Βιβλίο

“Μ’αγαπάς, μπαμπά;” Κριτικό σημείωμα στο βιβλίο του Β.Κουτσιαρή, του Κώστα Μάγου

Spread the love

Αποτέλεσμα εικόνας για κωστας μαγος καθηγητης

 

*Ο Κώστας Μάγος είναι Επίκουρος Καθηγητής Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

 

 

 

 

cover_ellinoekdotiki.jpg

 

 

«Μ’ αγαπάς, μπαμπά;»
Συγγραφέας: Βασίλης Κουτσιαρής
Εικονογράφος: Κατερίνα Βερούτσου
Ελληνοεκδοτική, 2017

 

Μιλώντας για τη διαφορετικότητα μέσα από το θρόισμα των φύλλων.

 

Δένδρα σε έναν ήσυχο επαρχιακό δρόμο. Φυτεμένα στη σειρά στο κέντρο μιας πεδιάδας. Όλα έχουν την ίδια μορφή, το ίδιο ύψος, τα ίδια χρώματα. Όλα, εκτός από ένα. Ένα είναι διαφορετικό. Αν και έχει την ίδια ηλικία με τα υπόλοιπα, αναπτύσσεται αλλιώς. Τα κλαδιά του μεγαλώνουν σχεδόν οριζόντια και όχι κάθετα όπως των άλλων. Αντί κάθε πρωί να ορθώνει τα φύλλα του αμίλητο, όπως συνηθίζουν να κάνουν τα υπόλοιπα, εκείνο προτιμά να καλημερίζει χαρούμενα τους γείτονες. Αντί να φιλοξενεί γεράκια και αετούς, προτιμά τις πεταλούδες. Αντί για την αυστηρή ακινησία των συντρόφων του, αυτό χαίρεται τα παιχνίδια με τον άνεμο.

 

Αυτό το τοπίο διάλεξε ο Βασίλης Κουτσιαρής για να ξετυλίξει την ιστορία του καινούριου του βιβλίου. «Μ’ αγαπάς, μπαμπά;» είναι ο τίτλος του και η αγάπη είναι ίσως η σημαντικότερη από τις αξίες που διατρέχουν το περιεχόμενο της ιστορίας. Η αποδοχή της διαφορετικότητας, ο σεβασμός του «άλλου», είναι ο κύριος άξονας πάνω στον οποίο πλέκει με ιδιαίτερη ευαισθησία την ιδέα του ο συγγραφέας. Και καθώς η ιστορία εξελίσσεται οι μικροί αναγνώστες μπορούν να αναγνωρίσουν μια σειρά από πολλές ακόμη διαχρονικές αξίες με κυρίαρχες εκείνες της συνεργασίας, της φροντίδας, της ενσυναίσθησης, της συγχώρεσης.

 

Ανάμεσα στο πλήθος των παιδικών βιβλίων που κυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια και εστιάζουν στην ευαισθητοποίηση των παιδιών απέναντι στην διαφορετικότητα, το βιβλίο του Βασίλη Κουτσιαρή ξεχωρίζει. Ξεχωρίζει τόσο για την πρωτότυπη και ευρηματική ιδέα όσο και για την γραφή του. Γραφή λιτή, ουσιαστική, χωρίς περιττά στολίδια, όπως ακριβώς ταιριάζει στο θέμα που ο συγγραφέας επέλεξε να προσεγγίσει. Προτάσεις μικρές, κοφτές που κινητοποιούν άμεσα το συναίσθημα του αναγνώστη. Λέξεις διαλεγμένες μία μία, που δένουν όμορφα μεταξύ τους σχηματίζοντας υπέροχες εικόνες. Εικόνες που απέδωσε με περισσή μαεστρία η έμπειρη και πολυβραβευμένη εικονογράφος Κατερίνα Βερούτσου.

 

Το «Μ’ αγαπάς, μπαμπά;» είναι ένα βιβλίο ανοικτό σε πολλές αναγνώσεις. Σίγουρα η διαφορετικότητα είναι το βασικό υφαντό πάνω στο οποίο ξετυλίγεται η ιστορία. Όμως καθώς τα νήματα πλέκουν σταδιακά το σενάριο της, ο αναγνώστης αναγνωρίζει χίλια δυο ακόμη θέματα που δίνουν αφορμή για σκέψη και συζήτηση, αφού ολοκληρωθεί η ανάγνωση του βιβλίου. Ζητήματα έμφυλων διαφορών, οικογενειακών σχέσεων, στερεοτύπων και προκαταλήψεων ξετυλίγονται μέσα στις σελίδες του βιβλίου και ταξιδεύουν τον παιδικό νου, όπως ταξιδεύουν οι λευκοί σαν βαμβάκι σπόροι των δένδρων-πρωταγωνιστών της ιστορίας, καθώς ο άνεμος περνά μέσα από τα φυλλώματά τους. Κι όπως ο άνεμος αλλάζει ώρα με την ώρα, στιγμή με την στιγμή, κάνοντας το ήρεμο ποτάμι που διατρέχει την πεδιάδα, ορμητικό χείμαρρο έτοιμο να καταστρέψει τα πάντα, με τον ίδιο τρόπο αλλάζουν και τα συναισθήματα των αναγνωστών, καθώς η συγκίνηση που δημιουργεί η ιστορία, σελίδα με τη σελίδα, γραμμή με τη γραμμή, αυξάνεται σταδιακά μέχρι την τελική αποκορύφωση.

 

Όπως και όλα σχεδόν τα προηγούμενα βιβλία του Βασίλη Κουτσιαρή, έτσι και το «Μ’ αγαπάς, μπαμπά;» πέρα από την χαρά της ανάγνωσης αποτελεί ένα ενδιαφέρον εκπαιδευτικό υλικό. Ένα μέσο για να συζητήσουν τα παιδιά, σε συνεργασία με τους γονείς ή/και τους εκπαιδευτικούς, βασικά θέματα που αφορούν στην καθημερινή τους ζωή: τις σχέσεις με τους φίλους, την πιθανή μοναξιά, τα συναισθήματα για τους γονείς, τη σχέση με τον εαυτό του και με τους άλλους. Κυρίως όμως είναι ένα μέσο που βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν την σημαντικότητα της ενσυναίσθησης, αλλά και της συγχώρεσης, στάσεις ζωής που όσο πιο νωρίς αποκτήσουν τόσο πιο λειτουργικοί και δημιουργικοί ενήλικοι μπορούν να γίνουν. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο το βιβλίο του Βασίλη Κουτσιαρή αποτελεί συγχρόνως πια πρόταση ζωής, που χωρίς διδακτισμό, με λίγες λέξεις και πολλές εικόνες βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν το βαθύτερο νόημα της αγάπης.

 

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Βιβλίο: “αυτονόητα” της Μαρίας Γεωργαλά-Καρτούδη, εκδόσεις Φίλντισι
Παπα-Στέργος Μανώλακας: ένας αιώνας ξεκουράζεται στη μαγκούρα του, του Δρ Σπύρου Συρόπουλου
Διαβάζοντας: “Η ηχώ του Παρισιού”, του Άγγελου Κουτσούκη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.