Πρόσωπα - Αφιερώματα

Καταγγελία του σκηνοθέτη και καθηγητή δραματικής τέχνης Γ. Μαργαρίτη προς Υπ.Αριστείδη Μπαλτά για τον νεποτισμό τουΣΥΡΙΖΑ

Spread the love

 

 

Ρεπορτάζ για το iPorta.gr: Τζίνα Δαβιλά

 

 

 

 

 

 

 

 

 

margaritisskhnothetis.jpg

 

Καταγγελία του σκηνοθέτη και καθηγητή δραματικής τέχνης

Γιάννη Μαργαρίτη

Προς τον Υπουργό Πολιτισμού κύριο Αριστείδη Μπαλτά.

 


Κύριε Υπουργέ,

Στις 5 Σεπτεμβρίου, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των μαθημάτων, μετά από δικό μου τηλεφώνημα στον διευθυντή σπουδών της Δραματικής σχολής του Κρατικού θεάτρου Βόρειας Ελλάδας κύριο Γιάννη Ρήγα, έμαθα ότι η σύμβασή μου, βασικού καθηγητή υποκριτικής, δεν θα ανανεωθεί. Έμαθα δηλαδή ότι μετά από διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, θα έμενα χωρίς την αμοιβή των 50 ωρών τον μήνα, αφού σαν βασικός καθηγητής δίδασκα και στα τρία έτη της σχολής.

 

Διδάσκω 29 χρόνια στην Σχολή Βεάκη, 8 χρόνια στην σχολή του Εθνικού Θεάτρου και τα τελευταία 3 χρόνια και στην σχολή του Κρατικού Θεάτρου στην Θεσσαλονίκη.

 

Αυτό σημαίνει ότι 3 ημέρες κάθε εβδομάδας βρισκόμουν στην Θεσσαλονίκη, ταξιδεύοντας πάντα με τραίνο και πάντα βρίσκοντας μέσω διαδικτύου τα φθηνά εισιτήρια των 9 ευρώ, έτσι ώστε να μην επιβαρύνω το Κρατικό θέατρο. Όσο ήμουν καθηγητής, η σχολή για πρώτη φορά το 2014, έλαβε μέρος στα «Δημήτρια» με το έργο του Μπ. Μπρεχτ «Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν» σε δική μου διδασκαλία και σκηνοθεσία. Διεκδίκησε μάλιστα το βραβείο κοινού για την καλύτερη παράσταση του Φεστιβάλ. Επίσης με δική μου πρωτοβουλία και επειδή ήμουν καθηγητής και στην σχολή του Εθνικού, οργάνωσα ανταλλαγές ανάμεσα στους φοιτητές του τρίτου έτους των δύο σχολών Εθνικού και Κρατικού. Οι φοιτητές των δύο θεάτρων συνεργάζονταν, έκαναν από κοινού κάποια μαθήματα και έδειχναν την δουλειά τους οι μεν, στους δε.

 

Ο διευθυντής του Κρατικού θεάτρου κύριος Γιάννης Αναστασάκης, αποφάσισε την ανανέωση της σχολής. Στο όνομα της ανανέωσης, από το σύνολο των βασικών καθηγητών, πιθανόν και γενικότερα από το σύνολο των καθηγητών, απομακρύνομαι μόνο εγώ και την θέση μου παίρνει η αναπληρώτρια διευθύντρια του θεάτρου, ηθοποιός κυρία Μαρία Τσιμά η οποία εκτός των άλλων θα πρωταγωνιστήσει και σε παράσταση της επόμενης θεατρικής περιόδου.

 

Η απομάκρυνσή μου είναι αντιδεοντολογική και αντισυναδελφική γιατί δεν είναι δυνατόν να μου ανακοινώνεται μετά από δικό μου τηλεφώνημα η απομάκρυνσή μου 25 ημέρες πριν από την έναρξη των μαθημάτων, είναι ανάλγητη αφού ήταν γνωστό τουλάχιστον στον διευθυντή σπουδών το σοβαρότατο πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε η ηθοποιός σύζυγός μου που την υποχρεώνει να μείνει εκτός εργασίας μέχρι και τον Ιανουάριο, και φυσικά αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση νεποτισμού.

 

Φαίνεται πως οι κύριοι Γιάννης Αναστασάκης και Γιάννης Ρήγας όσο και η κυρία Μαρία Τσιμά δεν έχουν αντιληφθεί ότι οι θέσεις τους είναι δημοσίου συμφέροντος και δεν μπορούν να λειτουργούν με τις αρχές της παρεοκρατίας και της αλληλοεξυπηρέτησης που πιθανώς έχουν συνηθίσει από το παρελθόν, τότε που ο κύριος Αναστασάκης ήταν ηθοποιός και βοηθός του κυρίου Ρήγα και η κυρία Τσιμά ήταν ηθοποιός στην ομάδα του κυρίου Αναστασάκη.

 

Η έννοια της παρέας στις μικρές ομάδες μπορεί να είναι απαραίτητη, ίσως και δημιουργική. Δεν μπορεί όμως να υπάρχει σε ένα από τα δύο μεγαλύτερα θέατρα δημοσίου συμφέροντος της χώρας, ιδιαίτερα στην Δραματική Σχολή που τα παραδείγματα ήθους και αξιοκρατικής λειτουργίας είναι περισσότερο από απαραίτητα.

 

Το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας έχει παρελθόν και ιστορία, έχει παρόν και μέλλον. Το μέλλον του βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους φοιτητές που φοιτούν στην Σχολή του. Φέτος το μάθημα που παίρνουν είναι αυτό του νεποτισμού.

 

Γιάννης Μαργαρίτης

 

Υ.Γ Πριν από λίγες ώρες δέχτηκα τηλεφώνημα από τον διευθυντή σπουδών ο οποίος μου μετέφερε πρόταση του καλλιτεχνικού διευθυντή να διδάξω σε κάποια σεμινάρια. Θεώρησα την πρόταση άκρως προσβλητική και την απέρριψα.

SHARE
RELATED POSTS
Το αμερικανίζειν εστί φιλοσοφείν;, του Αλέξανδρου Μπέμπη
Οι εκπομπές που μας έκαναν να σκεπτόμαστε διαφορετικά, του Χρήστου Βασιλείου
Το μυστικό ψυχολογικό προφίλ της CIA για τον Χίτλερ: Ανασφαλής, ανίκανος, μαζοχιστής και αυτοκτονικά νευρωτικός ναρκισσιστής

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.