Υγεία

Μου λείπει βιταμίνη Β12 ή μαγνήσιο;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

 

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

Η ελλιπής διατροφή –χωρίς ποικιλία και ισορροπία- έχει και συνέπειες. Ο οργανισμός αποδυναμώνεται από βασικές ουσίες και προκειμένου να μας επιστήσει την προσοχή εκδηλώνει σειρά συμπτωμάτων που «χτυπούν καμπανάκι» ότι κάτι συμβαίνει. Η έλλειψη βιταμίνης Β12 και σιδήρου είναι από τις συνηθέστερες. Και να πώς εκδηλώνονται:

Η βιταμίνη Β 12 συμβάλλει στην δημιουργία υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων και διατηρεί το νευρικό σύστημα σε εγρήγορση. Είναι η μόνη της ομάδας Β που αποθηκεύεται στο σώμα και ειδικότερα στο συκώτι. Στις καλές πηγές της Β12, περιλαμβάνονται κρέας, πουλερικά, αυγά, οστρακοειδή, γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι χορτοφάγοι για παράδειγμα είναι πιθανό να εμφανίσουν ανεπάρκεια σε Β12, κάτι που μπορεί να προληφθεί με τα κατάλληλα συμπληρώματα.

Και να ποια συμπτώματα υποδηλώνουν την έλλειψη της:

 Μυϊκή αδυναμία και αίσθημα κόπωσης κυρίως το απόγευμα. Αν αισθάνεστε κουρασμένοι ακόμη κι αν έχετε συμπληρώσει τις απαιτούμενες έξι με οκτώ ώρες ύπνου αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο οργανισμός δεν έχει επαρκή βιταμίνη για να παραχθούν ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο στα όργανα του σώματος. Η ανεπάρκεια οξυγόνου στα κύτταρα, μεταφράζεται από τον οργανισμό σε κούραση και μυϊκή αδυναμία.

 Κράμπες. Όπως και το μούδιασμα συνήθως υποδηλώνουν δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος λόγω μειωμένης οξυγόνωσης των κυττάρων.

 Κακή διάθεση και τάση για κλάμα. Τα προκαλούν η έλλειψη σεροτονίνης και ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, μια και η βιταμίνη Β12 παίζει σημαντικό ρόλο και στη σύνθεση χημικών ουσιών όπως αυτές.

 Κακή μνήμη. Σε συνδυασμό με έλλειψη συγκέντρωσης δεν δηλώνουν απαραίτητα πρώιμη άνοια αλλά ενδεχομένως έλλειψη βιταμίνης Β12. Μια απλή αιματολογική εξέταση θα σας δώσει την απάντηση…

 Γλώσσα πιο λεία με έντονο κόκκινο χρώμα. Κι αυτό γιατί η έλλειψη βιταμίνης Β12 συνήθως προκαλεί και απώλεια θηλών στη γλώσσα, δηλαδή αυτά τα μικρά χαρακτηριστικά εξογκώματα που κανονικά διαθέτει στην επιφάνειά της.

 Χλωμό δέρμα. Όταν τα διαθέσιμα ερυθρά αιμοσφαίρια – που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα- καταστρέφονται λόγω έλλειψης βιταμίνης Β12, απελευθερώνεται μια χρωστική ουσία που ονομάζεται χολερυθρίνη και «αποχρωματίζει» το δέρμα.

 Προβλήματα στην όραση: βλάβες στο οπτικό νεύρο ή τα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς οι οποίες εκδηλώνονται με θολή όραση, διπλή όραση (διπλωπία), ευαισθησία στο φως ή και απώλεια όρασης.

