Πόρτα στην Πολιτική

Ν. Κοτζιάς: ό,τι ειπωθηκε για το Κυπριακό και η απάντηση του ΥΠΕΞ στον Τσαβούσογλου

w01-153850524.jpg
Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

w01-153850524.jpg

 

 

Με πολλή και σκληρή δουλειά το Σαββατοκύριακο η ελληνική αντιπροσωπεία θα προετοιμαστεί για την προσεχή Δευτέρα και την επανέναρξη των εργασιών της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο ζήτημα των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά την ολοκλήρωση των σημερινών διαβουλεύσεων που πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών, μετά από τη χθεσινή καταλυτική συμμετοχή του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Μία «εξέχουσα προσωπικότητα στη διεθνή σκηνή», όπως τον χαρακτήρισε ο κ. Κοτζιάς, λέγοντας ότι «ένιωσα τυχερός που μπορέσαμε χθες να συνεργαστούμε σε μία πάρα πολύ καλή κατεύθυνση για το Κυπριακό».

 

«Η διαδικασία θα προχωρήσει. Τη Δευτέρα έχουμε εμείς τη συνέχεια», είπε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε ότι: «έχουμε πει να απαντηθούν δύο θεμελιακά ερωτήματα και να σπάσουμε αυτά τα ερωτήματα σε σειρά απαντήσεων. Το Σαββατοκύριακο επιφυλάσσει στην ομάδα μας, την Ελληνική Αντιπροσωπεία, αλλά και στην Κυπριακή Αντιπροσωπία, πάρα πολλή και σκληρή δουλειά. Όμως, όπως ξέρετε, δεν φοβόμαστε τη σκληρή δουλειά, αρκεί να είναι χρήσιμη για τη χώρα».

 

ΤΟ Παρασκήνιο:

 

«Επιθυμούμε λύση για τους Κυπρίους», είπε ο κ. Γκουτέρες ξεκινώντας την ομιλία του, περιγράφοντας με σαφήνεια την υφιστάμενη κατάσταση ως μη αποδεκτή.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι απαίτηση Αθήνας και Λευκωσίας περί κατάργησης των εγγυήσεων και «μηδενικού στρατού» στην Κύπρο αποτελεί «όνειρο».

 

Επίσης, υπογράμμισε ότι χρειάζεται ανάγκη προσαρμογής στην πραγματικότητα του 2017 και πρότεινε συμφωνία-πακέτο για όλα τα θέματα, περιλαμβανομένων αυτών που αφορούν την κυπριακή ιδιοκτησία και την ασφάλεια.

 

Ο κ. Τσαβούσογλου πίεσε ιδιαίτερα στην κατεύθυνση της ενεργοποίησης και του δεύτερου τραπεζιού (των κυπριακής «ιδιοκτησίας» κεφαλαίων).

 

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς απάντησε ότι η Ελλάδα «δεν συζητάει λύση-πακέτο» και πρόσθεσε ότι «εμείς θα συμφωνήσουμε σε ό,τι αποφασίσουν o πρόεδρος Αναστασιάδης και o Ακιντζί».

 

Αναφερόμενος στον υπαινιγμό Τσαβούσογλου περί προσαρμογής (adaptation) των εγγυήσεων στη νέα κατάσταση, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «καμία ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει συνθήκη με παρεμβατικά δικαιώματα».

 

ΑΠΕΜΠΕ-TRIBUNE

 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την παρανομία, του Γιάννη Σιδέρη
Το χειροφίλημα και ο έρωτας (μικρό δοκίμιο για τον πολιτικό ρομαντισμό), του Μάνου Στεφανίδη
Μ. Γλυνός: Με τη Νίκη της “Συμμαχίας” επανέρχεται η Διαφάνεια στην Περιφέρεια και ο σεβασμός στον πολίτη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.