Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Νέο! Πρωτότυπο! Πρωτοφανές! Πρωτάκουστο! Ο Χαλής ο Μειλίχιος με την Ραπουντζέλ!, του Κωστή Α. Μακρή

Spread the love

 

Kαθώς η Ραπουντζέλ έριχνε κάτω τα μαλλιά της για ν’ ανέβει στο δωμάτιό της ο Παπουτσωμένος Γάτος, είδε την Κοκκινοσκουφίτσα με τον Κοντορεβυθούλη να περνάνε από τον δρόμο πιασμένοι χέρι χέρι και τους άκουσε να σχολιάζουν την «αφύσικη μανία κάποιων ανθρώπων για παράξενες προτιμήσεις και αταίριαστες συνευρέσεις».

Κατάλαβε ότι μιλούσαν για κείνην και με το ζόρι κρατήθηκε να μην τους πετάξει τη μαγική τσαγιέρα με το ζεματιστό αφέψημα κουφοξυλιάς που είχε ετοιμάσει για τον επισκέπτη της.

Η οξύτατη ακοή τής Ραπουντζέλ δεν ήταν πάντα για καλό της και ο θυμός την έκανε ακόμα πιο απρόβλεπτη απ’ όσο η ανασφάλεια που έτσι κι αλλιώς νιώθει ένα πλάσμα τόσο ακαθόριστης καταγωγής όσο εκείνη.

Τα σχόλια όμως της Κοκκινοσκουφίτσας και του Κοντορεβυθούλη, γνωστών και των δύο για τις ―τουλάχιστον παράξενες!― σχέσεις τους με λύκους και κόρες δράκων, οδήγησαν την Ραπουντζέλ, αμέσως μόλις έφυγε ο Παπουτσωμένος Γάτος από την κάμαρά της, στον ψυχίατρο και ψυχαναλυτή της. Τον γνωστό Χαλή τον Μειλίχιο.

― Αυτό κι αυτό κι αυτό λέγανε για μένα! Αυτά είναι πρωτάκουστα πράγματα! είπε με θυμό και θλίψη στον Χαλή.

Εκείνος την άκουγε προσεκτικά.

Και μετά, πράγμα ασυνήθιστο για έναν θεραπευτή, αντί να της δώσει συμβουλές, χάπια και μια απόδειξη για την αμοιβή του, της είπε:

― Μπορεί για σένα να είναι πρωτάκουστα όλα αυτά. Τίποτα όμως δεν είναι πραγματικά νέο, πρωτότυπο και πρωτοφανές στον κόσμο. Οι λέξεις αυτές είναι δημιουργήματα των προφητών, των δημοσιογράφων και των διαφημιστών για να πουλάνε πιο εύκολα την πραμάτεια τους στους ανυποψίαστους. Όλα σχεδόν, έχουν ειπωθεί. Με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο… Γι’ αυτό, μη δίνεις σημασία στα σχόλια και στις κουβέντες των περαστικών. Γιατί το μόνο Νέο, Πρωτότυπο και πραγματικά Πρωτοφανές, είναι η ζωή σου κι ο τρόπος που τη ζεις. Πρωτότυπη και νέα είσαι εσύ η ίδια και η ζωή που ζεις συνειδητά, στίβοντας κάθε δευτερόλεπτο και πίνοντας το γλυκό, αδιάφορο ή πικρό ζουμί του. Όσο για τη σχέση σου με τον Παπουτσωμένο Γάτο, δεν έχω να σου πω τίποτα. Μόνο να του πεις να πλένει πιο συχνά τα πόδια του. Διακριτικά όμως γιατί προσβάλλεται εύκολα.

Τα λόγια του Χαλή του Μειλίχιου βοήθησαν την Ραπουντζέλ να ισορροπήσει ξανά πάνω στο τεντωμένο λεπτό σκοινί που δένει το όνειρο της ζωής με τη ζωή τού ονείρου.

Παραμένοντας βέβαια ανασφαλής και απρόβλεπτη όπως και πριν αλλά όχι τόσο ανυποψίαστη.

 

Κωστής Α. Μακρής

SHARE
RELATED POSTS
Ανοίξαν τα σχολεία! (Μέρος 2ο)- School’s Open! (Part 2), του Γιώργου Σαράφογλου, by George Sarafoglou
Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου; Ο Κορκονέας. Μην το ξεχάσεις ποτέ. – Ανοιχτή επιστολή του Γυμνασιάρχη του Αλέξανδρου κου Γιώργου Θαλάσση
Επτά χρόνια iΠόρτα ή αλλιώς… αλεξίσφαιρες ψυχές, της Τζίνας Δαβιλά
1 Comment
  • Γεροτάσος
    11 Απριλίου 2014 at 04:43

    Παρακαλῶ, μποροῦμε νά ἔχουμε καί ἕκτο ἄστρο στήν ἀξιολόγηση τῶν σπουδαίων κειμένων;

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.