Πόρτα σε ιστορίες/χρονογραφήματα/διηγήματα

Καλό μήνα με ωτασπίδες, του Κωστή Α. Μακρή

Spread the love

 

Καλό μήνα Δεκέμβριο σε όλες και σε όλους!

Κι εγώ από σήμερα με ωτασπίδες!

Γιατί με ωτασπίδες;

Γιατί κανένας μήνας δεν είναι βέβαια αδέκαστος αλλά ο Δεκέμβριος από παλιά τα “παίρνει” από τους περισσότερους για να υπόσχεται ασύλληπτα πράγματα και δεν θέλω να με παρασύρει.

Γιατί κυκλοφορούν, επίσης ασύλληπτοι, όσοι (κι εγώ μαζί τους) προβλέπαμε μέσω ευχών, παιάνων και ελπιδοφόρων μηνυμάτων: “Αίσιον και Ευτυχές το 2014”.

Γιατί κυκλοφορούν ελεύθερες πολλές επιχορηγούμενες κραυγές, απειλές, ψίθυροι και διαφημίσεις για χαρούμενες, ανέμελες γιορτές με αγάπη, αλληλεγγύη, δωρεές, τραγούδια, ψώνια, φιλανθρωπίες, πλούσια δώρα, πολυτελή ρεβεγιόν, άρθρα για το πώς να κάνετε ευτυχισμένη ή ευτυχισμένο το ταίρι σας, φροντίδα για τα παιδιά όλου του κόσμου, ειρήνη και αφοπλισμό και ένα σωρό άλλα.

 

Αλλά, φίλες και φίλοι, εγώ δεν τα ακούω όλα αυτά!

Όχι γιατί είμαι απαισιόδοξος αλλά επειδή οι ωτασπίδες στα αυτιά μου με βοηθάνε να κοιτάζω καλύτερα τα νοήματα των καιρών στα σιωπηλά βλέμματα ανθρώπων που ψάχνουν για πατρίδα.

Και δεν μιλάω για τους μετανάστες μόνο.

Μιλάω για πάρα πολλούς συμπατριώτες μου που δεν μπερδεύουν τον ελλαδισμό με τον Ελληνισμό κι αναζητούν κάτι που να τους στηρίζει σ’ αυτόν τον τόπο.

Συμπατριώτες μου πολίτες και πολίτισσες (όχι απαραίτητα από την Κωνσταντινούπολη) που θέλουν:

Πολιτικούς που να λένε την αλήθεια τους με γνώση, διασταυρωμένες πληροφορίες και λογικά επιχειρήματα ή να το βουλώνουν με ένα ξερό «δεν ξέρω».

Άλλους πολιτικούς που να αντικρούουν την αλήθεια των άλλων πολιτικών με γνώση, διασταυρωμένες πληροφορίες και λογικά επιχειρήματα κι όχι με καφεμαντεία, επίκληση προφητειών ή κολλώντας ετικέτες.

Πολίτες, άντρες και γυναίκες, που να αντέχουν να ακούσουν μια αλήθεια όταν συνοδεύεται από επιστημονικά τεκμηριωμένη ανάλυση και από λογικά κι όχι θεοκρατικά επιχειρήματα.

Υπηρεσίες που να λειτουργούν φιλικά στον πολίτη/πελάτη τους, που τους πληρώνει. Πανεπιστήμια που να λειτουργούν φιλικά προς τον πολίτη/πελάτη τους, που τα πληρώνει, Υπουργεία που να λειτουργούν φιλικά προς τον πολίτη/πελάτη τους, που τα πληρώνει. Σχολεία, Γυμνάσια και Νηπιαγωγεία (Δημόσια και Ιδιωτικά) φιλικά προς τον πολίτη/πελάτη τους, που τα πληρώνει, Επιχειρήσεις και Εταιρείες που λειτουργούν φιλικά προς τον πολίτη/πελάτη τους που τις πληρώνει και που θα πληρώνουν τους φόρους τους για να συνεχίσει…

Κι εδώ είναι τα ζόρικα.

Να πληρώνουν και να πληρώνουμε τους φόρους.

Γιατί;

Τι πρέπει να γίνει για να πειστούν όλοι οι πολίτες ότι πρέπει να πληρώνουν τους φόρους τους;

Μα είναι απλό!

Όλοι οι θεσμοί, οι οργανισμοί και τα όργανα του Δημόσιου να λειτουργήσουν φιλικά, παραγωγικά και με σεβασμό προς τον πολίτη/πελάτη τους (τον φορολογούμενο) που τους πληρώνει.

Και να μη λένε ψέματα.

Και να μην κλέβουν.

Και να μην σε ωθούν στην παρανομία κωλλυσιεργώντας.

Και να είναι επαγγελματικά επαρκείς οι Δημόσιοι και Ιδιωτικοί λειτουργοί, στελέχη και λοιποί συγγενείς. Είτε είναι εκλεγμένοι είτε είναι διορισμένοι με ρουσφέτι ή διαγωνισμό.

Αλλιώς, άμεση απόλυση.

Σε όλη την ιεραρχία τής δημόσιας διοίκησης, αιρετής και διορισμένης.

Με άμεσα ανακλητούς τούς Εκλεγμένους Άρχοντες (Προέδρους, Πρωθυπουργούς, Υπουργούς, Υφυπουργούς, Βουλευτές, Περιφερειάρχες, Δημάρχους, Πρυτάνεις κ.λπ.) σε αποδεδειγμένες περιπτώσεις ψεύδους, διαφθοράς ή ανεπάρκειας.

Και μετά, ίσως πω και πάλι καλό μήνα χωρίς ωτασπίδες.

Προς το παρόν «Καλό μήνα» με ωτασπίδες.

 

Κωστής Α. Μακρής

SHARE
RELATED POSTS
Μια παιδική προσευχή, με πολλές προσδοκίες, του Δημήτρη Κατσούλα
Ίσιες ρίζες, πλάγιες σκέψεις, του Νίκου Σταθόπουλου
Εσμεράλδα-Μαγδαληνή, της Ματίνας Ράπτη-Μιληλή
2 Σχόλια
  • Γαλανου Μαρια
    5 Δεκεμβρίου 2014 at 15:32

    Καλό μήνα!

  • Γεροτάσος
    2 Δεκεμβρίου 2014 at 08:42

    Καλό μῆνα στίς μαγικές ὠτασπίδες σου, Κωστῆ. Καί τίς ἀποκαλῶ μαγικές ἐπειδή βουλώνουν τά αὐτιά ἀλλά καθαρίζουν τό μυαλό.

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.