Πόρτα στην Ιστορία

Ο δημόσιος θάνατος μιας ελεφαντίνας, της Μαίρης, το 1916

Spread the love

Η Μαίρη ήταν ένας Ασιατικός ελέφαντας που ζύγισε σχεδόν πέντε τόνους και έδινε παραστάσεις σε τσίρκο. Ήταν τέτοιες οι ικανότητές της ώστε θεωρούνταν η μασκότ της επιχείρησης. Όμως είχε άδοξο και φρικτό τέλος καθώς την θανάτωσαν δια απαγχονισμού επειδή σκότωσε σε παρέλαση στην πόλη Erwin τον βοηθό του εκπαιδευτή της. 

 

Στις 11 Σεπτεμβρίου του 1916, το τσίρκο με το όνομα Sparks world famous Shows προσέλαβε έναν ξενοδοχοϋπάλληλο ως βοηθό εκπαιδευτή ελεφάντων.

Την επόμενη μέρα και κατά τη διάρκεια μιας παρέλασης στους δρόμους της πόλης έχασε τη ζωή του από έναν θηλυκό ελέφαντα, την Μαίρη, στο Τένεση των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα ο Έλντριτζ, ο πρώην υπάλληλος ξενοδοχείου , είχε αναλάβει μία μόλις μέρα μετά την πρόσληψή του να ηγηθεί της παρέλασης των ελεφάντων που συνήθιζαν να κάνουν στους δρόμους της πόλης όπου θα έδιναν παραστάσεις στο πλαίσιο της διαφήμισης του τσίρκου.

Ο Έλντριτζ δεν γνώριζε τίποτα σχετικά με την εκπαίδευση των ελεφάντων και κέντρισε το ζώο με ένα αιχμηρό ραβδί , όταν εκείνο έσκυψε για να φάει μια καρπουζόφλουδα που τυχαία βρήκε στο δρόμο.

Το ζώο αφήνιασε και αφού τον πέταξε με την προβοσκίδα του στο έδαφος, τον πάτησε και του συνέθλιψε το κεφάλι. Κατά μια άλλη εκδοχή τον σήκωσε πολύ ψηλά με την προβοσκίδα και αφού τον πέταξε με ορμή κάτω τον σούβλισε με τους χαυλιόδοντες της και τον εκσφενδόνισε στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να δει την παρέλαση.

Η εκδοχή αυτή φαίνεται λιγότερο πιθανή καθώς οι θηλυκοί ασιατικοί ελέφαντες δεν έχουν χαυλιόδοντες.

 

Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες το ζώο ηρέμησε αμέσως, αλλά κάποιοι από το πλήθος άρχισαν να φωνάζουν » σκοτώστε τον ελέφαντα».

Οι τοπικές αρχές από άλλες γειτονικές πόλεις αρνούνταν να δεχτούν το τσίρκο στην περιοχή τους γιατί το θεωρούσαν επικίνδυνο. Τότε ο ιδιοκτήτης του τσίρκου, ο Τσάρλυ Σπαρκς, με βαριά καρδιά αποφάσισε ότι η μοναδική λύση για να κατευνάσει το μένος εναντίον του ήταν να εκτελέσει δημοσίως τον ελέφαντα.

Αφού σκέφτηκαν διάφορους τρόπους για να θανατώσουν το ζώο, όπως να το συνθλίψουν μεταξύ δυο κινουμένων τρένων, να το διαμελίσουν δένοντας το σε δυο τρένα με αντίθετη κατεύθυνση ή να το δηλητηριάσουν , τελικά κατέληξαν στον απαγχονισμό.

 

Ο φρικιαστικός δημόσιος απαγχονισμός με γερανό

 

Στις 13 Σεπτεμβρίου και αφού ο ελέφαντας μεταφέρθηκε σιδηροδρομικώς στο Τένεση κρεμάστηκε σε γερανό μπροστά σε πλήθος σχεδόν 2.500 θεατών μεταξύ των οποίων και ήταν και πολλά παιδιά.

Η πρώτη προσπάθεια απέτυχε και το άτυχο ζώο έπεσε επειδή η αλυσίδα δεν άντεξε το βάρος με αποτέλεσμα ο ελέφαντας να πέσει από ύψος και να υποστεί πολλαπλά κατάγματα.

Το σοβαρά τραυματισμένο ζώο έχασε τη ζωή του με την δεύτερη προσπάθεια απαγχονισμού.

Όταν ένας κτηνίατρος εξέτασε την Μαίρη μετά θάνατον διαπίστωσε ότι στο σημείο που την είχε χτυπήσει ο εκπαιδευτής είχε ένα μολυσμένο δόντι!

Η φρικιαστική εκτέλεση της Μαίρης ενέπνευσε συγγραφείς, μουσικούς, καλλιτέχνες και έγινε ντοκιμαντέρ.

 

SHARE
RELATED POSTS
Οδεύοντας προς την Ελευθερία, (μέρος α΄), της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου
Γκάρεθ Τζόουνς, ο άνθρωπος που αναζητούσε την αλήθεια και πέθανε γι’ αυτή (μέρος Α’), της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου
Echo H87: το υδρογραφικό πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού στη Ρόδο-Η ιστορία του και το “αδελφό” πλοίο Enterprise Η88

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.