Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Lise Chevalier, «Το άσμα των πλατάνων», έκθεση από 9 -30 Ιουλίου στο Κατάλυμα της Γαλλίας στην Ρόδο

Spread the love

Πρόσκληση έκθεσης Lise Chevalier

O Οργανισμός Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού σε συνεργασία με την Γαλλική Προξενική Αρχή Ρόδου εγκαινιάζουν την ατομική έκθεση της Lise Chevalier «Το άσμα των πλατάνων», το Σάββατο  9 Ιουλίου 2022 στις 20:00, στο Κατάλυμα της Γαλλίας.

Η Lise Chevalier είναι Γαλλίδα εικαστικός και συμμετείχε στην πρώτη καλλιτεχνική διαμονή κεραμικής που διοργανώθηκε  το 2019 από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Υπουργείο Πολιτισμού, την Σχολή Καλών Τεχνών, το Γαλλικό Ινστιτούτο Παρισίων  και την Γαλλική Προξενική Αρχή στη Ρόδο.

Τα έργα  της έκθεσης είναι εμπνευσμένα από τη βιωματική εμπειρία της παραμονής της δημιουργού στη Ρόδο, τη μαθητεία της κοντά στον γλύπτη και κεραμίστα Κώστα Νεοφύτου που την μύησε στη ροδίτικη παραδοσιακή κεραμική τέχνη και από τα ταξίδια της σε Νίσυρο και Καστελόριζο.

Η πολυσχιδής καλλιτέχνις θα παρουσιάσει ένα σύνολο έργων που δημιούργησε μεταξύ 2019 και 2022: μελάνια, κεραμικά, προβολές σχεδίων σε γυαλί, ποιήματα.

Στις τρεις αίθουσες του Καταλύματος τα έργα θα αναπτυχθούν γύρω από τρεις κεντρικές θεματικές: «Ο Κατακλυσμός και η Κιβωτός», το «Πρωτογενές  Δάσος» και το «Ηφαίστειο».

Οι αναφορές στην τεχνική του ICARO-ΙΚΑΡΟΣ είναι πολλές και εμφανείς στο έργο της.

«Τι πιο συναρπαστικό θέαμα από αυτό του Αιγαίου με τις μυριάδες των νησιών του! Ανοίγει  μέσα μας ένα μυθικό παράθυρο και  υφαίνει  τους δεσμούς  μας με τα στοιχεία  και τους ανθρώπους!»  Lise Chevalier

Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Σύντομο βιογραφικό

Γεννημένη το 1985, η Lise Chevalier ζει και εργάζεται στην πόλη Sète της Νότιας Γαλλίας. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Montpellier και στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου. Έχει εκθέσει έργα της σε Παρίσι, Sète, Μονπελιέ, Τουλούζη καθώς και σε Βερολίνο, Τεχεράνη, Κωνσταντινούπολη, Βελιγράδι, Ρόδο, Κιότο.

Είναι ιδρύτρια της διαμονής Ευρωπαίων γυναικών καλλιτεχνών A.T.E.N.A. στην Sète.

Σήμερα, μπορεί κανείς να δει την δουλειά της στο Παρίσι, στην έκθεση «Comme un fleuve qui déborde» (Σαν ένα ποτάμι που ξεχειλίζει) στην Topographie de l’art, Παρίσι 3. Φιλοξενείται σε καλλιτεχνική διαμονή και ετοιμάζει έκθεση στο Παλέρμο, στο Palazzo Sant’Elia, στο πλαίσιο ανταλλαγής μεταξύ Sète, Παλέρμο και της Biennale BAM (Οκτώβριος 2022).Προετοιμάζεται για  την καλλιτεχνική διαμονή το 2023, στο παραδοσιακό κέντρο κατασκευαστών χαρτιού Kurotani, στην επαρχία του Κιότο. 

Η προσέγγιση της Lise Chevalier

«Η πρακτική της Lise Chevalier είναι πολλαπλή: ποίηση, φωτογραφία, μελάνια, κεραμική, εγκαταστάσεις. Όμως, η ποικιλία αυτή διαθέτει παραδειγματική συνοχή η οποία είναι στην υπηρεσία ενός ονειρισμού της φύσης. Για να συλλάβει καλύτερα το ονειρικό δυναμικό της και επιστρέφοντας στην δική της βαθύτερη ανθρώπινη φύση, η Lise Chevalier την ερμηνεύει ακολουθώντας τον ρυθμό των ονείρων της, των αισθημάτων της, των αισθήσεών της. Αποδυόμενη κάθε ορθολογικότητα, αντλεί από τις εσωτερικές της καταστάσεις για να δώσει ζωή, μέσω των κινήσεών της, σε σπαράγματα μιας φύσης της οποίας απορρόφησε την δύναμη ζωής και μνήμης».  

Pauline Faure, κριτικός τέχνης.

SHARE
RELATED POSTS
Πασχαλινές Ευχές από τον κ. Φώτη Χατζηδιάκο
Βραδιά Λογοτεχνικής Ανάγνωσης από Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου
Παρουσίαση του βιβλίου της Τίτσας Πιπίνου “Το σπίτι με τις φοινικιές” στην Ρόδο

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.