Πόρτα στα πολιτιστικά

Νίκος Φλώρος: για πρώτη φορά Έλληνας δημιουργός στο Κρατικό Μουσείο Μόσχας “Tsaritsyno”[φωτογραφικό υλικό]

17270032_10208638637872373_253125649_n.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17270032_10208638637872373_253125649_n.jpg

 

Ο Έλληνας γλύπτης Νίκος Φλώρος τιμά την Έλλάδα στη Μόσχα

Έκθεση «Η οικογένεια του Νικόλαου Β στα πορτρέτα του Έλληνα γλύπτη Νίκου Φλώρου» στη Μόσχα της Ρωσίας στο Κρατικό Μουσείο «Tsaritsyno» από 28 Φεβρουαρίου – 21 Μαΐου 2017

 

 

Ο διεθνούς φήμης γλύπτης Νίκος Φλώρος [καταγόμενος από την Τρίπολη Αρκαδίας] για ακόμα μία φορά έγινε Πρέσβης του Σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού στη Ρωσία. Ένα από τα διασημότερα Μουσεία του κόσμου που φημίζεται για τις σπάνιες συλλογές του, το διάσημο κρατικό Μουσείο της Μόσχας “Tsaritsyno”, άνοιξε τις πύλες του για να φιλοξενήσει τα μοναδικά έργα του Νίκου Φλώρου, τα πορτρέτα της τελευταίας οικογένειας των Τσάρων Ρομανώφ.

 

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Μουσείου άνοιξε προς τιμήν του Έλληνα καλλιτέχνη, η αυτοκρατορική αίθουσα της Ταυρίδας. Ανάμεσα στις χρυσές Δωρικού ρυθμού κολόνες και τους κρυστάλλινους Μπακαρά πολυελαίους, ο Νίκος Φλώρος κατάφερε να ενώσει αρμονικά την σύγχρονη τέχνη του με την Αυτοκρατορική Ρωσία του 18ου αιώνα. Το επιβλητικό πορτρέτο του Τσάρου Νικόλαου Β’ μαγνήτισε τα βλέμματα των επισκεπτών με την λεπτομέρεια που αποδίδει το βάθος της έκφρασης, το ασπρόμαυρο πορτρέτο της Τσαρίνας Αλεξάνδρας έκλεψε τις εντυπώσεις αποδίδοντας την ιδιαίτερη ψυχολογία της, ενώ συγκίνησε η ευαισθησία που αναδύεται από τα πορτρέτα των παιδιών της τελευταίας Τσαρικής οικογένειας. Όλα τα πορτρέτα συνοδεύονται από επτά γλυπτά αυγά τύπου Φαμπερζέ του Νίκου Φλώρου. Κυριάρχησε το τελευταίο έργο του καλλιτέχνη, το πορτρέτο της Αυτοκράτειρας Αικατερίνης, το οποίο ζητήθηκε να παραμείνει στην μόνιμη συλλογή του Κρατικού Μουσείου “Tsaritsyno”.

 

Αναλυτικά: 

Οι φιλότεχνοι Ρώσοι υποδέχθηκαν με ιδιαίτερο θαυμασμό και πολύ κολακευτικά σχόλια τον αγαπημένο τους καλλιτέχνη από την Ελλάδα, ο οποίος εκθέτει ακάθεκτος τα τελευταία χρόνια έργα του στα μεγαλύτερα κρατικά μουσεία της Ρωσικής επικράτειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι 6.000.000 επισκέπτες θαύμασαν τα εκθέματα του Έλληνα γλύπτη Νίκου Φλώρου στην προηγούμενη τρίμηνη έκθεση του στο Κρατικό Μουσείο και Μνημείο του Ναού του Αγίου Ισαάκ στην Αγία Πετρούπολη.

Η νέα έκθεση των Ρομανώφ που άνοιξε τις πύλες της στις 28 Φεβρουαρίου στο Κρατικό Μουσείο “Tsaritsyno” και θα διαρκέσει ως τέλη Μαΐου 2017, αναμένεται να έχει επισκεψημότητα που θα ξεπεράσει μερικά εκατομμύρια κόσμου!

Τα εγκαίνια τις έκθεσης τίμησε ο Έλληνας Πρέσβης στην Ρωσία κ. Ανδρέας Φρυγανάς, ο οποίος συνεχάρη τον καλλιτέχνη και την ομάδα του για την οργάνωση μίας τέτοιας σημαντικής έκθεσης, δηλώνοντας πως «Ο Νίκος Φλώρος είναι ένας από του σημαντικότερους εκπροσώπους του σύγχρονου Ελληνικού πολιτισμού, τιμώντας επάξια την χώρα μας στο εξωτερικό».

Η διευθύντρια του Ρωσικού Κρατικού Μουσείου Όλγα Ντοκουτσάεβα αναφέρθηκε στην τιμή που τους κάνει ο Έλληνας Καλλιτέχνης Νίκος Φλώρος και πραγματοποιεί για δεύτερη φορά έκθεση στο Μουσείο τους, το οποίο του παραχωρεί την σημαντικότερη αίθουσα του Μουσείου, την «Ταυρίδα» και δήλωσε ότι «Ο Νίκος Φλώρος είναι ο αγαπημένος καλλιτέχνης της Ρωσίας και είναι χαρά μας που έχουμε μία συνεχόμενη συνεργασία τα τελευταία χρόνια μαζί του».

