Συνεντεύξεις

Κατερίνα Διδασκάλου: “Δεν χάνω χρόνo κριτικάροντας τους άλλους”, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

 

 

 

Τζίνα Δαβιλά

 Ακούστε την εκπομπή “Πόρτα στα Ερτζιανά…”

κάθε Σάββατο 11-1 και Τρίτη 12-1 στο ΣΚΑΙ 100.8

 

 

Η συνέντευξη με την ηθοποιό Κατερίνα Διδασκάλου έγινε στις 8 Αυγούστου 2015    

Η Κατερίνα Διδασκάλου είναι πλάσμα αέρινο. Γοητευτική, όμορφη, ποιοτική, ήρεμη, με βλέμμα – αγκαλιά. Στο έργο που παίζεται στην Αθήνα για 4η χρονιά παραμερίζοντας την έμφυτη λάμψη της γίνεται μια ταπεινή, κακοποιημένη γυναίκα, η γυναίκα της διπλανής πόρτας που θέλουμε να βοηθήσουμε ή αδιαφορούμε για την τύχη της. Η επιλογή της ως Ερατούς υπήρξε ανατρεπτική για την μέχρι τώρα πορεία της, αλλά την δικαιώνει κατάφωρα, όπως δικαιώνει και τον Αντώνη Τσιπιανίτη που της εμπιστεύτηκε να ενσαρκώσει την ηρωίδα του έργου του. Σήμερα και οι δυο έχουν την γλύκα της επι-κοινωνίας και της συν-κίνησης του έργου σε χιλιάδες θεατές που στο έργο βρίσκουν μικρές και μεγάλες κρυμμένες αλήθειες, αχαρτογράφητες στην απλοϊκή σκέψη μας, μα απολύτως ιχνηλατημένες στη συνείδησή μας. Πρόκειται για ένα έργο με χιούμορ, γέλιο, με αρχή, μέση και τέλος, όπου οδηγεί – όπως κάθε ολοκληρωμένη παράσταση – στην κάθαρση. Και δίνει Φως. Ανεπιβεβαίωτο, αν αυτό εκπέμπεται από την φωτεινή, θαυμάσια, αέρινη Κατερίνα, από το κείμενο ή από τον αρμονικό συνδυασμό και των δύο. Το θεατρικό «Η Πόρνη από πάνω» περιοδεύει και φέτος το καλοκαίρι.  Η τελεύταια παραστάση στην Αθήνα θα δοθεί στις 27 Σεπ στο θέατρο Τζένη Καρέζη στο πλαίσιο ενος φεστιβάλ θεατρικών μονολόγων. Στις 9 και 10 Αυγούστου θα παρουσιαστεί στο Κινηματοθέατρο «Ρόδον» στη Ρόδο, όπου θα έχει το ραδιακό κοινό την μοναδική ευκαιρία να δει τούτη την παράσταση που έχει υμνηθει από κοινό και κριτικούς. Προτού απολαύσουμε την παράσταση, ας γνωρίσουμε καλύτερα την αέρινη Κατερίνα Διδασκάλου.

“Το κείμενο του έργου “η πόρνη από πάνω” του Αντώνη Τσιπιανίτη ήταν έρωτας με την πρώτη. Να τονίσω πως ο αδελφός της γιαγιάς του Αντώνη Τσιπιανίτη είναι ο ήρωας Νικόλαος Σάββας. Το κείμενο, λοιπόν, μιλάει σε όλους τους θεατές ανεξαρτήτως ηλικίας, οικονομικού επιπέδου, κοινωνικής προέλευσης. Κατάφερε να κερδίσει την μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στα τέσσερα χρόνια που παίζεται και να γίνει κλασσικό. Αυτό είναι συγκινητικό . Η Ερατώ είναι μια απλή νοικοκυρά που ζει σ’ένα βάναυσο οικογενειακό περιβάλλον. Ο πατέρας της ήταν το αρνητικό πρότυπο άνδρα που επανέλαβε με την επιλογή της στο δικό της γάμο. Παντρεύτηκε τον πρώτο άνδρα που βρήκε μπροστά της, ο οποίος την κακοποιούσε σωματικά και ψυχολογικά, την απέρριπτε με κάθε τρόπο. Ακολούθησε την υποτακτική φύση της μητέρας της και υπέμεινε τα πάντα μέχρι που μια πόρνη μετακόμισε στο πάνω διαμέρισμα από το δικό της. Αυτό μας μαθαίνει η «Πόρνη από πάνω», πώς μια περιθωριακή γυναίκα διδάσκει την ηρωίδα του έργου, που πάσχει από χαμηλή αυτοεκτίμηση, να απαλλαγεί από τους φόβους της. Προσωπικά το έργο με έβαλε σε νέους ερμηνευτικούς δρόμους, ενώ περνά το αισιόδοξο μήνυμα πως η ψυχή συγκινείται, ξαναγελάει μετά την καταιγίδα. Τελικά, πρέπει να απαλλάξουμε την σκέψη μας από τους φόβους.

