Κινηματογράφος - Θέατρο

Με τον “Σκληρό άγγελο” ολοκληρώνεται το αφιέρωμα του Παν/μιου Αιγαίου για την Κυπριακή τηλεόραση

18698148_10154608841502338_8601635799839750701_n.jpg
Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18698148_10154608841502338_8601635799839750701_n.jpg

 

 

 

 

 

Αφιέρωμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τα 60 χρόνια της Κυπριακής Τηλεόρασης

 

Ολοκληρώνεται το ερχόμενο Σάββατο 27 Μαΐου 2017 ο κύκλος θεματικών προβολών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τον γενικό τίτλο «Ταινίες του Κόσμου».

 

Τελευταίος σταθμός μας για φέτος, η Κύπρος.

 

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων λειτουργίας της τηλεόρασης του ΡΙΚ, θα προβληθεί η τηλεοπτική μεταφορά του θεατρικού έργου «Σκληρός Άγγελος» της διάσημης Κυπρίας πεζογράφου και θεατρικής συγγραφέως, Μαρίας Αβρααμίδου.

 

Η συγγραφέας και τηλεσκηνοθέτης του έργου, Μαρία Αβρααμίδου, παραχώρησε από το προσωπικό της αρχείο το βίντεο της συγκεκριμένης τηλεοπτικής εκπομπής, προκειμένου να προβληθεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στα πλαίσια του κύκλου θεματικών προβολών «Ταινίες του Κόσμου».

 

Τον «Σκληρό Άγγελο» θα προλογίσει ειδικά για την εκδήλωση αυτή ο γνωστός τηλεσκηνοθέτης, κ. Μεγακλής Βιντιάδης, με βιντεοσκοπημένο του μήνυμα.

 

Λίγα λόγια για το έργο :

 

Ο «Σκληρός Άγγελος» ανέβηκε για πρώτη φορά το 1985 από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, αποσπώντας το Α’ Βραβείο Θεάτρου εκείνης της χρονιάς.

Το 1987 προβλήθηκε από την τηλεόραση του ΡΙΚ σε τηλεσκηνοθεσία της ίδιας της συγγραφέως.

 

Tο έργο διαδραματίζεται στη Λευκωσία, λίγο μετά την τουρκική εισβολή του 1974.
Η Ισμήνη και η Αντιγόνη, δυο γεροντοκόρες αδελφές, ζουν με τους γέρους γονείς τους και μ’ έναν προβληματικό αδελφό. Πέρα από τα δύσκολα καθημερινά τους προβλήματα έχουν να αντιμετωπίσουν και την απειλή της έξωσης από το προσφυγικό τους σπίτι.

 

Παίζουν οι ηθοποιοί: Τζένη Γαϊτανοπούλου, Λένια Σορόκου, Σπύρος Σταυρινίδης, Κώστας Βήχας, Έλλη Κυριακίδου, Πίτσα Αντωνιάδου, Τάκης Σταυρινίδης.

Παραγωγή ΡΙΚ, 1987 . Διάρκεια: 91’

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

 

Η Μαρία Αβρααμίδου γεννήθηκε στην Κερύνεια το 1939. Εργάστηκε για 40 χρόνια στην Τηλεόραση του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου ως σκηνοθέτρια και συγγραφέας σε μουσικά προγράμματα, παιδικά, θεατρικές σειρές, τηλεταινίες κ.ά. Είναι κυρίως θεατρική συγγραφέας και αρκετά από τα έργα της βραβεύτηκαν με πρώτο βραβείο από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και παρουσιάστηκαν από την κύρια και από την Παιδική Σκηνή του Οργανισμού. Άλλα θεατρικά της έργα είναι: Ένα Σαββατοκύριακο στην εξοχή (Β΄ βραβείο Θ.Ο.Κ.), H μουσική από το διπλανό δωμάτιο (Β΄ βραβείο Θ.Ο.Κ.), Η γριά λέαινα στο ξέφωτο του δάσους κ.ά. Εξέδωσε, εκτός από τους δύο τόμους των θεατρικών της έργων, μια συλλογή με διηγήματα και δύο νεανικές νουβέλες (Γράμμα στο μοναχικό αδελφό μου – Α΄ Βραβείο Ελληνικού Νεανικού βιβλίου και Οι ωραίες Κυριακές – Α΄ Βραβείο Κυπριακού Παιδικού- Νεανικού Βιβλίου). Μετά την αφυπηρέτησή της από το ΡΙΚ, συνεχίζει τη συγγραφική και σκηνοθετική της δουλειά στο θέατρο και στην τηλεόραση.

 

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου το Σάββατο, 27 Μαΐου 2017, στις 8 το βράδυ, στο Αμφιθέατρο Ισογείου (Κτήριο Κλεόβουλος).
Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ.

Ο κύκλος θεματικών προβολών «Ταινίες του Κόσμου» πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τις προβολές επιμελείται και συντονίζει ο δικηγόρος Γαβριήλ Χαρίτος, διδάσκων του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

 

Η συγκεκριμένη προβολή πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κυπρίων Ρόδου.

 

Η τεχνική υποστήριξη παρασχέθηκε από την Κινηματογραφική Λέσχη των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

 

Η Κοσμητεία της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και ο κ. Χαρίτος ευχαριστούν θερμά τον κ. Μεγακλή Βιντιάδη για τη συμμετοχή του στην εκδήλωση, ως επίσης και την κα. Τζένη Γαϊτανοπούλου, την κα. Ράνια Δημοπούλου-Ράλλη, την κα. Θέκλα Πετρίδου και τον κ. Μιχάλη Πανάγο για την πολύτιμη συνδρομή τους.

 

SHARE
RELATED POSTS
Oscar Α’ Γυναικείου ρόλου στην Olivia Colman για την “Ευνοούμενη” του Γ.Λάνθιμου
Οι Καλύτεροι μάγοι του Λας βέγκας! 12 ΚΑΙ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ στο CHRISTMAS THEATER
«Η Θεία Λένα στον Πειραιά» – Η θεατρική δράση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά 

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.