 

Ο Έλληνας Επιμελητής της Έκθεσης Αριστοτέλης Καραντής είπε στην ομιλία του ότι «Ο πολιτισμός είτε ως υλικό ώσμωσης, είτε εξαγώγιμο προϊόν μπορεί να κατανοηθεί αφενός ως όργανο πολιτικής ή οικονομικής δύναμης, αφετέρου ως εργαλείο διεθνούς επικοινωνίας και κατανόησης. Η συγκεκριμένη έκθεση γεφυρώνει την Ελλάδα με την Ρωσία, δύο χώρες με πολλά κοινά τόσο πολιτισμικά όσο και θρησκευτικά, όπου μέσα από την τέχνη του Νίκου Φλώρου προάγεται η Πολιτιστική Διπλωματία».

 

Η Διευθύντρια Οργάνωσης της Έκθεσης Τζούλια Συσάλοβα είπε: «Σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση του Αφιερωματικού έτους Ελλάδας – Ρωσίας η Έκθεση προσέλκυσε το ενδιαφέρον σημαντικών προσωπικοτήτων τόσο από την Ελλάδα, όσο και από την Ρωσία και έτυχε ουσιαστικής αρωγής του Κρατικού Μουσείου Τσαρίτσυνο, αλλά και από σημαντικό αριθμό των φίλων μας από τη Ρωσία. Η Έκθεση αυτή δεν είναι απλώς μια καλλιτεχνική παρουσία στη Ρωσία, αλλά είναι η κορύφωση μιας σειράς επιτυχημένων εκθέσεων του Νίκου Φλώρου που οργανώθηκαν στην Ρωσία και αποτελούν ένα πεδίο που ενώνει τις κουλτούρες των δύο λαών μας, επειδή η τέχνη δεν έχει σύνορα.»

 

Ο Πολιτιστικός Ακόλουθος της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ρωσία κ. Δημήτρης Γιαλαμάς αναφέρθηκε στην πολιτιστική γεφύρωση των δύο χωρών, η οποία χτίζεται εδώ και χρόνια και με την Τέχνη του καταξιωμένου Έλληνα γλύπτη Νίκου Φλώρου.

 

Ο Εκπρόσωπος του ΕΟΤ στην Μόσχα κ. Γιώργος Μαυρομάτης τόνισε ότι «Η τέχνη είναι αναπόσπαστο μέρος της Ελλάδας, καλώντας τους θεατές να επισκεφθούν την Ελλάδα, αφού μέσω της Τέχνης του Νίκου Φλώρου οι θεατές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν κομμάτι της χώρας μας».

 

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνορωσικής Πολιτιστικής Χρονιάς, της Κυβέρνησης της Μόσχας, του γραφείου ΕΟΤ στη Μόσχα, καθώς και της Ελληνικής επιτροπής UNESCO με την ευγενική υποστήριξη των εταιριών Olympic Foods, Kesidis Diary, Center of Communication and trade, Moscow Marriott Novy Arbat Hotel, καθώς και της Ελληνικής εταιρίας Eurotrans .
Το μεγάλο έργο σε συνεργασία με το Μουσείο «Τσαρίτσυνο» έγινε εφικτό με τον curator της έκθεσης Αριστοτέλη Καραντή και την διευθύντρια οργάνωσης Τζούλια Συσάλοβα.

 

Στα εγκαίνια μεταξύ άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων παραβρέθηκαν ο Διευθυντής γραφείου τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας ο κύριος Νέστωρας Τυροβόυζης, η Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου της Αγίας Πετρούπολης κυρία Αικατερίνα Λέμπεντεβα, εκπρόσωποι του ομίλου Moscow Marriott Novy Arbat, η Ειρήνα Κεσίδη εμπορική διευθύντρια των ελληνικών εταιριών τροφίμων Olympic Foods και Kesidis Dairy, η Θεοδώρα Σιδηροκαστρίτη της Forosystem, εκπρόσωποι της επιχειρηματικής, πολιτιστικής αλλά και κοινωνικής κοινότητας της Μόσχας, καθώς και πλήθος Διεθνών και Ρωσικών ΜΜΕ όπου κάλυψαν το γεγονός.

 

Photo credits:
Ηλίας Διαμαντάκος
Maria Dremalova
Dmitry Shchelokov (Museum and Reserve Tsaritsyno)

 

Ακολουθεί έκθεση εικόνων απο την έκθεση στη Μόσχα


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Κάτω στον Πειραιά και τη Ζέα, Πήγαμε μ’ όλη την παλιοπαρέα…, του Μάνου Στεφανίδη
Ποιες παραστάσεις και συναυλίες θα γίνουν φέτος στη Ρόδο- χορηγός επικοινωνίας: η Πόρτα
Εκδήλωση για την ανάδειξη και αξιοποίηση των Ιαματικών Πηγών Καλλιθέας στις 22/3/14 στο Mediterranean

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.