Πρόσωπα - Αφιερώματα

Σταύρος Θεοδωράκης: ο Αλχημιστής, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου-Τσίσσερ

Spread the love

21.02.1963, Χανιά, Κρήτη.

«Ο Αλχημιστής»

 

Ο μικρός Σταύρος με το απλανές και ευαίσθητο βλέμμα, γεννήθηκε στο χωριό Δραπανιάς Χανίων, μεσημεράκι Πέμπτης, με τον ήλιο να πρωτοστατεί στο αλτρουιστικό ζώδιο των Ιχθύων.

 

Ο λαμπερός αλλά ταυτόχρονα και «σκοτεινός» Ήλιος στον όγδοο Οίκο, το σπίτι της Ζωής και του Θανάτου, των ταμπού, των χρημάτων των «άλλων», της μετάλλαξης και των υπαρξιακών κρίσεων, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητος (όσο και να προσπαθήσει για αυτό).

 

Το κεντρικό θέμα της ύπαρξης ενός ανθρώπου με αυτή την «γενετική ταυτότητα» είναι η αναζήτηση των μυστικών της ζωής, του κρυφού, του παρασκηνιακού, καθώς και η βαθύτερη ενδοσκόπηση στα πιο σκοτεινά μονοπάτια του μυαλού και της ψυχής. Ο Σταύρος από μικρός θα ένιωθε την ανάγκη για σπουδαίες, μοναδικές «ανακαλύψεις» και δεν είναι καθόλου τυχαίο πως ακολούθησε τελικά το επάγγελμα του δημοσιογράφου, από το 1984 και το στιγμάτισε με την δική του μοναδική σφραγίδα.

 

Μίλησε και έγραψε για πολλά σκάνδαλα, για δυο χρόνια ασχολήθηκε με την επιμόρφωση των τσιγγάνων Ρομ, συζήτησε (και συνεχίζει να συζητά) με όλων των ειδών ανθρώπους και προσπάθησε να φέρει στην επιφάνεια κρυφά μυστικά και θέματα που αποτελούσαν ταμπού για την ελληνική κοινωνία… έκανε μεγάλη επιτυχία με την εκπομπή του «Πρωταγωνιστές», έχει γράψει ήδη τρία βιβλία (εκδόσεις Ποταμός… τυχαίο… δεν νομίζω), δημιούργησε τον πολύ γνωστό πια ιστότοπο protagon.gr μαζί με άλλους 24 καταξιωμένους δημοσιογράφους και τελικά τον Φεβρουάριο του 2014 ανακοίνωσε πως ιδρύει το κόμμα «Το Ποτάμι» συμπληρώνοντας πως εγκαταλείπει την δημοσιογραφία…

 

Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο, πως η ονομασία του κόμματος, δεν είναι καθόλου άστοχη, αφού ένας γνήσιος Ιχθύς αισθάνεται πιο άνετα στα «νερά του», σαν αντιπροσωπευτικό ζώδιο του νερού!

 

Ο Ωροσκόπος του στο εγωκεντρικό ζώδιο του Λέοντα παρέα με έναν μαχητικό πλανήτη Άρη, στον πρώτο του Οίκο, το σπίτι του Εγώ και της Αυτοεξέλιξης, επιφυλάσσει εκπλήξεις τόσο στην προσωπικότητα όσο και στην μετέπειτα εξέλιξη του χαρακτήρα του.

 

Ένας συναισθηματικός τύπος άνδρα με έναν κρυφό δυναμισμό έμελλε να «ταλαιπωρήσει» κόσμο, να προβληματίσει και να διχάσει την κοινή γνώμη, με φανατικούς οπαδούς και αντιπάλους, χωρίς να μπορούν να τον ψυχολογήσουν απόλυτα και άλλους τόσους «στην μέση», που δεν ξέρουν αν τον αντιπαθούν ή τον συμπαθούν τελικά. Ιδιαίτερο «πλάσμα» ο κύριος Θεοδωράκης.

 

Ο πλανήτης της επικοινωνίας Ερμής, στο καινοτόμο ζώδιο του αέρα, Υδροχόο, δείχνει έναν χαρακτήρα που διψά για γνώση, για καινούργιες ιδέες, είναι συνήθως ανοιχτός και αντικειμενικός, φιλελεύθερος με ανθρωπιστικές ευαισθησίες. Ο λόγος του είναι εύκολος και πρωτότυπος, καθώς του αρέσει να αναπτύσσει τις σκέψεις του με θεωρητικό τρόπο.

