Ανοιχτή πόρτα

Νέα πρόκληση Άγκυρας – ο δήμαρχός της εγείρει αξιώσεις για το… σύνολο των ελληνικών νησιών, της Μαρίας Καρχιλάκη

Μαρία Καρχιλάκη
Spread the love

Μαρία Καρχιλάκη

 

  Μαρία Καρχιλάκη

 

 

 

 

 

greek-islands-cover.png

 

 

 

Μ’ ένα προκλητικότατο τουίτ για τη Συνθήκη της Λωζάνης, ο δήμαρχος της Άγκυρας, Μελίχ Γκιοτσέκ, δίνει συνέχεια στο ζήτημα της κυριαρχίας στο Αιγαίο που έθεσε προ ημερών, μιλώντας σε μουχτάρηδες, ο Ερντογάν.Το κείμενο που συνοδεύει το χάρτη με όλα τα ελληνικά νησιά σε έντονο μπλε χρώμα, στο λογαριασμό του στο τουίτερ, λέει:

«Εξαιτίας της Συνθήκης της Λωζάνης, τα μπλε νησιά που φαίνονται παρακάτω δόθηκαν στην Ελλάδα…Και υπάρχουν κάποιοι που ξεδιάντροπα λένε πως επρόκειτο για επιτυχία…»

tweet mayor ankara

Παράλληλα με το προβοκατόρικο τουίτ του Γκιοτσέχ (γνωστού βέβαια για τη συνήθειά του να προκαλεί τους πάντες και τα πάντα μέσω των social media) που, ούτε λίγο ούτε πολύ, εγείρει αξιώσεις για το… σύνολο των ελληνικών νησιών, εμπρηστική ανακοίνωση -θέτοντας ζήτημα ‘γκρίζων ζωνών’ στο Αιγαίο- εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ δια της οποίας υπογραμμίζεται ότι «υπάρχει μια σειρά από αλληλένδετα προβλήματα σε σχέση με το Αιγαίο. Μεταξύ των προβλημάτων αυτών περιλαμβάνεται και η κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και, σε σύνδεση με αυτό, το ότι δεν υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θαλάσσια σύνορα που να έχουν καθοριστεί με διεθνή συμφωνία που έχει ισχύ. Όπως είναι γνωστό, τα ζητήματα του Αιγαίου εξετάζονται στο πλαίσιο των υφιστάμενων μηχανισμών διαλόγου με την Ελλάδα».

 

Απαντώντας το ελληνικό ΥΠΕΞ τονίζει -μεταξύ άλλων- ότι τέτοιες αναθεωρητικές λογικές οδηγούν σε αρνητικές ατραπούς και ηττώνται, αποδίδει την πρόκληση της Άγκυρας στη κόντρα Ερντογάν – κεμαλικής αντιπολίτευσης και τις εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες, ενώ ξεκαθαρίζει ότι «μοναδικό αντικείμενο των διμερών διερευνητικών επαφών που γίνονται είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας».

 

Η ανακοίνωση της ελληνικής διπλωματίας

Είναι προφανές ότι συμπολίτευση και αντιπολίτευση στην Τουρκία τσακώνονται για ξένο αχυρώνα. Κάποιοι στο εσωτερικό της γείτονος θέλουν να σύρουν την Τουρκία σε συμπεριφορές αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο που σε καμία περίπτωση δεν αρμόζουν σε ευρωπαϊκή χώρα. Αναθεωρητικές λογικές, ως γνωστόν, ανέκαθεν οδήγησαν σε αρνητικές ατραπούς και πάντοτε ηττήθηκαν.Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι το μοναδικό αντικείμενο των διερευνητικών επαφών ήταν και είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με τις προβλέψεις και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

 

Κιλιτσντάρογλου, Ερντογάν και κοινός παρανομαστής ο επεκτατισμός

Νέα επίθεση κατά Ερντογάν για τις δηλώσεις του της περασμένης Πέμπτης με τις οποίες αμφισβήτησε τις προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάνης -η οποία ισοδυναμεί με ληξιαρχική πράξη γέννησης της σύγχρονης Τουρκίας- θέτοντας εμμέσως ζήτημα αναθεώρησής της, εξαπέλυσε ο ηγέτης της κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κιλιτσντάρογλου: «υπερασπιζόμαστε την Άγκυρα, υπερασπίζονται την Κωνσταντινούπολη. Υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία, υπερασπίζονται το χαλιφάτο.

 

Υπερασπιζόμαστε τους πολίτες, υπερασπίζονται την έννοια του υποτελούς […] είναι Πρόεδρος χάρη στη δημοκρατία και τη συνθήκη της Λωζάνης, ουδείς έχει δικαίωμα -πολύ περισσότερο ο Πρόεδρος- να προδίδει την ιστορία της χώρας».

 

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πάντως, όπως και στο σύνολό της η κεμαλική αντιπολίτευση, μπορεί να καταδικάζουν τις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν, από την άλλη, όμως, ουδόλως υπολείπονται σε επεκτατισμό δηλώνοντας: «Ας κοιτάξει πρώτα [ο Ερντογάν] τα 16 νησιά που επί των ημερών του παραδόθηκαν και όπου υψώθηκε ελληνική σημαία».

 

  * Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. Δημοσιεύεται και στο cnn.gr

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 

SHARE
RELATED POSTS
Σκίτσα εξ Αμερικής: Χριστούγεννα 2012: “Συνταξομάζωμα”, του Γιώργου Σαράφογλου
«Νιώθουμε προσβεβλημένοι» δηλώνουν οι Μαορί (Μετά την παρέλαση μαθητών στη Νέα Φιλαδέλφεια), του Κωστή Α.Μακρή
Η Αλεξάνδρα Καρακοπούλου απαντά σε 10 ερωτήσεις καλωσορίζοντας με αισιοδοξία το φθινόπωρο

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.