Ανοιχτή πόρτα

Ο Άγιος Βασίλης, ο Santa Claus και άλλοι μύθοι, του Κωστή Α. Μακρή

Kostis A. Makris

Kostis A. Makris

 


 

 

 Κωστής Α. Μακρής 

 

 

 

 

 

 SANTA_CLAUS__AGIOS_BASILHS_A_KAM_1998_14DE16_LR.jpg

 

 

SANTA_CLAUS__AGIOS_BASILHS_B_KAM_1998_14DE16_LR.jpg

 

Διαφημίσεις, εικόνες, στολίδια (κινέζικα τα πιο πολλά), άρθρα, κείμενα, βιβλία.

Πρωταγωνιστής ο Άγιος Βασίλης και συμπρωταγωνιστές διάφορα μυθικά όντα όπως ο κοκκινομύτης τάρανδος, η γυναίκα του Άγιου Βασίλη, τα ξωτικά του Άγιου Βασίλη, ο σκούφος του Άγιου Βασίλη, η κάλτσα του, το ποτήρι με το γάλα και το μπισκότο, η καμινάδα και τελειωμό δεν έχουν όλα αυτά που μπορούν να γίνουν κάτι που να πουλιέται και να αγορτάζεται.

Τέτοιες μέρες, μαζί με όλα αυτά, πληθαίνουν και οι δημόσιες ή ιδιωτικές συζητήσεις σχετικά με την ύπαρξη ή μη του Άγιου Βασίλη και για το κατά πόσον ―και αν― κάνει καλό στα παιδιά η πίστη για την ύπαρξή του.

 

Πριν από 18 χρόνια είχα σχεδιάσει και τυπώσει ―ήταν ακόμα ζωντανή η εποχή των «ταχυδρομικών ευχών» σε συγγενείς, φίλους και πελάτες― μια ευχετήρια κάρτα στην οποία συναντιούνται και αλληλοεύχονται «Καλή χρονιά» ο Santa Claus (Άγιος Νικόλαος) με τον «δικό μας» Άγιο Βασίλη (Άγιο Βασίλειο).

Στην κάρτα εκείνη υποστήριζα τα εξής:

«Ο πολύ αγαπητός Santa Claus (Άγιος Νικόλαος) με την κόκκινη κάπα, τον σκούφο και το έλκηθρο με τους ταράνδους του, μας έχει κατακτήσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να τον αποκαλούμε Άη Βασίλη. Όσο όμως και να τον αγαπούμε, ας κρατήσουμε μια καλή θέση στην καρδιά και στο μυαλό μας για τον δικό μας Άγιο Βασίλη από την Καισάρεια, που βαστάει εικόνα και χαρτί, χαρτί και καλαμάρι και που με τη βασιλόπιτα κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς μας θυμίζει την αξία, τη γλύκα και τη συγκίνηση της Παράδοσης».

 

Η πιο σημαντική διαφορά ―για μένα― ανάμεσα στον «ελληνόφωνο» Άγιο Βασίλη και στον διεθνή Santa Claus και τον θίασό του, είναι το αρκετά γνωστό και στο ελληνικό κοινό τραγουδάκι που απευθυνόμενο στα παιδιά διατυμπανίζει ασύστολα ότι ο Santa Claus «σε παρακολουθεί και βλέπει όλο τον χρόνο τι κάνεις, αν ήσουνα καλό παιδί, αν έκανες αταξίες» και άλλα τέτοια με τα οποία θα κρίνει αν θα σου φέρει δώρο ή όχι και γι’ αυτό «πρόσεχε!».
Είναι ένα τραγούδι που όσο κι αν μ’ αρέσει με τη φωνή του Φρανκ Σινάτρα, το περιεχόμενό του με βρίσκει αντίθετο.

Ο δικός μου Άγιος Βασίλης δεν ασχολείται με «ποινές», «κολασμούς», «νουθεσίες» παιδιών και άλλες τέτοιες αηδίες.

Ο δικός μου Άγιος Βασίλης φέρνει δώρα σε όλα τα παιδιά που έχουν κάποιον να τα αγαπάει, να τα νοιάζεται και να τους προσφέρει δώρα. Μικρά ή μεγάλα, φτηνά ή ακριβά δώρα.