 

Κι αν μου λείπει μαγνήσιο;

 

Ο ρόλος του μαγνησίου είναι καταλυτικός καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό και την υγεία της καρδιάς ενώ αποτρέπει φλεγμονές που σχετίζονται με διάφορα είδη καρκίνου. Διατροφή πλούσια σε μαγνήσιο μειώνει το κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη έως και 33%, ενώ σύμφωνα με άλλες έρευνες καταπολεμά την κατάθλιψη και τις ημικρανίες. Πού το βρίσκουμε; Στα σκούρα λαχανικά (π.χ σπανάκι) σε ξηρούς καρπούς (π.χ αμύγδαλα, φιστίκια) και σπόρους όπως της σόγιας, στο ψάρι, το αβοκάντο αλλά και στη μπανάνα τη μαύρη σοκολάτα, το ψωμί και το γιαούρτι.

Και να τα συμπτώματα έλλειψης μαγνησίου:

 Υπέρταση. Έρευνες έχουν συσχετίσει τα επίπεδα μαγνησίου με την αρτηριακή πίεση.

 Ατονία. Η καρδιά και το μυϊκό σύστημα πρώτα αντιμετωπίζουν τις συνέπειες από την έλλειψη μαγνησίου, το οποίο βοηθά τον οργανισμό να ανταπεξέλθει στις καθημερινές ανάγκες για κίνηση και ενεργητικότητα.

 Ναυτία, τάση προς έμετο και ανορεξία. Η έλλειψη μαγνησίου προκαλεί προβλήματα στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

 Προβλήματα ύπνου, κατάθλιψη και άγχος.

Η τακτική αιματολογική εξέταση ανά εξάμηνο είναι απαραίτητη ώστε να γνωρίζετε τις τιμές των ουσιών και των βιταμινών στον οργανισμό σας, προκειμένου να επέμβετε εγκαίρως, αν εκδηλωθεί κάποιου είδους έλλειψη. Η εξέταση είναι απλή και δεν κοστίζει!

Έχω πρόβλημα σιδήρου;

Ο σίδηρος είναι ένα πολύτιμο μέταλλο που μεταφέρει οξυγόνο σε κάθε κύτταρο του οργανισμού. Η έλλειψη του συνδέεται με την αναιμία την οποία εκδηλώνουν κυρίως οι γυναίκες. Όταν λοιπόν εξαντληθούν τα αποθέματα σιδήρου, να ποια συμπτώματα μας προειδοποιούν…

 Έλλειψη ενέργειας και αδυναμία συγκέντρωσης.

 Τριχόπτωση

 Χλωμό δέρμα

 Συχνές λοιμώξεις: η έλλειψη σιδήρου προκαλεί προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού.

 Μειωμένη συναισθηματική ανταπόκριση σε πρόσωπα ή δραστηριότητες που παλιότερα μας ικανοποιούσαν.

 Αλλοιωμένο σχήμα νυχιών τα οποία επιπρόσθετα σπάνε εύκολα.

 Πόνοι στους μύες. Η έλλειψη σιδήρου προκαλεί δυσλειτουργία στην οξυγόνωση των κυττάρων και καθυστερεί τη διαδικασία επούλωσης και ανάπλασης των μυών, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται πόνος σε διάφορα σημεία του σώματος.

 Πρησμένη γλώσσα. Για λόγους παρόμοιους με αυτούς που προκαλούν πόνο στους μύες.

 Pica. Διαταραχή που προκαλεί η έλλειψη σιδήρου και η οποία εκδηλώνεται με… λιγούρα για ουσίες χωρίς διατροφική αξία, από πηλό και χώμα, έως υφάσματα και καθαριστικά!

 Σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών: διαταραχή που συνεπάγεται τη σχεδόν αδιάκοπη, νευρική κίνηση των κάτω άκρων, που συνοδεύεται συχνά από μούδιασμα.

 Δύσπνοια ακόμη και σε κατάσταση χαλάρωσης. Επειδή χωρίς αρκετό οξυγόνο- λόγω έλλειψης σιδήρου- το αναπνευστικό δεν μπορεί να λειτουργήσει ομαλά.


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Χτίστε γερά νύχια!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Πώς να αντιμετωπίσω τον πονοκέφαλο;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Μετά το 424 & 404 αναβάθμιση στο 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ειδικών Νοσημάτων

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.