Πόρτα στην Πολιτική

Κρούγκμαν: Ο,τι ήταν να πετύχετε το πετύχατε – Αν σας πουν για Grexit μην το δεχτείτε

Spread the love

Στην ελληνική πρωτεύουσα βρίσκεται ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος πραγματοποίησε διάλεξη για τα «καυτά» ζητήματα της οικονομίας.

 

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση στο Μέγαρο Μουσικής δήλωσε ότι «Η Αθήνα ότι έπρεπε να πετύχει το πέτυχε».

 

Ανάμεσα σε άλλα ο νομπελίστας οικονομολόγος ανέφερε:

 

Ολοι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις – η Ελλάδα έχει κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις.

Ενα Grexit θα ήταν εξαιρετικά διασπαστικό για τη χώρα και εκτός.

Υπάρχει ανάγκη να υπάρξει μια νέα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης και να μην βλέπουμε τη διαπραγμάτευση ως αντιπαράθεση.

Ο πόνος που άρχισε στην Ελλάδα συνέβη και τελείωσε. Πρέπει να πάμε προς τα μπρος.

Η Ελλάδα πέρασε πέντε χρόνια με προσαρμογή 25% και είναι ανάγκη η χώρα να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγές.

Ο,τι έπρεπε να πετύχει, το πέτυχε η Αθήνα. Δεν πρέπει να ζητείται επιπλέον προσαρμογή.

Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, καθώς οτιδήποτε διαφορετικό θα δημιουργούσε προβλήματα και στις δύο πλευρές.

Θα υπάρχουν παρενέργειες αν συμβεί κάτι τέτοιο.

Θα ήταν μια κόλαση

Απάντηση σε ερωτήσεις

 

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Μητρόπουλου, για το αν η Ελλάδα θα πρέπει να δεχθεί «έναν έντιμο συμβιβασμό ή μία έντιμη έξοδο», ο νομπελίστας οικονομολόγος απάντησε ότι η χώρα «θα πρέπει να φτάσει σε μια συμφωνία, όπου ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα πρέπει να είναι σε παράλογα επίπεδα και οι μεταρρυθμίσεις να μην διαλύσουν την κοινωνία».

 

«Αν είναι έτσι, δεχτείτε αυτή τη συμφωνία» παρότρυνε την ελληνική κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι η έξοδος από το ευρώ θα ήταν «κόλαση».

Σε ερώτηση για το τι θα συμβεί σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο Πολ Κρούγκμαν τόνισε ότι θα υπάρξει ένα τεράστιο «bank run», ενώ θα είναι και νομικά περίπλοκη η μετάβαση της χώρας στη δραχμή.

Τόνισε, ωστόσο, συμβουλεύοντας και πάλι την ελληνική κυβέρνηση: «Αν σας πούνε να δεχτείτε κάτι παράλογο ή να βγείτε από το ευρώ, μην το δεχτείτε». «Αλλά οι Ευρωπαίοι δεν είναι παράλογοι» συμπλήρωσε με νόημα.

Ακόμη, σχολίασε: «Δεν ισχύει ότι όλοι είναι εχθροί της Ελλάδας… Ελπίζω ότι θα βρεθεί λύση… Μόνο ο Θεός ξέρει τι συμβαίνει στη διαπραγμάτευση».

Πηγή:  iefimerida.gr 

SHARE
RELATED POSTS
6d411d626cf60cd9f3cc24b8fc97f5c0_XL.jpg
Το Ποτάμι καλεί τον ελληνικό λαό σε αντίσταση
Η συμβολή της μουσταλευριάς στην αναδάσωση, του Γιώργου Πίτσου
Κώστας Αρβανίτης: Ανθρωπιστικό έγκλημα ο εγκλωβισμός προσφύγων στη Λέσβο

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.