Πρόσωπα - Αφιερώματα

Νίκος Κοτζιάς: ο μοναδικός Υπουργός που μπορεί να καμαρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

 

Τζίνα Δαβιλά

 

Pane Di Capo

Pane di capo – Πηγές Καλλιθέας

 

Τα’χεις όλα διαβάσει για την Διάσκεψη των Υπουργών της Ευρώπης και της Ανατολής που με πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά έγινε στη Ρόδο. Ίσως να σου έχει κιόλας αποτυπωθεί στο μυαλό ότι στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η Ελλάδα από φτωχός συγγενής της Ευρώπης να διεκδικήσει έναν νευραλγικό ρόλο ηγέτη σε θέματα που αφορούν τις αραβοελληνικές σχέσεις. Θέλω να πω ότι στόχος του κ. Κοτζιά δεν ήταν να κάνει ένα τουρ στη Ρόδο με 12 Υπουργούς Εξωτερικών [το διάβασα και αυτό στα social media], ούτε να δειπνήσει στη Λίνδο ή στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου. Στόχος είναι – πάντα κοιτώντας λοξά και ανάποδα τις κινήσεις- η Ελλάδα να επιβληθεί σε Ευρώπη και Αμερική μέσω της Ρόδου υπενθυμίζοντας ότι αποτελεί κομβικό σημείο τριών ηπείρων σε επίπεδο πολιτιστικό, οικονομικό, περιβαλλοντικό, εκπαιδευτικό, ενεργειακό, μεταφορικό, ανοίγοντας μια ειδική συζήτηση πάνω στο εμπόριο των ανθρώπων [δεν ακούστηκε από τα ΜΜΕ αλλά είναι γεγονός] χρησιμοποιώντας απλώς [η Ρόδος] την γεωπολιτική της ιδιότητα: την θέση της. Να ενημερώσω εδώ ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος με αφορμή τα εγκαίνια 17 οικίσκων στο Καστελόριζο τα οποία προορίζονται για διαμονή στρατιωτικών, επεσήμανε το αυτονόητο: «Καστελόριζο: δεν είναι μια κουκκίδα στο χάρτη, είναι η είσοδος προς την Ευρώπη”.

Και έρχομαι στον Υπουργό Εξωτερικών. Διασφάλισε – στο βαθμό που του επιτρέπει η πολιτική συμφωνία με άλλους ομόλογούς του – την διαβεβαίωση ότι θα εξασφαλιστεί η συμμαχία των αραβικών κρατών με την Ελλάδα σε θέματα που αφορούν κοινούς στόχους Ειρήνης και Ασφάλειας και ουσιαστικά ενδιαφέρουν τις συγκεκριμένες περιοχές. Αυτό είναι κάτι που οι πλούσιες Ευρωπαϊκές χώρες μάλλον δεν βλέπουν με καλό μάτι γιατί αυτομάτως εξαιρούνται από το μονοπώλιο και επιπλέον τις θέτει υπόλογες σε δεσμεύσεις που έχουν να κάνουν με οικονομικά ζητήματα. Λ χ. για να πραγματοποιηθεί ένα Φεστιβάλ Κινηματογράφου το 2017 στην Αλεξάνδρεια, όπως ήδη αποφασίστηκε, για το οποίο θα δαπανηθούν χρήματα από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και του ΟΗΕ. Το προνόμιο μέχρι ώρας έχουν μόνο οι πλούσιες Ευρωπαϊκές χώρες. Καταλαβαίνεις τι θέλω να πω: είμαστε όλοι στο ίδιο τραπέζι, κόβεται η τράπουλα, αλλά φύλο μοιράζεται μόνο στους «εκλεκτούς» που γουστάρει η «μάνα»[ Πώς κάνουν κάποιοι πολιτικάντηδες στους άβουλους γραφιάδες τους; Δίνονται για πλάκα τα πεντοχίλιαρα ευρώ για να τους φτιάχνουν την εικόνα τους; Αυτό]. Να, μια κίνηση ματ του κ.Κοτζιά: Καιρός είναι να χρηματοδοτηθούν και άλλα εγχειρήματα φτωχότερων χωρών, όπως η Ελλάδα, δίνοντας την δυνατότητα εσωτερικών και εξωτερικών συνεργασιών.

Πού θέλω να καταλήξω. Ο κ.Κοτζιάς είναι ο μοναδικός Υπουργός της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που ξεφεύγει από την έρμη, θλιβερή και μίζερη πραγματικότητα χαράσσοντας δρόμο ουσιαστικής εξωτερικής πολιτικής, αφήνοντας κατά μέρος την καταθλιπτική επικαιρότητα και στοχεύοντας στην αλλαγή της ψυχολογίας και την εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό. Μπορεί στις αρμοδιότητές του να μην είναι η επιχειρηματικότητα και οι θέσεις εργασίας, ωστόσο διαχειρίζεται με σύνεση και ψυχραιμία αυτό που του ανατέθηκε: το νευραλγικό τομέα της Εξωτερικής Πολιτικής πετυχαίνοντας διπλωματικές, ισορροπημένες σχέσεις, άνοιγμα δεσμών με χώρες που έχουν κοινούς στόχους. Κυρίως όμως στη χώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τους αυθεντικούς αριστερούς να ντρέπονται να κοιτάξουν Αριστερά, υπάρχει ένας Υπουργός του που δεν ταυτίζεται με τις πρακτικές των πολιτικάντηδων. Μέχρι ώρας τουλάχιστον. Ας μην ξεχνάς ότι ο κ.Κοτζιάς δεν δήλωσε ποτέ ΣΥΡΙΖΑ, ούτε υπερθεμάτισε ποτέ για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κωλοτούμπες έκανε προκειμένου να διατηρήσει την καρέκλα του. Ο Υπουργός Εξωτερικών είναι Ιδρυτής και Πρόεδρος της Πολιτικής Κίνησης ΠΡΑΤΤΩ και βαστά Θερμοπύλες λόγω ιδιότητας, συνέπειας, ρεαλισμού, ευρηματικότητας, αξιοπιστίας, εμπιστοσύνης και σοβαρότητας σ’ένα πολιτικό σκηνικό μιας Κυβέρνησης που έχει κάνει τους αριστερούς, τους δεξιούς και τους κεντρώους να ντρέπονται να μιλήσουν για Αριστερά. Γιατί η Αριστερά δεν είναι η αλαζονεία, ούτε ο χαμαιλεοντισμός. Είναι κάτι άλλο.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 

14233008_1602675333359765_6150122750704601022_n.jpg

Λίνδος 8/9/2016: Γ.Επιθεωρητής Ν. Ελλάδας κ.Ανδρικόπουλος, ο Επικεφαλής της Γ.Γ Απόδημου Ελληνισμού κ. Κόκκινος, ΥΠΕΞ κ. Κοτζιάς, Δήμαρχος Ρόδου κ. Χατζηδιάκος

 

14316867_1602674603359838_25177815571180284_n.jpg

 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
O Λουκάς Νταράλας, το «Βουνό» και ο περιστερώνας, του Χρήστου Μαγγούτα
Μνήμη Αλεξάνδρας Νάκου (1988 – 2019), του Μάνου Στεφανίδη
Πρώην ΠτΔ Κωστής Στεφανόπουλος: ο μετρημένος, της Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.