Υγεία

Ναι στα φρούτα!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

 

Οι θαυματουργές φυτικές ίνες των φρούτων υπόσχονται να αποτελέσουν ασπίδα για ασθένειες ενώ βοηθούν να διατηρήσουμε τη γραμμή μας.

Κεράσι: Πλούσιο σε ανθοκυανίνες, που του χαρίζουν κόκκινο χρώμα και συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των καρκινογόνων ουσιών. Αυξάνει την παραγωγή ινσουλίνης βοηθώντας στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη. Διαθέτει αντισηπτικές ιδιότητες και είναι πλούσιο σε φυτοστερόλες που συντελούν στη μικρότερη απορρόφηση λίπους από το έντερο και στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα. Έχει διουρητική δράση- λόγω υψηλών συγκεντρώσεων καλίου- και μειώνει τα πρηξίματα και το φούσκωμα. Περιέχει μεταλλικά άλατα, φυτικές ίνες και ελλαγικό οξύ ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, B, αλλά και σε κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό. Ενδείκνυται για την αναιμία, και δρα αποτοξινωτικά για ήπαρ, χολή, αδένες και γενικότερα για τον οργανισμό. Ο χυμός των κερασιών εμποδίζει το σχηματισμό της πλάκας στα δόντια.

Φράουλα: Περιέχει βιταμίνη C με αντιοξειδωτική δράση. Περίπου 5 με 9 φράουλες, αναλόγως μεγέθους καλύπτουν ή ξεπερνούν την συνιστώμενη ημερήσια δόση σε βιταμίνη C. Η λουτεϊνη του προστατεύει δέρμα και μάτια από την ηλιακή ακτινοβολία και συμβάλλει στην καλή όραση. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου ενώ το κάλιο και το μαγνήσιο της φράουλας βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Το φολικό οξύ της προστατεύει το αγγειακό σύστημα. Καλό είναι να την ξεπλένουμε καλά με άφθονο δροσερό νερό γιατί η επιφάνεια της συγκεντρώνει εύκολα σκόνη και ακαθαρσίες.

Βερίκοκο: Το ασβέστιο και του μαγνήσιο του τονώνουν τον καρδιακό ρυθμό, αυξάνουν τον μεταβολικό ρυθμό και προστατεύουν το μυϊκό σύστημα. Βοηθά τον οργανισμό στην απώλεια βάρους ενώ επειδή είναι πλούσιο σε φολλικό οξύ και βιταμίνη Β6 και τονώνει το αιμοποιητικό σύστημα.

Κορόμηλα: Προστατεύουν την καρδιά και τα μάτια, έχουν αντιγηραντική δράση και ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Βοηθούν τον μεταβολισμό, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, ενώ είναι χαμηλά σε θερμίδες, όπως σε γενικές γραμμές όλα τα φρούτα της άνοιξης.

Μούσμουλα: Προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, γιατί περιέχουν μεγάλη ποσότητα διαιτητικών ινών, όπως η πηκτίνη, που βοηθά στον καθαρισμό των τοξινών από το παχύ έντερο. Προστατεύουν από τον καρκίνο του πνεύμονα και της στοματικής κοιλότητας γιατί περιέχουν υψηλό ποσοστό αντιοξειδωτικής βιταμίνης Α, που προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες. Διατηρούν ομαλή αρτηριακή πίεση γιατί περιέχουν κάλιο, απαραίτητο για τη διατήρηση των κατάλληλων επιπέδων νατρίου.

Αχλάδι: Υποαλλεργικό φρούτο που ο χυμός του συστήνεται ακόμη και για βρέφη, ή για άτομα που ταλαιπωρούνται από αλλεργίες. Περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β2, C, E, φυλικό οξύ και νιασίνη. Είναι πλούσιο σε χαλκό, φωσφόρο και κάλιο και σε μικρότερες ποσότητες ασβέστιο, χλώριο, σίδηρο, μαγνήσιο, νάτριο και θείο. Έχει αντιοξειδωτικά και αντικαρκινικά συστατικά, που βοηθούν στην πρόληψη υψηλής αρτηριακής πίεσης και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ακτινίδιο. Περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από οποιοδήποτε άλλο φρούτο, οπότε πρέπει να καταναλώνεται άμεσα μετά την κοπή του. Υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης ενώ μαγνήσιο, φώσφορο και φυτικές ίνες ενισχύουν τη σωστή λειτουργία του εντέρου και βοηθούν τη διαδικασία της πέψης. Εξαιρετική πηγή βιταμινών Α και Ε, με αντιοξειδωτική δράση που επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης και προστατεύουν τα κύτταρα από φθορές. Τα μικρά μαύρα σπόρια του ακτινιδίου είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα και βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

Νεκταρίνι. Πλούσιο σε κάλιο που βοηθά στη λειτουργία του νευρικού συστήματος και βιταμίνη Ε με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύει την καρδιά και τους πνεύμονες, επουλώνει τα τραύματα και ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Κάθε φρούτο στον καιρό του!

 Φρούτα και λαχανικά δεν πρέπει να είναι χτυπημένα ή «σχισμένα» στο φλοιό τους.

 Τα διατηρούμε σε δροσερό και σκιερό μέρος.

 Καταναλώνουμε άμεσα φρούτα και λαχανικά που έχουμε κόψει διαφορετικά θα χάσουν μεγάλο μέρος της θρεπτικής τους αξίας.

 Προμηθευόμαστε τα φρούτα και λαχανικά που χρειαζόμαστε για συγκεκριμένο αριθμό ημερών, το πολύ για μία εβδομάδα.

 

SHARE
RELATED POSTS
Οι κακές συνήθειες του χειμώνα, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Είναι επικίνδυνα τα θηλώματα;, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη
Νηστεία: Μύθοι και αλήθειες, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.