Βιβλίο Πρόσωπα - Αφιερώματα

Μέρες με τον Νίκο (προδημοσίευση 4): “Πάμε μια βόλτα με το καράβι σου;”, του Άγγελου Σπάρταλη

Spread the love

* Ο Άγγελος Σπάρταλης είναι κινηματογραφιστής και ζωγράφος.

Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Ε.Μ.Π.

ΜΕΡΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ (προδημοσίευση 4)
Πάμε μια βόλτα με το καράβι σου !

Ο Κούνδουρος είχε ένα μεγάλο ξύλινο καΐκι παρκαρισμένο «προσωρινά» στον κήπο της βίλας στον Άγιο. Ήρθε η Χούντα και αναγκάστηκε να δραπετεύσει στην Ευρώπη. Με την ελπίδα το ταξίδι να ‘ναι σύντομο. Δεν ήταν. Όταν γύρισε πίσω στην Κρήτη το καραβάκι του είχε σαπίσει. Τα ξύλα πρόβαλαν γυμνά κι ορθάνοιχτα σαν τον σκελετό της φάλαινας. Βροχή, αέρας, ζωύφια και τρωκτικά είχαν κάνει καλή και συντονισμένη δουλειά. Κάθε επισκευή ήταν αδύνατη. «Το παίρνουμε και το πάμε για καυσόξυλα» ήταν τα τελευταία λόγια του σοφού καραβομαραγκού αλλά το πείσμα του Κούνδουρου δεν ανέχονταν την ήττα. Είπε «Όχι. Θα μείνει εδώ. Μνημείο των αγώνων του λαού μου για τη λεφτεριά!».

Και το «μνημείο» αυτό έμεινε σ’ εκείνη ακριβώς τη θέση του κήπου δίπλα στο υπαίθριο γραφείο με τα ζωγραφισμένα βότσαλα άλλα 40 χρόνια. Εγώ θυμάμαι αμυδρά μόνο κάποια από τα τελευταία του υπολείμματα. Σίγουρα όμως μετά το 2013 είχε εξαφανιστεί, έτσι από μόνο του. Το ίδιο και οι αγώνες για τη λεφτεριά. Έκανα συχνά πλάκα στον Νίκο κι όταν μου έλεγε «Μικρέ βαριέμαι. Πες μια εξυπνάδα, πρότεινε μια εργασία να διεκπεραιώσουμε» εγώ για να τον κουρδίσω του απαντούσα «Μεγάλε κι εγώ βαριέμαι. Γιατί δεν πάμε μια βόλτα με το καράβι σου;!». Κι ο Νίκος έλεγε τότε συνήθως κάτι πολύ πρόστυχο.

(Η φωτογραφία της Αγγελικής Σβορώνου: Ο Νίκος Κούνδουρος και ο Άγγελος Σπάρταλης μελετάνε στο υπαίθριο γραφείο της βίλας στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης).

 

 * Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The articleexpresses the views of the author

iPorta.gr

 

26034478_1736792189679026_1511717917_n.jpg

 

SHARE
RELATED POSTS
Γιάννης Αντετοκούνμπο: “Φοβόμουν να ξεμυτίσω για να μην με απελάσουν” – Τι λέει σε ισπανική εφημερίδα
14632536_10153966077892844_1753843094_o.jpg
Καλή στράτα, Λούη, του Φώτη Χατζηδιάκου [Δήμαρχος Ρόδου]
MLK [Martin Luther King] & Iakovos, του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.