουλος, δήλωσε ένοχος για ψευδή κατάθεση στους πράκτορες του FBI και δέχτηκε να συνεργαστεί με τις αρχές.

 

Ο Φλιν, που στο παρελθόν υπήρξε επικεφαλής της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών των ΗΠΑ, κατηγορείται ότι είπε ψέματα για τις συνομιλίες που είχε με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, τον Σεργκέι Κίσλιακ, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα με το δισέλιδο κατηγορητήριο, στην κατάθεσή του στις 24 Ιανουάριου 2017 “ο κατηγορούμενος Μάικλ Τ. Φλιν, επιμόνως και σκοπίμως, έκανε δηλώσεις που είναι ουσιωδώς ανακριβείς και φανταστικές”.

 

Την εποχή των επαφών του με τον Κίσλιακ, ο Φλιν ήταν σύμβουλος του Τραμπ ο οποίος ακόμη δεν είχε ορκιστεί πρόεδρος. Στη συνέχεια ανέλαβε, για λίγες εβδομάδες, σύμβουλός του για θέματα εθνικής ασφάλειας.

 

Ο Μάικλ Φλιν κατηγορείται ότι είπε ψέματα στο FBI για τις επαφές του με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον

 

Ο Μάικλ Φλιν, ο πρώην σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα εθνικής ασφαλείας, είπε ψέματα στο FBI σχετικά με τις επαφές που είχε με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ, όπως αναφέρει το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ, σε ένα δικαστικό έγγραφο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Φλιν φέρεται να κατέθεσε ψευδώς σε πράκτορες της ομοσπονδιακής αστυνομίας ότι δεν ζήτησε από τον Ρώσο πρεσβευτή Σεργκέι Κισλιάκ να αποφύγει η Μόσχα να κλιμακώσει την ένταση μετά την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της από τις ΗΠΑ επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα. Δήλωσε επίσης ψευδώς ότι δεν θυμάται ότι ο Ρώσος διπλωμάτης του είπε ότι η Ρωσία αποφάσισε να αντιμετωπίσει με μετριοπάθεια τις κυρώσεις, ως αποτέλεσμα του αιτήματός του.

 

Φέρεται επίσης να δήλωσε αναληθώς ότι δεν ζήτησε από τον πρεσβευτή της Ρωσίας να καθυστερήσει την ψηφοφορία σε ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι ο διπλωμάτης ουδέποτε του ανέφερε ποια θα είναι η απάντηση της Ρωσίας στο αίτημά του.

 

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Φλιν αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου σήμερα στις 17.30 (ώρα Ελλάδας) για να του απαγγελθούν κατηγορίες. Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, ο Φλιν αναμένεται να δηλώσει ένοχος στην κατηγορία της ψευδούς κατάθεσης σε πράκτορες του FBI που ερευνούσαν την υπόθεση της ανάμιξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

 

Ο πρώην σύμβουλος του προέδρου Τραμπ Μάικλ Φλιν δήλωσε ένοχος στην κατηγορία της ψευδούς κατάθεσης στο FBI

 

Ένοχος για την κατηγορία της ψευδούς κατάθεσης στην ομοσπονδιακή αστυνομία δήλωσε ο πρώην σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Φλιν, που θεωρείται κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση της ανάμιξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

 

“Μάλιστα, κύριε” απάντησε ο Φλιν στον ομοσπονδιακό δικαστή της Ουάσινγκτον όπου οδηγήθηκε σήμερα το απόγευμα αφού ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ του άσκησε δίωξη για “ψευδείς, φανταστικές και εσφαλμένες” δηλώσεις.

 

Ο Μάικλ Φλιν υποστηρίζει ότι ενήργησε κατόπιν οδηγιών του προέδρου Τραμπ, σύμφωνα με το ABC News

 

Ο Μάικλ Φλιν, ο πρώην σύμβουλος του προέδρου Τραμπ, δεσμεύτηκε ότι “θα συνεργαστεί πλήρως” με τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ που ερευνά την υπόθεση της ανάμιξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, είναι έτοιμος να καταθέσει ότι ο Τραμπ “του έδωσε οδηγίες να έρθει σε επαφή με τους Ρώσους”.

 

Σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, ο Φλιν είχε μιλήσει με υψηλόβαθμα στελέχη του επιτελείου του Τραμπ για τις συζητήσεις που είχε με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, Σεργκέι Κίσλιακ, οι οποίες αφορούσαν τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Φέρεται ότι μίλησε με ένα “υψηλόβαθμο στέλεχος” που βρισκόταν στο θέρετρο του Τραμπ, στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντας, τον Δεκέμβριο του 2016 και συζήτησαν τι να πει στον Κίσλιακ.

 

Με βάση το κατηγορητήριο, ο Φλιν έλαβε επίσης οδηγίες από κάποιο μέλος του επιτελείου του Τραμπ να επικοινωνήσει με αξιωματούχους άλλων χωρών για να επηρεάσει, ώστε να καθυστερήσει ή να μην περάσει, ένα ψήφισμα που επρόκειτο να τεθεί σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 2016.