Τι φοβίζει την Κατερίνα;

Οι σκέψεις μου είναι αισιόδοξες, άλλωστε μεγάλωσα με έναν εξαιρετικό πάτερα.

Μια έντονη εικόνα από τα παιδικά χρόνια σας:

Ο πατέρας μας να μας ανεβάζει στα βουνά, κάναμε πάντα πεζοπορίες και όσο ανεβαίναμε μας έδειχνε την θέα που αυξανόταν. Ο πατέρας μας ήταν ένας βαθιά πολιτισμένος άνθρωπος. Ήταν ένας Άνθρωπος.

Οι πολιτισμένοι άνθρωποι τι κάνουν; Σέβονται το περιβάλλον, δεν λερώνουν με σκουπίδια την Φύση, μαζεύουν, αν χρειαστεί, και τα σκουπίδια των άλλων. Μου έχει συμβεί αρκετές φορές, όταν περισυλλέγω τα σκουπίδια που ξεχνούν άλλοι άνθρωποι στη θάλασσα. Υπάρχουν εκείνοι που μαζεύουν μαζί μου ή γράφουν στο facebook ότι ντράπηκαν καθώς είδαν τη Διδασκάλου να μαζεύει τα σκουπίδια τους. O Πολιτισμός είναι η καθημερινότητά μας- ο σεβασμός μας στη Φύση, στον αέρα που αναπνέουμε, πόσο εκτιμάμε αυτά που έχουμε.

Υπάρχουνε επαγγελματικά απωθημένα;

Όχι δεν έχω. Έμαθα να περιμένω το καλύτερο, άλλωστε είμαστε οι σκέψεις μας.

Αν δεν ήσασταν ηθοποιός, τι άλλο θα θέλατε να κάνατε; Θεωρείτε δύσκολη τη δουλειά του ηθοποιού;

Θα μπορούσα να είμαι αθλήτρια μακρινών αποστάσεων και Ολυμπιονίκης! (γέλια). Η δουλειά μου δεν είναι δύσκολη, αλλά ανταποδοτική. Ό,τι δίνεις παίρνεις, όπως σε όλα στη ζωή.

Υπάρχει συνταγή ευτυχίας για ενήλικες;

Να είναι σίγουροι ότι περπατάνε προς την σωστή κατεύθυνση. Όταν πείθεις τον εαυτό σου ότι είσαι ασφαλής και προστατευμένος, όταν αγαπάς τελικά τον εαυτό σου, τότε μοιράζεις την αγάπη και σου επιστρέφεται. Φτάνεις στο «αγάπα τον πλησίον σου ως σεαυτόν». Αυτή είναι η ύψιστη ευτυχία. Πάντως, ανακάλυψα ότι πρέπει να πάψουμε την κριτική διάθεση απέναντι στους άλλους και να προσπαθούμε να εξελλίσσει ο καθένας τον εαυτό του.

Υπάρχει συνταγής ευτυχίας για παιδιά;

Ετυμολογικά η λέξη προέρχεται από το ευ (καλώς) και την τύχη. Η τύχη δημιουργείται ανάλογα με την σκέψη μας. Άρα είναι η θετική μας σκέψη. Βάζουμε ένα σποράκι όπου, όταν βρει το εύφορο έδαφος, δημιουργείται ευτυχία.

Σχέσεις εξουσίας, όπως της Ερατούς: χτίζουν υγιή σχέση;

Η σχέση δεν είναι παιχνίδι εξουσίας. Σε μια σχέση πρέπει να αλληλοσυμπληρωνόμαστε. Οι σχέσεις πρέπει να διαποτίζονται από την αρχή της αγάπης, του αλληλοσυμπληρώματος και της εξέλιξης του καθενός ανταλλάσσοντας αγάπη. Πιστεύω πως τραβάμε δίπλα μας ό,τι εκπέμπουμε εμείς. Είναι η αντανάκλαση του εαυτού μας.

Αποτυχία είναι …

… δεν την σκέπτομαι καθόλου. Ίσως είναι μια πολύ σοβαρή αρρώστια.

Επιτυχία είναι…

… να μπορείς να λες μερικές καλές ιστορίες, μέσα από την δουλειά σου.

Συγχωρούμε …

…βέβαια και πρώτα απ’όλους τον εαυτό μας για να συγχωρήσουμε μετά τους άλλους. Είναι μεγάλη απελευθέρωση η συγχώρεση. Όπως και τα δάκρυα. Πρέπει να μην φοβόμαστε να εξωτερικευουμε τα συναισθήματα μας, είτε με γέλιο, είτε με κλάμα. Δυστυχής είναι όποιος δεν κλαίει, προφανώς δεν θα νοιώσει και την απελευθέρωση.

Η χώρα ως πολιτική προέκταση:

Έπαψα να παρακολουθώ την πολιτική κατάσταση. Μπερδεύτηκα με όλα αυτά που γίνονται. Θεωρώ ότι η πολιτική κατάσταση της Ελλάδας είναι ένα μικρό μέρος της Ιστορίας του κόσμου. Είμαστε μια μικρή υπέροχη γωνίτσα του πλανήτη. Ας κάνει ο καθένας μας σωστά ό,τι πρέπει να κάνει στην προσωπική του δουλειά. Να εφαρμόσουμε αυτό το «εφ ω ετάχθη» και όλα θα πάνε καλύτερα.