Ο δικός μου Άγιος Βασίλης ξέρει ότι δεν υπάρχουν κακά παιδιά.

Ο δικός μου Άγιος Βασίλης πάντα αγαπάει, πάντα ανέχεται, πάντα υπομένει, πάντα κατανοεί, πάντα ελπίζει και πάντα συγχωρεί.

Ο δικός μου Άγιος Βασίλης είναι πολύ γραμματιζούμενος ― γι’ αυτό άλλωστε βαστάει κόλλα, χαρτί και καλαμάρι― και χαιρόμαστε να τον θυμόμαστε με τη «βασιλόπιτα» που κόβουμε για χατήρι του και στη μνήμη του ο τυχερός θα πάρει το «φλουρί».

Δεν πα να ’σαι καλός, κακός, ξινίλας, βλάκας, έξυπνος, σπασίκλας ή τεμπελάκος, μοχθηρός, τοκογλύφος ή γενναιόδωρος, φρόνιμος ή άτακτος.

Δεν έχουν σημασία αυτά για τον Άγιο Βασίλη μου.

Αυτό που έχει σημασία είναι να μπορείς την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ή ανήμερα την Πρωτοχρονιά (ή και πιο μετά) να βρίσκεσαι σ’ έναν χώρο ―σπίτι, μαγαζί, ταβέρνα ή και στον δρόμο― μαζί με πολλούς άλλους ανθρώπους που γιορτάζουν τον ερχομό του νέου χρόνου και κόβουν μια βασιλόπιτα.

Ο δικός μου Άγιος Βασίλης, επειδή είναι άγιος μιας θρησκείας Αγάπης, Ελπίδας, Πίστης και Σοφίας (κατά δήλωσίν της αυτά, της θρησκείας εννοώ) όχι μόνο υπάρχει ως έννοια αλλά υπάρχει και ως αξία κάθε φορά που οι άνθρωποι γιορτάζουν με καλή παρέα τον ερχομό του Νέου Χρόνου, με πολλή Αγάπη, με Ελπίδα στο αύριο, με Πίστη στον εαυτό τους και στο καλό που υπάρχει γύρω μας, και ―ίσως― με τη Σοφία να μην αναρωτιούνται πόσο παραμύθι χωράει ή χρειάζεται μια ευτυχισμένη στιγμή, μια ώρα, μια μέρα, ένας χρόνος ή μια ολόκληρη ζωή.

Το παραμύθι βρίσκεται πάντα πολύ κοντά με την αληθινά χαρούμενη κι αγαπησιάρα ζωή όπως μια κλειδαριά με το κλειδί της.

Κάθε ευχή άλλωστε ―είτε τη δίνουμε είτε την παίρνουμε― μια γλυκιά παραμυθία είναι κι αφορμή διαλογισμού. Δεν είναι συμβόλαιο που ’χουμε υπογράψει με τη μοίρα και με το πεπρωμένο.

Καλή χρονιά να έχουμε και σε (περίπου) έναν χρόνο από σήμερα να είμαστε καλά και να ετοιμάζουμε βασιλόπιτες για μικρές ή μεγάλες αγαπημένες συντροφιές!

 


Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2016

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 

Santa Claus Is Coming to Town
(Στίχοι, Lyrics)

 

You better watch out,
You better not cry,
You better not pout,
I’m telling you why:
Santa Claus is coming to town!

 

He’s making a list,
And checking it twice,
Gonna find out who’s naughty or nice.
Santa Claus is coming to town!
He sees you when you’re sleeping,
He knows when you’re awake.
He knows when you’ve been bad or good,
So be good for goodness sake!

 

OH!…You better watch out, You better not cry
You better not pout, I’m Telling you why.
Santa Claus is coming to town.

 

He sees you when you’re sleeping,
He knows when you’re awake.
He knows when you’ve been bad or good,
So be good for goodness sake!

 

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/HWv72L4wgCc” frameborder=”0″ allowfullscreen ]


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
«Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων: ζυμωμένη με λέξεις ελληνικές: λεβεντιά, φιλότιμο, παλικαριά»*, της Τζίνας Δαβιλά
Αμαρτωλοί και ενάρετοι!, του Κώστα Ε. Σκανδαλίδη
Το αντίο, του Γιώργου Χατζηδιάκου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.