Πόρτα στις Ανταποκρίσεις

Μόνος και όχι μόνος. Οι περιπέτειες ενός Αυστριακού προσκυνητή, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου-Τσίσσερ

Spread the love

 Βιέννη:  Ένα βιβλίο, μια παρουσίαση, το Άγιον Όρος και εμείς. Στο κέντρο της όμορφης πόλης μας, που ετοιμάζεται με γοργά βήματα να καλοδεχτεί την πιο γιορτινή περίοδο του χρόνου, έγινε μια πολύ όμορφη εκδήλωση με αφορμή την έκδοση ηχητικού βιβλίου του best seller του Αυστριακού καθηγητή Χάινς Νούσμπαουμερ, με τίτλο «Μόνος και όχι μόνος» ( Der Mönch in mir ). Μετά από τις θεαματικές πωλήσεις ( πάνω από 40.000 αντίτυπα και 9 εκδόσεις ) του βιβλίου, o Αυστριακός εκδοτικός οίκος Styria αποφάσισε να προχωρήσει στην έκδοση ηχητικού βιβλίου.

 

Ο συνεσταλμένος Κύριος Νούσμπαουμερ, διαθέτει ένα πραγματικά ενδιαφέρον βιογραφικό, αφού ανάμεσα σε άλλα υπήρξε ο εκπρόσωπος τύπου δυο Αυστριακών Προέδρων της Δημοκρατίας ( Βάλτχαιμ και Κλέστιλ ), παρουσιαστής στο Αυστριακό κρατικό κανάλι ORF της εκπομπής philosophicum, είναι δημοσιογράφος και εκδότης, φιλάνθρωπος και θρησκευτικός προσκυνητής.

 

Αφού κάθισε και ο τελευταίος καλεσμένος, στο μαγαζί του αγαπημένου μας Κυρίου Ζίκου, ενός από τους πιο καταξιωμένους Έλληνες επαγγελματίες της Αυστρίας με 40 χρόνια καριέρας στο ενεργητικό του ( Zikos Pelze ), ήρθε η ώρα για να μάθουμε περισσότερα… Ο οικοδεσπότης της βραδιάς, Κύριος Χαρίλαο Ζίκος, αφού χαιρέτησε τους επίσημους καλεσμένους (που δεν ήταν λίγοι) και όλους εμάς, ευγενικά, είπε λίγα λόγια για το βιβλίο αυτό. Οι φωτογραφίες που βλέπαμε στο βάθος, από όλα αυτά τα μοναστήρια που ταξίδεψε ο συγγραφέας επί πολλά χρόνια, μας μετέφεραν άρωμα Ελλάδας, απευθείας από το «περιβόλι της Παναγιάς», όπως ονομάζεται το μεγαλύτερο μοναστικό κέντρο της Ορθοδοξίας, το Άγιον Όρος.

 

Η Κύπρια υψίφωνος Χρύσω Μακαρίου τραγούδησε μαγικές ελληνικές μελωδίες και έντυσε τις πανέμορφες εικόνες. Τα μοναδικά έργα του διάσημου ζωγράφου Μάκη Βαρλάμη από την έκθεσή του με θέμα «Άθως- το Άγιον Όρος» ταίριαξαν απόλυτα με το θέμα της βραδιάς.

 

Τον λόγο πήρε ο αξιότιμος κ.κ. Μητροπολίτης Αυστρίας, Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιος, που καλωσόρισε το βιβλίο αυτό, τονίζοντας πως για να γίνει κανείς μοναχός ή μοναχή δεν είναι ανάγκη να κλειστεί σε μοναστήρι… η πίστη είναι κάτι προσωπικό και όπως γράφει και η αφιέρωση του συγγραφέα στο αντίτυπό μου, το Όρος «Άθως είναι παντού».

 

Ο συγγραφέας Χάινς Νούσμπαουμερ ξεκίνησε να ταξιδεύει στα μοναστήρια στην περιοχή του Αγίου Όρους από περιέργεια και από την ανάγκη που ένιωθε για απομόνωση από τον γρήγορο και αγχώδη κόσμο. Τα συναισθήματα άλλαξαν γρήγορα και δεν άργησε να έρθει σε επαφή με τους «θησαυρούς» της ζωής που κρύβονται ,εκεί μέσα, στους «Οίκους» του Θεού.

 

Ο ίδιος θεωρεί πως αυτό το βιβλίο εμπεριέχει όλα αυτά που πρέπει να «κουβαλάει» μαζί του κάθε άνθρωπος στην ζωή του, ένας μικρός οδηγός «επιβίωσης» για τις όμορφες και δύσκολες στιγμές. Ένα οδοιπορικό, φωτογραφικό και διηγηματικό, που περιγράφει την καθημερινότητα των μοναχών, το περιβάλλον τους, την ομορφιά της φύσης, την Ορθοδοξία και τα ερωτηματικά που απορρέουν από όλα αυτά. Προβληματισμοί που δημιουργούνται μόνο όταν έχει καταφέρει κανείς να αποδράσει από τα δεδομένα, την συνήθεια, τα σαρκικά πάθη, τον σύγχρονο κόσμο…

 

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο διαβάζω τους τίτλους των κεφαλαίων που ξετυλίγουν τις εμπειρίες του καθηγητή Νούσμπαουμερ… στην σκιά του δέντρου, η αναπνοή της ψυχής, μόνος και όχι μόνος, σοφία, θάνατος και η αρχή της ζωής, είναι μερικά από αυτά. «Ενδιαφέρον», σκέφτομαι, «πρέπει να βρω χρόνο να το διαβάσω».

 

Χρόνος… πόσο σχετικό και πόσο πολύτιμο στις μέρες μας, τις γρήγορες. Πόσες φορές έχουμε ξεκινήσει για κάτι και δεν το έχουμε τελειώσει ποτέ. Μήπως μας χρειάζεται σε όλους μας τελικά ένα «Άγιον Όρος» ;

 

Κλείνοντας θα δανειστώ μερικά λόγια του ίδιου του συγγραφέα ( σε ελεύθερη μετάφραση ).

 

«Ο μοναχός μέσα μας, αποτελεί την προσπάθεια, να μπορούμε να επιστρέφουμε όλο και πιο συχνά στo σημείο ηρεμίας μας. Στην σπηλιά της καρδιάς μας. Γιατί το εσωτερικό μονοπάτι είναι ο δρόμος προς το σπίτι.»

 

Αλεξάνδρα Καρακοπούλου-Τσίσσερ

 

SHARE
RELATED POSTS
Μάγισσες, πύργοι και υπερβολές, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου-Τσίσσερ
Alexandra Karakopoulou - Zisser
Halloween και η νύχτα των ζωντανών νεκρών, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου-Τσίσσερ
Βιέννη: Παράθυρο με θέα, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου-Τσίσσερ

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.