Πόρτα στην Ελπίδα

Ο Αη- Βασίλης έγινε…λαγός!, της Ελπίδας Νούσα

_1.jpg
Spread the love

Καλημέρα, καλημέρα!

 

Καλή εβδομάδα με τον άγιο Βασίλη,που έγινε…λαγός! 😛

Γνωρίζετε το Osterhase;

Είναι το πασχαλινό λαγουδάκι,όπου σύμφωνα με την παράδοση των λαών της Κ.Ευρώπης, έρχεται από την εξοχή και φέρνει χρωματιστά αυγά.

Το πολύ αγαπητό πασχαλινό κουνελάκι λέγεται και Sinterklaas και πριν ξημερώσει η Κυριακή του Πάσχα κρύβει τα χρωματιστά αυγουλάκια του,αλλά και καραμέλες και άλλα δώρα για τα παιδιά στον κήπο και τις αυλές των σπιτιών,όπως ο Άγιος Βασίλης τα Χριστούγεννα.

Όταν ξυπνήσουν, τα παιδιά βγαίνουν για να τα ψάξουν !

Άλλοι, πάλι λένε, πως το έθιμο αυτό είναι ειδωλολατρικό, κατά το οποίο κάποιο χειμωνιάτικο πρωί, η θεά Εστία βρήκε ένα τραυματισμένο πουλί σε ένα χιονισμένο δάσος.

Για να το βοηθήσει να επιβιώσει στο κρύο, το μετέτρεψε σε κουνέλι. Όμως, η διαδικασία μεταβολής δεν έγινε σωστά και το κουνέλι συνέχισε να γεννά αυγά!

Για να ευχαριστήσει την θεά που το έσωσε το μεταμορφωμένο κουνέλι χάριζε κάθε άνοιξη στην θεά όμορφα στολισμένα αυγουλάκια.

“Γεννάει σαν κουνέλα”, λέμε!

Γνωστό το φαινόμενο της πολλαπλής κύησης στα θηλυκά κουνελάκια. Δικαίως θεωρήθηκαν σύμβολα της γονιμότητας. Ο λαγός ήταν ένα δημοφιλές μοτίβο στην εκκλησιαστική τέχνη του Μεσαίωνα .

Η ιδέα ότι ένας λαγός θα μπορούσε να αναπαράγει χωρίς απώλεια της παρθενίας οδήγησε σε μια σύνδεση με την Παναγία, ή ακόμα συσχέτιζαν τους λαγούς με την Αγία Τριάδα, όπως βλέπουμε στο μοτίβο από τον καθεδρικό ναό του Paderborn στη Γερμανία.

 

Ενα χαριτωμένο τραγουδάκι,που λένε οι γερμανόφωνοι λαοί για τον χαριτωμένο λαγό Οsterhase,ας μας κρατήσει συντροφιά αυτή την ανοιξιάτικη μεταπασχαλινή Δευτέρα…

ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, φίλοι μου αγαπημένοι!

Λαμπερή, δημιουργική, χαρούμενη και με αστείρευτο χαμόγελο!

 

_1.jpg

 

 

Eλπίδα Νούσα

 

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”//www.youtube.com/embed/uEqcQnxbbx4″ frameborder=”0″ allowfullscreen ]
SHARE
RELATED POSTS
Μελίνα … μια κραυγή!, της Ελπίδας Νούσα
Elpida Nousa
Because the world is…, της Ελπίδας Νούσα
Για τις Αννούλες, που γιορτάζουν σήμερα…, της Ελπίδας Νούσα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.