Ανοιχτή πόρτα

Λέρος: το θαύμα της θεάς Αρτέμιδος σε φόντο μπλε και πράσινο, του Μιχάλη Κόλλια (Δήμαρχος Λέρου) [14 Φωτογραφίες]

kollias_leros.jpg
Spread the love

kollias_leros.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O Μιχάλης Κόλλιας είναι Δήμαρχος Λέρου

 

 

 

 

0d348b53fed74208a4a9d5dbfe9e56d9.jpg

 

Στα βόρεια Δωδεκάνησα λίγα μίλια νότια της Πάτμου, η Λέρος, το νησί της Αρτέμιδος, παραμένει μια ανεξερεύνητη γη. Διατηρώντας ζωντανή την παραδοσιακή πολιτισμική ταυτότητα καθώς και την ιστορική μνήμη, τις τελευταίες δεκαετίες με βασικό μέλημα τον σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και τον ξένο, πρωτοπόρησε στη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων, ξενώνων και χώρων τουριστικού ενδιαφέροντος, ανταποκρινόμενη στις πιο υψηλές απαιτήσεις.


Το γεωγραφικό ανάγλυφο του νησιού χαρακτηρίζεται από μικρούς λόφους και αναρίθμητους κολπίσκους με μεγαλύτερο τον κόλπο του Λακκιού που είναι άλλωστε το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι στην ανατολική μεσόγειο.

 

Η σύνθεση χρωμάτων και εικόνων, προίκα του Αιγαίου στο νησί, σε συνδυασμό με τις μυρωδιές και τους ήχους της παρθένας φύσης, δημιουργούν ένα σύμπλεγμα παραστάσεων και συναισθημάτων, πραγματικό δέλεαρ για αυτούς που αναζητούν την γαλήνη, την ηρεμία και την ανανέωση τις μέρες των διακοπών τους.

 

Το νησί της Λέρου είναι καταπράσινο και στο εσωτερικό υπάρχει αγροτική παραγωγή. Στην ενδοχώρα συναντά κανείς αμέτρητα αμπέλια, συκιές, φραγκοσυκιές, γκαβάφες (που βρίσκονται μόνο στη Λέρο), ενώ πολλοί δρόμοι της σκεπάζονται από ευκαλύπτους και πεύκα.

 

Στις παραλίες άφθονα είναι τα αρμυρίκια που προσφέρουν σκιά στους παραθεριστές. Στην Γούρνα ένα παραμυθένιο σκηνικό στήνεται από το μικρό ποτάμι που ξεκινά από το ύψωμα Ημεροβίγλι και βγάζει στην παραλία. Οι παραλίες της Λέρου αναλογικά με το μέγεθος του νησιού είναι πολλές και ικανές να καλύψουν κάθε γούστο. Οργανωμένες θα βρείτε στα Άλιντα, Παντέλι, Βρωμόλιθο, και Γούρνα, Ξηρόκαμπο, Μπλεφούτι, Δύο Λισκάρια. Σε πολλές υπάρχουν ψαροταβέρνες και οργανωμένα καφέ. Οι περισσότερες έχουν άμμο ή βότσαλα.

 

Εάν όμως έχετε την δυνατότητα να εξερευνήσετε το νησί θα ανακαλύψετε αναρίθμητες μικρές παραλίες μόνο για σας, κάνοντας βόλτα με το σκάφος σας στους αναρίθμητους και ασφαλείς κόλπους. Άλλες μικρές παραλίες θα βρείτε προς το Τουρκοπήγαδο και τα Βουρλίδια απέναντι από το Παντέλι. Για αυτούς πάλι που αγαπούν την πεζοπορία, μπορούν να ακολουθήσουν τις οργανωμένες διαδρομές που οδηγούν στα ιταλικά φρούρια (καζάρμες).

 

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχάσετε να επισκεφθείτε το Πολεμικό και το Λαογραφικό μουσείο, τον Πύργο του Μπελένη και το Κάστρο της Παναγιάς.

 

Ακολουθεί έκθεση εικόνων. Φωτογραφικό αρχείο: Μιχάλης Κόλλιας

 

Εδώ όλα τα άρθρα για τα νησιά της Δωδεκανήσου που παρουσιάζει το iPorta.gr και υπογράφουν οι Δήμαρχοί τους. 

 

 

ola_per_geniki_site3-400x400.jpg 

 

Gia…giamas

Δροσιστική  καρπουζάδαλεμονάδα, ροδακινάδα 

από τα παραδοσιακά προϊόντα Gia…giamas 

Ξεχωρίζουν γιατί αξίζουν!

 

Το υγιεινότερο ρόφημα για όλες τις ώρες!

100% φυσικό προϊόν από σύνθλιψη φρέσκων, πραγματικών φρούτων χωρίς χημικά πρόσθετα.

Κάθε συσκευασία δημιουργεί 25 ασύγκριτες καρπουζάδες των 580ml.

Η καρπουζάδα διαθέσιμη στην αγορά μετά την πρώτη συγκομιδή για το 2016.

SHARE
RELATED POSTS
Μεγάλη Παρασκευή στο Αγρινίο το 1944 (Δεν ξεχνώ !!!), του Δρ Πάνου Καπώνη
«Τα δύσκολα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ κοινωνικής συμβίωσης»: 75ο, της Μαρίας Γεωργαλά
Άι Βασίλης: ο πιο καλός συνδρομητής στη ζωή μας, του Κώστα Ε. Σκανδαλίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.