Υγεία

Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του πρωκτικού σωλήνα, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

 

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Ο καρκίνος του πρωκτικού σωλήνα, είναι δυνατό να θεραπευθεί και χωρίς ο ασθενής να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, επιλογή η οποία έχει το βασικό πλεονέκτημα ότι διασφαλίζει τη φυσιολογική λειτουργία του. Γι’ αυτόν το λόγο προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν εστιάσει τις προσπάθειες τους διεθνείς κλινικές μελέτες, οι οποίες και έχουν δώσει αισιόδοξα αποτελέσματα.

Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου, αντιπροσωπεύει περίπου το 1% του συνόλου των καρκίνων του πεπτικού συστήματος και το 2,5-5% όλων των καρκίνων του παχέως εντέρου. Προσβάλλει δε συχνότερα τις γυναίκες ενώ ο πόνος και η αιμορραγία που προκαλεί αποδίδονται συνήθως σε αιμορροΐδες, ραγάδα ή περιεδρικά συρίγγια. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται φαγούρα, βλεννοαιματηρές κενώσεις και ακράτεια κοπράνων.

Η διάγνωση γίνεται από ειδικό γιατρό (χειρουργό ή γαστρεντερολόγο), τόσο με την επισκόπηση της περιοχής όσο και με την δακτυλική εξέταση , όπου ψηλαφάται η σκληρία της βλάβης, καθώς και το μέγεθος του όγκου.

Η εξέταση συμπληρώνεται με την κολονοσκόπηση και την βιοψία για την ιστολογική επιβεβαίωση.

Η αναίμακτη αντιμετώπιση του με ακτινο-χημειοθεραπεία επιτυγχάνει υψηλά ποσοστά τοπικοπεριοχικού έλεγχου της νόσου και αποθεραπεία με διατήρηση του σφικτήρα. Να σημειωθεί ότι νέας τεχνολογίας ακτινοθεραπευτικές προσεγγίσεις δίνουν οριστική λύση και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

SHARE
RELATED POSTS
Τι ασθένειες μεταδίδουν τα κατοικίδια;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Η διατροφή κλειδί σωστής ανάπτυξης, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Δρ Κατσώχη: αγάπησε τον μαστό σου και τον εαυτό σου (ξαναδιαβάστε με αφορμή την επικαιρότητα)

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.