Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Ο κύριος Φαμπρ και ο Διονύσιος Σολωμός, του Κωστή Α. Μακρή

Spread the love

Kostis A. Makris

Κωστής Α. Μακρής

 

Τον κύριο Φαμπρ δεν τον γνωρίζω προσωπικά και κακό λόγο δεν θα πω.

Αλλά και εκείνος (όπως βάσιμα υποθέτω) με αγνοεί. Επομένως αποκλείεται να πει κι αυτός κακό λόγο για μένα.

Ελπίζω να τον γνωρίσω ως καλλιτεχνικό Διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου από το έργο του.

Ελπίζω να γνωρίσει κι εκείνος το δικό μου έργο γιατί αυτό θα σήμαινε ότι θα τον έχουμε αρκετό καιρό κοντά μας και ότι θα προλάβει να μάθει αρκετά καλά Ελληνικά.

Τώρα αν θα τον έχουμε ως Διευθυντή των Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου ή ως καλλιτέχνη που επιλέγει να μείνει κοντά μας από αγάπη και θαυμασμό προς τον Πολιτισμό μας, αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Και αν μεν πετύχει στο έργο του και μείνει για πολύ, μάλλον δεν θα έχει ούτε τη διάθεση αλλά ούτε και τον χρόνο να γνωρίσει τα δικά μου έργα που προς το παρόν απευθύνονται σε παιδιά.

Αν δε αποτύχει, πράγμα που απεύχομαι, δεν θα θέλω εγώ να με γνωρίσει γιατί μάλλον δεν θα μπορέσει να καταλάβει και πολλά απ’ όσα λέω για Ενθαρρύνια, Αποθαρρύνια και για την κυρία Εγομόνη Μουπάντα που λάτρευε τόσο πολύ τη γλώσσα της που μάθαινε τον ανιψιό της τον Πιοζ Νάμε να τη σέβεται και να μην την τραυματίζει. Τη γλώσσα του…

Και επειδή ο κύριος Φαμπρ δεν προλαβαίνει να μάθει τόσο καλά Ελληνικά μέχρι να τελειώσει η θητεία του, αναρωτιέμαι: Με ποια γλώσσα και σε ποια γλώσσα θα προάγει το Διεθνές Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου; Που αναγκαστικά θα στηριχτεί στο Θέατρο, στη Μουσική, στην Αρμονία, στην Εικόνα και σε ένα σωρό άλλες λέξεις που γράφτηκαν και ακούστηκαν εδώ πολλά χρόνια πριν γίνουν Theatre, Music, Harmony, Icon κ.λ.π.).

Και σε ποιες και πόσες γλώσσες θα μπορεί να μεταφράσει, μεταγράψει ή μεταλλάξει το Σολωμικό «Μήγαρις έχω άλλο στο νου μου, πάρεξ ελευθερία και γλώσσα» για να το μεταφέρει στο Διεθνές κοινό σαν ένα (κατ’ εμέ) από τα θεμελιώδη προστάγματα και προτάγματα του Νέου Ελληνικού Πολιτισμού τον οποίον καλείται επ’ αμοιβή να υπηρετήσει, να ενισχύσει και να προωθήσει;

Αλλά, ίσως μου πει κάποιος, κι ο Διονύσιος Σολωμός δεν είχε την Ελληνική ως πρώτη του γλώσσα. Στα Ιταλικά έγραψε τους πρώτους του στίχους. Μετά επέλεξε την Ελληνική γλώσσα, την έμαθε καλά και την προχώρησε μέχρι τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» κι ακόμα παραπέρα.

Ίσως και ο κύριος Φαμπρ, να πάρει κάτι από τον Εθνικό μας Ποιητή και από τους Έλληνες ποιητές γενικά. Κι όχι μόνο τους αρχαίους.

Υ.Γ. Στις 8 Απριλίου 2016 κλείνουν 218 χρόνια από τη γέννηση (8 Απριλίου 1798, Ζάκυνθος) του Διονυσίου Σολωμού. Πέθανε στις 9 Φεβρουαρίου 1857, στην Κέρκυρα.

31 Μαρτίου 2016

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.   

The article expresses the views of the author  

 iPorta.gr 

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Δημήτρης Κατσούλας
Ο κόμπος στο χτένι, του Δημήτρη Κατσούλα
Beijing Weather Report! – Πεκίνου Δελτίο Καιρού!, του Γιώργου Σαράφογλου-George Sarafoglou
Θαυμασμός ή φόβος;, της Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.