 

Στο ομοσπονδιακό δικαστήριο όπου παρουσιάστηκε σήμερα ο Φλιν είπε ότι η απόφασή του να συνεργαστεί με τον ειδικό εισαγγελέα ελήφθη επειδή ήταν “προς το συμφέρον της οικογένειάς του και των Ηνωμένων Πολιτειών”. Αναγνώρισε επίσης ότι οι πράξεις τις οποίες ομολόγησε ήταν λανθασμένες.

 

Η ομολογία του Μάικλ Φλιν οδήγησε σε πτώση τη Wall Street

 

Το χρηματιστήριο της Γουολ Στριτ κατέγραψε, σήμερα, πτώση μετά την ομολογία ενοχής από τον πρώην σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ Μάικλ Φλιν, ότι δηλαδή είπε ψέματα στο FBI.

 

Στις 18.46 ώρα Ελλάδας ο δείκτης Dow Jones κατέγραφε πτώση 1,35%, ο Nasdaq 1,92% και ο S&P 500 1,51%.

 

Οι δείκτες άρχισαν να καταγράφουν πτώση μετά τις πρώτες διαρροές πληροφοριών σχετικά με την ομολογία του Μάικλ Φλιν. Η πτώση διευρύνθηκε αφότου το τηλεοπτικό δίκτυο ABC ανήρτησε ένα tweet όπου αναφερόταν η εμπλοκή του Ντόναλντ Τραμπ στην υπόθεση.

ABC News

@ABC
Michael Flynn leaves courthouse following guilty plea and amid shouts of “Lock him up.” http://abcn.ws/2AiOSrS
7:01 PM – Dec 1, 2017
248 248 Replies 1,308 1,308 Retweets 2,779 2,779 likes
Twitter Ads info and privacy
Ο Λευκός Οίκος απαντάει ότι η ομολογία του Μάικλ Φλιν εμπλέκει μονάχα τον ίδιο και όχι κάποιο άλλο πρόσωπο

Η ομολογία ενοχής από τον Μάικλ Φλιν, τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στην κατηγορία ότι είπε ψέματα στο FBI εμπλέκει μονάχα τον ίδιο, ανέφερε σήμερα ο Λευκός Οίκος σε μια ανακοίνωση.

«Τίποτα στην ομολογία ενοχής ή στο κατηγορητήριο δεν εμπλέκει κάποιο άλλο πρόσωπο παρά τον Φλιν» επισήμανε ο Τάι Κομπ, ένας δικηγόρος του Λευκού Οίκου.

«Οι ψευδείς καταθέσεις που αναφέρονται αντικατοπτρίζουν τις ψευδείς δηλώσεις προς τους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου οι οποίες οδήγησαν στην παραίτησή του φέτος τον Φεβρουάριο» τόνισε ο Κομπ προσθέτοντας ότι η ομολογία ενοχής «ανοίγει τον δρόμο για την εξαγωγή άμεσων και λογικών συμπερασμάτων» από το Γραφείο του Ειδικού Συμβούλου που ερευνά τη ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο Μάικλ Φλιν “παρεμπόδισε την έρευνα” του FBI με τις ψευδείς δηλώσεις του, σύμφωνα με το κατηγορητήριο

Ο Μάικλ Φλιν, ο πρώην σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορείται ότι με τις ψευδείς δηλώσεις του “παρεμπόδισε” την έρευνα για την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές και επιπροσθέτως “ήρθε σε επαφή” με Ρώσους αξιωματούχους στα τέλη του 2016 “κατόπιν αιτήματος ενός υψηλόβαθμου στελέχους” του επιτελείου του Ρεπουμπλικανού πολιτικού.

“Οι παραλείψεις και οι ψευδείς δηλώσεις του Φλιν παρεμπόδισαν και είχαν συνέπειες για τις συνεχιζόμενες έρευνες του FBI” που αφορούσαν μια πιθανή σύμπραξη της Ρωσίας με το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ, αναφέρεται στο κατηγορητήριο που υπογράφει ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ.

Ο Φλιν φέρεται επίσης ότι είπε ψέματα στους πράκτορες του FBI για τι συζητήσεις που είχε με διπλωμάτες και ιδίως με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον. Απέκρυψε εξάλλου ότι προσπάθησε να επηρεάσει μια ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που αφορούσε την εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ.

Οι πράξεις του ενδέχεται να αποδυνάμωσαν την πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα που τότε ήταν ακόμη πρόεδρος των ΗΠΑ.

“Στις 22 Δεκεμβρίου 2016, ένας πολύ υψηλόβαθμος αξιωματούχος του μεταβατικού επιτελείου (του Τραμπ) ζήτησε από τον Φλιν να επικοινωνήσει με αξιωματούχους ξένων κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της ρωσικής, ώστε να πληροφορηθεί τη θέση τους όσον αφορά το ψήφισμα (στο Συμβούλιο Ασφαλείας) και να επηράσει αυτές τις κυβερνήσεις για να καθυστερήσει η ψηφοφορία ή να καταψηφιστεί το ψήφισμα”, συνοψίζει ο εισαγγελέας.


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Μαρία Καρχιλάκη
Χαλέπι: πέφτει μεν αλλά ο πόλεμος δεν τελειώνει, της Μαρίας Καρχιλάκη
Σαν ταινία…, του Νότη Μαυρουδή
Μυστικές Διασυνδέσεις, του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.