Πόρτα στον Κόσμο

Καναδάς: από κυονόκρανοι σε πυρομανείς πυροσβέστες;, του Χρήστου Μαγγούτα

10744591_10204993755869068_279606133_n.jpg
Spread the love

 

Οι τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν συνταράξει τους Καναδούς. Γιατί ποτέ ο Καναδάς δεν ήταν στόχος των τρομοκρατών, επειδή ήταν από τους φιλειρηνικούς λαούς του κόσμου. Αλλά όχι τελευταία.

 

Ένας από τους λόγους που ήρθα στον Καναδά για σπουδές ήταν ο τότε πρωθυπουργός Πιερ Τρυντώ, ίσως ο μεγαλύτερος πολιτικός του Καναδά. Τότε ο Καναδάς είχε τη φήμη της πιο φιλειρηνικής χώρας: οι κυανόκρανοί του βρίσκονταν σε κάθε χώρα που είχε πολεμική σύρραξη (ακόμα και στην Κύπρο) όχι για να βοηθήσουν ένα λαό εναντίον ενός άλλου, αλλά για να τους εμποδίσουν να σκοτώνονται.

 

Το είχε πει ο Τζακ Λέννον: «Αν όλοι οι ηγέτες ήταν σαν τον Τρυντώ, θα είχαν σταματήσει όλοι οι πόλεμοι».

 

Αλλά τα χρόνια πέρασαν. Ο Τρυντώ παραιτήθηκε 2 δεκαετίες αργότερα με το γνωστό του φιλοσοφικό τρόπο: «Γύριζα νύχτα στο σπίτι και σκεφτόμουν αν πρέπει να παραιτηθώ ή όχι. Περίμενα, αστραπές και κεραυνούς να μου λένε να μην παραιτηθώ. Δυστυχώς υπήρξε απόλυτη σιγή, γι’ αυτό σήμερα υποβάλλω την παραίτηση της κυβέρνησής μου».
Από τότε τα πράγματα άλλαξαν ριζικά. Ο Καναδάς ο ειρηνοποιός αποφάσισε να δεθεί στο άρμα των ΗΠΑ.
Μαζί με τις ΗΠΑ στο Α’ Πόλεμο του Κόλπου το 1990. Το ίδιο και με τη Γιουγκοσλαβία – καλά τι του είχε κάνει η Γιουγκοσλαβία, τώρα Σερβία; Αγκαλιά με τις ΗΠΑ στον Πόλεμο στο Αφγανιστάν, λες και οι Δίδυμοι Πύργοι βρίσκονταν στο Τορόντο ή λες και δεν ήξεραν τα οικονομικά συμφέροντα για τα οποία πάλευαν, αλλά ήθελε και αυτός μερίδιο. 157 Καναδοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στην περιοχή του Κανταχάρ ως το 2011 (έπειτα απαγορεύτηκε να αναφέρονται σχετικές πληροφορίες), οι περισσότεροι μετά από τον πόλεμο της Κορέας. Και φυσικά δε θα μπορούσε να «λείπει» από τον πόλεμο στη Λιβύη.

 

Τώρα με τις τελευταίες επιθέσεις των τρομοκρατών στο καναδικό Κοινοβούλιο και αλλού, ο Καναδάς πληρώνει την επιλογή του να μπει στη σφηκοφωλιά των ΗΠΑ. Κρίμα στους αθώους που θα πληρώσουν με αίμα τις επιλογές της καναδικής ηγεσίας για ένα μερίδιο στον βρώμικο παγκόσμιο κεφάλαιο. Και στους στρατιώτες που ορκίστηκαν να προστατεύουν την χώρα τους και όχι να πεθαίνουν σε κάποιες άλλες κατ’ επιλογήν χώρες, που μπορεί να μην είναι οι χειρότερες στον αραβικό κόσμο.

Και κλείνω πάλι με τον Τρυντώ. Τον ρώτησαν: «Γιατί έχεις αλεξίσφαιρα τζάμια στα παράθυρα, αφού οι Καναδοί σε λατρεύουν;». «Ναι, με αγαπά ο λαός μου, τους απάντησε, αλλά απέναντι σε απόσταση βολής βρίσκεται η Πρεσβεία των ΗΠΑ».

Ο ειρηνοποιός Καναδάς, έγινε ο πυρομανής πυροσβέστης κατ’ εικόνα και ομοίωση των ΗΠΑ. Και τώρα το πληρώνει άδικα ο λαός του.

 10744591_10204993755869068_279606133_n.jpg

 

Χρήστος Μαγγούτας

SHARE
RELATED POSTS
Μαρία Καρχιλάκη
Κινέζικο «φλερτ» με την οικογένεια Τραμπ, της Μαρίας Καρχιλάκη
Word kept. – Ο λόγος Λόγος., by George Sarafoglou – του Γιώργου Σαράφογλου
2cf6603.jpg
ISIS: η χαμένη γενιά, της Μαρίας Καρχιλάκη
2 Σχόλια
 • Χρήστος Μαγγούτας
  23 Οκτωβρίου 2014 at 19:52

  Alex
  Δεν τούφτανε του Καναδά που ήταν από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου, ήθελε να έχει μερίδιο και στο βρώμικο κεφάλαιο, εκεί που οι σφαίρες πέφτουν σα χαλάζι.

 • ALEX
  23 Οκτωβρίου 2014 at 18:55

  Αν πω όλα εδώ πληρώνονται,
  θα με χαρακτηρίσετε συνομωσιολόγο?

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.