Πόρτα στην Πολιτική

Λέτε κάποτε να θυμηθούμε τον Βαρουφάκη;, του Ηλία Καραβόλια

Spread the love

 

89c03786-ec54-4df8-8c5a-e24edc95c977.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Ηλίας Καραβόλιας

[email protected]

 

 

 

 

 

 

Μεταξύ άλλων άσκησα και εγώ κριτική σε κάποιες ενέργειες του Γιάνη Βαρουφάκη κατά την διαπραγμάτευση(όπως η παράταση του Φεβρουαρίου χωρίς ρευστότητα και η λέξη hacking). Όμως να είμαστε δίκαιοι: Ό ανθρωπος αυτός δεν τελείωσε το έργο του.Και μπορεί να μην ήταν ολική ρήξη και salto mortale. Στόχοςτου-μεταξύ άλλων-ήταν η δημιουργία παράλληλου “οικονομικού” συστήματος για τόνωση της ρευστότητας ώστε να δράσουν μοχλοί ανάπτυξης.

Ο Βαρουφάκης έκανε το ελληνικό πρόβλημα διεθνές. Προσπάθησε να χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της ΕΕ. Μπορεί όντως να ενοχλούσε κάπως με την ρητορική του και τα εναλλακτικά οικονομικά που τους μιλούσε.Ένας αιρετικός πάντοτε ενοχλεί την δήθεν ωφέλιμη πραγματικότητα. Όλοι έβλεπαν σε έναν άνθρωπο αντισυμβατικό, χωρίς γραβάτα ,να τους μιλάει με άλλη γλώσσα.Φυσικά θα μπορούσε να είχε δώσει περισσότερο excel και λιγότερο word. Ο Βαρουφάκης ομως είναι υπέρμαχος της πολιτικής οικονομίας. Η ανησυχία που υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού του είναι η ανησυχία του αιρετικού. Είναι η εναλλακτική ρητορική ενός κευνσιανού που ξέρει απο Hayek.

Η Ευρώπη που δεν δείχνει το κοινωνικό πρόσωπο της διαπράττει μέγα σφάλμα για το μέλλον της.Αυτό τονίζει ο Βαρουφάκης και γι αυτό ίδρυσε μια πανευρωπαϊκή πολιτική πλατφόρμα ενός νέου ευρωπαϊκού προσανατολισμού.Θέλει και φιλοδοξεί να κινητοποιήσει το παγκόσμιο μεταρρυθμιστικό ρεύμα. Κάποιοι λένε ότι έχει ματαιοδοξία και μεγαλοϊδεατισμό. Δεν εξηγούν όμως γιατί δεν κινείται μόνος του αλλά δημιουργεί κοινό, πλήθος, ομάδες.
Η πλατφόρμα του αναφέρεται στην Ευρώπη του 2025. Πάλι κάποιοι βιάζονται και μιλάνε για ουτοπικές προσδοκίες. Η αποψή μου είναι ότι ένας λάτρης της Μακροοικονομίας σέβεται την ροή της Ιστορίας και σκανάρει τα δεδομένα του παρόντος με μεσοπρόθεσμη προβολή.

Θα γεννηθούν πολλές αντιδράσεις και αμφιβολίες.Θα χαρακτηρισθεί εγωιστής και υπερφιλόδοξος ο Βαρουφάκης. Ήδη είναι κόκκινο πανί για πολλούς Έλληνες και που νομίζουν ότι αυτός μόνο φταίει για τα capital controls και για το ΟΧΙ που έγινε ΝΑΙ.

Ας αφήσουμε την Δημοκρατία να κυλήσει μέσα στους αρμούς της Ευρωπαϊκής Ιστορίας όποιο και να είναι το αποτέλεσμα όποιος Γιάνης και αν χτυπάει τις καμπάνες. Άλλωστε μπορεί να χτυπάνε και για εμάς. 

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr  

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Κατανοώντας την αγωνία, του Γιώργου Αρκουλή
Δημιουργία Σχολής Ξεναγών, άνοιγμα στην αγορά της Ινδίας και πολυκεντρική τουριστική ανάπτυξη οι στόχοι του Υπουργείου Τουρισμού
Μαθήματα εξουσίας, του Νίκου Βασιλειάδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.