Απόψεις

Ο «Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή και το νέο μνημόνιο, του Κώστα Ε. Σκανδαλίδη

Spread the love

 

 

Κώστας Σκανδαλίδης

 

Κλείνοντας τη δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χθες 8.7.15, είπε:

«Μιλήσατε πολλοί για την ελληνική τραγωδία. Ο Σοφοκλής με την Αντιγόνη μας έμαθε, πως υπάρχουν στιγμές, που υπέρτατος νόμος από τους νόμους των ανθρώπων είναι το δίκαιο των ανθρώπων και νομίζω ότι αυτή είναι μία τέτοια στιγμή.»

Συμφωνούμε απόλυτα κ. Πρωθυπουργέ.

Μόνο, να σας θυμίσουμε μια άλλη ελληνική τραγωδία. Τον «Φιλοκτήτη», πάλι του Σοφοκλή, και σας παρακαλούμε να τον διαβάσετε. Γιατί αν τον διαβάσετε θα διαπιστώσετε πως για να πηγαίνετε στην Τροία (Ευρώπη), πρέπει να παίρνετε μαζί σας όλους τους Έλληνες, χωρίς ν’ αφήνετε τον Φιλοκτήτη (τον ελληνικός λαό) στη Λήμνο!

Πέντε μήνες τώρα εκεί τον είχατε. Στη Λήμνο! Και προσπαθούσατε μέσω του Νεοπτόλεμου, ακόμα και του Οδυσσέα να ξεγελάσετε τον Φιλοκτήτη και να του κλέψετε το ανίκητο τόξο και τα βέλη που του χάρισε ο Ηρακλής και να πάτε μόνο σας να εκπορθήσετε την Τροία (να «πείσετε» δήθεν τους Ευρωπαίους και λάου-λάου να εγκαταλείψετε την Ευρώπη και το ευρώ).

Ο φιλότιμος και συνάμα αφελής Φιλοκτήτης (ο ελληνικός λαός) πείσθηκε και έδωσε την ασπίδα στον Νεοπτόλεμο (σε σένα και στην κυβέρνηση με τις εκλογές του Ιανουαρίου το 2015) για να πάτε στην Τροία (Ευρώπη) και να την «καταλάβετε».

Όμως κάποια στιγμή η συνείδησή του είναι εκείνη που έκανε τον Νεοπτόλεμο να μετανιώσει και να επιστρέψει τα όπλα στον Φιλοκτήτη, για να έρθει στο τέλος ο από μηχανής θεός, ο ίδιος ο Ηρακλής (το δημοψήφισμα με το 62% υπέρ του ΟΧΙ, που ήταν ΝΑΙ υπέρ της Ευρώπης!), και να πείσει τον Φιλοκτήτη να πάει στην Τροία για να φέρει τη νίκη στους Αχαιούς.

Καταλάβατε τώρα γιατί πήγατε την Ευρώπη; Για να μείνουμε στην πολιτισμένη Δύση και τίποτα άλλο. Όλα τα άλλα θα τα δούμε και θα τα φτιάξουμε στην ώρα τους. Αυτό είναι το δίκιο των Ελλήνων! Όλα τα άλλα είναι κουτοπονηριές και παλικαροσύνες ανώφελες και ατελέσφορες!

Έχετε λοιπόν υπόψη σας και τον Φιλοκτήτη, που έτρεχε πύο η πληγή του από το δάγκωμα της ύδρας για δέκα ολόκληρα χρόνια εκεί στη Λήμνο, πως έπρεπε να τον πάρετε μαζί σας στο Στρασβούργο από τον Γεννάρη που μας πέρασε, γιατί έτσι θα παίρνατε όλους τους Έλληνες μαζί σας!

Άλλη φορά χωρίς τον Φιλοκτήτη κ. Πρωθυπουργέ, να μην πηγαίνετε πουθενά. Αλλά και κάτι άλλο. Θα πρέπει να ρίξετε μια ματιά εκεί στη Λήμνο, όπου πυορροούσε ο Φιλοκτήτης για δέκα ολόκληρα χρόνια, και να καθαρίσετε λίγο τη σπηλιά του από τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα και τους δραχμοβόρους ερωτιδείς, γιατί εξ αιτίας τους έμενε η πληγή ανοικτή! Αυτοί ήταν οι επιβουλείς, οι σχεδιάζοντες κακά σε βάρος του και τον κρατούσαν δέκα ολόκληρα χρόνια ανήμπορο σε μια σπηλιά!

Άντε, καλή συμφωνία και καλό μνημόνιο. Η Ελλάδα είναι η χώρα του Φιλοκτήτη και του φιλότιμου και μόνο μ’ αυτόν και μ’ αυτό πορεύεται μέσα στους αιώνες κι αν χρειασθεί, μπορεί να κυριεύει και τις μυθικές Τροίες!

Και κάτι ακόμα τελευταίο. Αφήστε ήσυχους τους νεολογισμούς. Κάνουν κακό στην ελληνική γλώσσα.

 

Ρόδος, 9 Ιουλίου 2015

SHARE
RELATED POSTS
Ετσι μού’ρχεται να το πετάξω το ρημάδι το iPhone!, του Στάθη Παναγιωτόπουλου
Όπως… δεν το περιμένεις, της Αναστασίας Φωκά
«Ή ταν ή επί τας» ή «Ναι σε Όλα»;, του Χρήστου Μαγγούτα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.