Ανοιχτή πόρτα

Λέσβος, η Γη των Ποιητών, του Μόχθου, της Αγκαλιάς, του Πάνου Βενέρη

341370_339431566072596_1342004445_o.jpg
Spread the love

341370_339431566072596_1342004445_o.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Ο Πάνος Βενέρης είναι Αρχιτέκτων Μηχ. Msc.,

Δντης Περιβάλλοντος – Χωροταξίας Δωδ/σου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

 

 

 

 

Μυτιλήνη

 

lesbos.jpg

 

 

Μόλυβος

lesvos3.jpg

 

Μόλυβος

lesbos2.jpg

 

 

 

Γη των ποιητών, των λογοτεχνών και ιερό της ελιάς. Γη του μόχθου και της παραγωγής, αγκαλιά του ξεριζωμού, καθρέφτης του Αϊβαλιού και χνώτο των ανθρώπων που ήθελαν κι’ αυτοί να βρουν μέσα από θαλασσοπνιγμούς και καραβοτσακίσματα, την αντανάκλαση της Ευρώπης.

Γεωλογικό φαινόμενο, με τους τεράστιους κόλπους της Καλλονής και της Γέρας. Μήτρα του απολιθωμένου δάσους που παραμένει όρθιο εδώ και 20 εκατομμύρια χρόνια. Με αυτό της Αριζόνα, είναι τα δυο μεγαλύτερα στον κόσμο!

Υγρόσπιτο της ζουμερής σαρδέλας και του χταποδιού που φλερτάρουν με τ’ αρώματα του γλυκάνισου που με τη σειρά τους συγκατοικούν στη φιάλη με τ’ αποστάγματα απ’ το Πλωμάρι και περιμένουν πως και πως ν’ απελευθερωθούν, να μας γεμίσουν το κεφάλι και να γλυκάνουν τη γεύση.

Τον τόπο αυτό δεν τον αγγίζει η φρενίτιδα της ξαπλώστρας και του beach bar. Έχει τους δικούς του ρυθμούς, όπως τους έχει διαμορφώσει στους αιώνες. Ομαλά, χωρίς βιασύνες γι’ αυτό που όλοι οι άλλοι αποκαλούμε «ανάπτυξη».

Έδρα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Λένε ότι το ηλιοβασίλεμα στη Μήθυμνα, κατά κόσμο Μόλυβο (που είναι για το νησί ότι και η Λίνδος για τη Ρόδο), είναι από τα καλύτερα στο Αιγαίο. Ισχύει. Όταν ανέβεις στο κάστρο που έχτισαν κάπου το 13ο αιώνα οι Γενουάτες Γατελούζοι, θ’ αντικρίσεις το γραφικό λιμανάκι με τις άπειρες όμορφες ταβερνούλες και πίσω του να σ’ αποχαιρετά ο ήλιος που χάνεται στα νερά του Αιγαίου.

Μυτιλήνη η πρωτεύουσα με τα πανέμορφα αρχοντικά βόρειας τεχνοτροπίας, τους ναούς, το κάστρο και όλα τα συμπαραμαρτούντα. Αγιάσος και Ερεσός οι οικισμοί που επίσης κάποιος πρέπει να επισκεφτεί καθώς επίσης και τη Σκάλα Συκαμιάς ένα πανέμορφο ψαροχώρι στο βόρειο μέρος του νησιού, πατρίδα του Στράτη Μυριβήλη.

Και για ν’ ανεβάσουμε λίγο την αδρεναλίνη, εκεί γεννήθηκε και ο αρχιπειρατής του Αιγαίου Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, κάπου πέντε αιώνες πριν!.

Η πρώτη φωτογραφία είναι από τη Μυτιλήνη και οι υπόλοιπες δυο από το Μόλυβο.

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Περιστολή δημόσιων δαπανών αντί φόρων, του Παναγιώτη Καρκατσούλη
Η λαϊκισμός πέραν της ιδεολογίας, του Παναγιώτη Καρκατσούλη
Apeleuterwnei h kounelooura?, του Αλέξανδρου Μπέμπη
“Eurogroup” … για πάντα!, του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.