 

Ο έβδομος Οίκος, το σπίτι της συντροφικότητας, της συνεργασίας, των σχέσεων (προσωπικών και μη), που φιλοξενεί τον συμπαθητικό πλανήτη, υποδηλώνει έναν χαρακτήρα που κάνει εύκολα γνωριμίες. Οι σχέσεις του πρέπει να εμπλουτίζονται από διάλογο και έχει το ένστικτο να γνωρίζει ποιος ταιριάζει με ποιόν εκ των προτέρων, κάτι που του φέρνει τις καλύτερες επαγγελματικές συνεργασίες.

 

Ο πλανήτης των μαθημάτων ζωής Κρόνος, κάνει όμως την «προβληματική» του εμφάνισή στον Οίκο αυτό (έβδομο), με μια όψη που θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Το Τετράγωνο που σχηματίζει με τον λυτρωτικό (κατά τα άλλα) πλανήτη Ποσειδώνα, ο οποίος βρίσκεται στον τέταρτο Οίκο (σπίτι, πατρίδα, οικογένεια), υποδηλώνει μια μορφή φοβίας ή αδυναμίας απέναντι σε ότι οριοθετεί καταστάσεις. Ότι μοιάζει ασφαλές δεν έχει μεγάλη διάρκεια, αφού σαν από μηχανής Θεός, κάτι στραβώνει τελευταία στιγμή και το «σκληρό» παρουσιαστικό εξανεμίζεται και μοιράζεται στον αέρα… σαν να μην υπήρχε ποτέ. Αυτό το «καρμικό» μάθημα έρχεται στην ζωή για να «ενηλικιωθεί» και τελικά να προετοιμάσει το έδαφος για πιο υπεύθυνες αποφάσεις, σταθερότητα στις σχέσεις και να φέρει τελικά ένα μοναδικό αγαθό, όπως την υπομονή.

 

Η αισθησιακή Αφροδίτη, στο σταθερό ζώδιο του Αιγόκερου, δείχνει έναν άντρα που δεν παίζει εύκολα παιχνίδια, όμως ξέρει πού βαδίζει, ποιόν αγαπά και δεν είναι καθόλου παράξενο αν αισθάνεται έλξη από μικρότερης ηλικίας άτομα. Θα τολμούσα να χαρακτηρίσω τον Σταύρο ως ρομαντικό.

 

Όσο για την θέση της Αφροδίτης, στον έκτο Οίκο, το σπίτι της Εργασίας, του εργασιακού περιβάλλοντος και της σχέσης μεταξύ σώματος και πνεύματος, όλο αυτό το φάσμα των χαρακτηριστικών φαίνεται να αποτελούν αντιφατικές όψεις στην εργασιακή ζωή του Σταύρου.

Μοιάζει να είναι φιλικός, συνεργάσιμος, αρμονικός, να πιστεύει στην ομαδικότητα, να θαυμάζει το ωραίο και τελικά να είναι πολύ αγαπητός σε όλους τους συνεργάτες του. Σε αυτό οφείλονται και οι επαγγελματικές του επιτυχίες. 

 

Η Σελήνη, ο πλανήτης που ευθύνεται για τον συναισθηματικό μας κόσμο και το εσωτερικό μας παιδί, βρίσκεται και αυτή στον έκτο Οίκο, στο «πατριαρχικό» ζώδιο του Αιγόκερου. Το ένστικτο του Σταύρου είναι δυνατό και τον βοηθά να ξεχωρίσει τις ευκαιρίες που αξίζουν να τις εκμεταλλευτεί κανείς. Φαίνεται, όμως, πως είναι πολλές οι φορές που η διάθεσή του αλλάζει γρήγορα και κατά βάθος φοβάται την απόρριψη και την τιμωρία. Αυτό τον καθιστά έρμαιο των σχέσεων που είναι φαινομενικά όμορφες, μοιάζουν επιτυχημένες, είναι επιφανειακές και όχι ουσιαστικές.