Το επικινδυνότερο στοιχείο της εποχής …

… να χάσουμε την αισιοδοξία μας.

Η εντονότερη θλίψη της εποχής…

…η απομόνωση.

Τι θαυμάζετε γύρω σας;

Την καλοσύνη.

Τι απεχθάνεστε;

Έχω εξαιρέσει τις αρνητικές λέξεις από το λεξιλόγιο μου, άρα και από την σκέψη μου.

Τι σας θυμώνει;

Το ψέμα.

Πότε η ζωή μας χαραμίζεται;

Όταν την περνάμε κριτικάροντας, ζηλεύοντας. Χάνουμε χρόνο, μισώντας τελικά τον εαυτό μας. Ο Κρισναμούρτι είπε: «truth is a pathless land (η αλήθεια είναι μια απάτητη γη, που πρέπει να αναζητήσουμε την δική μας αλήθεια στα δικά μας μονοπάτια»). Η δική μου αλήθεια είναι η αγάπη, είναι ο θεός μέσα μας.

Ποιο βιβλίο διαβάζετε;

Διαβάζω αρκετά Κρισναμούρτι και τελευταία μου αρέσει πολύ να διαβάζω ποίηση σε όποια γλώσσα γνωρίζω.

Σε ποιο τραγούδι σας βρίσκουμε;

Ακούω πολύ Lana Del Rei και μου αρέσει και του Μαχαιρίτσα το «Πόσο σε θέλω». Νομίζω ότι απευθύνεται στην ίδια τη ζωή.

Τα σχέδια του φετινού χειμώνα…

Έχω την καλή τύχη να ερμηνεύσω μια εντελώς διαφορετική ηρωίδα πάλι του Αντώνη Τσιπιανίτη σ’ένα καινούργιο μονόλογο που λέγεται «Απολυμένη». Έχω την μεγάλη χαρά, επίσης, να με σκηνοθετεί ο πολύ ταλαντούχος Κώστας Γάκης, ο οποίος μόλις πριν από μια εβδομάδα γύρισε με δάφνες από την Ισπανία, έχοντας βραβευτει με το Α’ Βραβειο Σκηνοθεσίας σε Διεθνή διαγωνισμό για την παράσταση του “Ρωμαίος και Ιουλιέττα για δύο». Την σκηνογραφία και τα κοστούμια θα αναλάβει η νεαρή ταλαντούχα σκηνογράφος Ματίνα Μέγκλα και τους φωτισμούς η Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου. Επίσης, ο Κώστας Γάκης θα υπογράψει και την μουσική.

Το έργο θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο στο θέατρο «Βρετάνια» κάθε Δευτερα και Τρίτη , ενώ στο «Τζένη Καρέζη» κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή θα συμμετέχω στην «Ασκητική» του Καζαντζάκη που σκηνοθετεί ο Πανος Αγγελόπουλος και συμπρωταγωνιστώ με τον Νικήτα Τσακίρογλου. Παίρνουν μέρος, επίσης, έξι ταλαντούχα νέα παιδιά.  

Άρα δεν πλήττεστε ποτέ;

Αυτή είναι η φύση της δουλειάς μου. Δεν πλήττεις ποτέ. Έχεις μικρές και μεγάλες ευχάριστες εκπλήξεις κάθε μέρα”.

Το έργο “Η Πόρνη από πάνω” περιοδεύει στην Ελλάδα. Στις 9 και 10 Αυγούστου θα παιχτεί στο “Ρόδον” στη Ρόδο. Ώρα έναρξης Ώρα: 21:30
Είσοδος: προπώληση 10€, στην είσοδο 12€

Προπώληση: ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ MUSIC SPOT τηλ: 2241025420 (Εθνικής Αντιστάσεως 83) & Κατάστημα Μ. Παπαβασιλείου Είδη Δώρων τηλ: 2241073017 (Αμερικής 27).

 

CATERING-ΣΥΝΕΔΡΙΑ-ΓΑΜΟΙ-ΒΑΠΤΙΣΕΙΣ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

                                  ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ 5085133, ΡΟΔΟΣ 2241069007
                                  ΛΕΩΦ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 24, 85104, ΡΟΔΟΣ 2241005085
                                  3Ο ΧΛΜ ΡΟΔΟΥ-ΛΙΝΔΟΥ, 85132, ΡΟΔΟΣ 2241005080
                                  ΒΕΝΕΤΟΚΛΕΩΝ 37, 85132, ΡΟΔΟΣ 2241037957
                                  ΠΗΓΕΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, 85150, ΡΟΔΟΣ 2241037090

PANE DI CAPO ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

SHARE
RELATED POSTS
«Εξομολογήσεις σε πολλές πράξεις», της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου
Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ: “Αριστερός είναι αυτός που κάνει αριστερά πράγματα, όχι αυτός που λέει ότι είναι”
Ιωάννης Ρουμπέτης: σχεδιαστής μόδας ετών 16, της Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.