 

Ο πλανήτης της τύχης, Δίας, βρίσκεται στον ένατο Οίκο, το σπίτι της γνώσης, της θρησκείας και των μεγάλων ταξιδιών. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Σταύρος ταξίδεψε σε πολύ μακρινούς προορισμούς με ένα σακίδιο στον ώμο και αφουγκράστηκε άλλους κόσμους. Η φιλοσοφία, οι τέχνες και η λογοτεχνία αποτελούν αγαπημένους του «πνευματικούς» προορισμούς.

 

Ο «σκοτεινός» πλανήτης Πλούτωνας και ο πλανήτης των ευκαιριών Ουρανός, συγκατοικούν στον δεύτερο Οίκο, το σπίτι της ασφάλειας, των υλικών αγαθών, της περιουσίας, των ταλέντων και της σωματικής συνείδησης στο οργανωτικό ζώδιο της Παρθένου. Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει τα χαρακτηριστικά ενός ευέλικτου και πολυμήχανου επιχειρηματία. Βρίσκει πάντα καινοτόμους τρόπους για να κερδίσει χρήματα και είναι τολμηρός στις επιλογές του (εστιατόριο Αλάτσι). Δεν τον διακρίνει βέβαια η χρηματοοικονομική του σταθερότητα, αφού η σχέση του με το χρήμα είναι από αντισυμβατική μέχρι παλαβή.

 

Ένας άνθρωπος με τόσες εσωτερικές αντιφάσεις έχει σίγουρα μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο για τους παρατηρητές του όσο και για τον ίδιο. Ο Σταύρος Θεοδωράκης αυτό που κάνει, το κάνει με την ψυχή του και το νιώθει. Σίγουρα τον απασχολεί ο άνθρωπος, σαν έννοια και σαν οντότητα, αλλά τον ενδιαφέρουν και οι σωστές συμμαχίες, έτσι ώστε να πετύχει τον πολιτικό του στόχο, όποιος και αν είναι αυτός τελικά. Φαίνεται πως θα έχει την εύνοια των άστρων και πως θα μας απασχολήσει το όνομά του για αρκετό χρόνο ακόμη. Το Ποτάμι μοιάζει να τα καταφέρνει στις εκλογές που έρχονται, αλλά ας μην ξεχνιόμαστε… όλα αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο αυτή την δύσκολη εποχή που διανύουμε είναι μόνο ένα μέρος της «μετάλλαξης», αυτής που θα μας καταστήσει έτοιμους να δεχθούμε μια νέα εποχή.

 

Η απάντηση στο ποιος ή τι θα επικρατήσει μετά από όλα αυτά που πρόκειται να συμβούν, δεν πρέπει να μας απασχολεί τόσο. Καλό είναι να πάψουμε να σκεφτόμαστε εγωκεντρικά και να δούμε την ζωή μας σαν σύνολο, σαν μέλη μιας όμορφης παγκόσμιας κοινότητας, με τα αρνητικά και τα θετικά της, που σαν μάθει να συνεργάζεται θα φέρει και τα καλύτερα αποτελέσματα σε όλους τους τομείς.

 

Αλεξάνδρα Καρακοπούλου-Τσίσσερ

SHARE
RELATED POSTS
Η Ευρώπη των κοινωνικών ανισοτήτων κι ένα παράδειγμα, της Κικής Τσακίρη
Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος Αμερικής: στο βηματισμό του Ιακώβου του συναπελευθερωτή του MLK, της Τζίνας Δαβιλά
Πλήγμα για το ΚΙΝΑΛ στα Δωδ/σα. Δεν θα είναι υποψήφιος ο Γιώργος Νικητιάδης
2 Σχόλια
  • Αλεξάνδρα Καρακοπούλου-Τσισσέρ
    6 Ιανουαρίου 2015 at 19:52

    Χρήστο μου, βλέπεις ομοιότητες στον χαρακτήρα ;!;!; Θα σε “δω” έτσι κι αλλιώς στο μελλον ….για να δούμε 😉

  • Χρήστος Μ
    6 Ιανουαρίου 2015 at 18:49

    Γιατί Αλεξάνδρα έχω την εντύπωση του Déjà vu διαβάζοντας αυτό το άρθρο? Μήπως είμαι «Ο Ονειροκρίτης»;. Κι αν έχω και ένα άλλο Déjà vu σύντομα, θα είμαι «Ο Μέγας Ονειροκρίτης»;

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.