Ανοιχτή πόρτα

Καλά Χριστούγεννα 2017, του Κωστή Α. Μακρή

Kostis A. Makris

Kostis A. Makris

 

 

 

 

 

 

 

    

Κωστής Α. Μακρής  

 

 

 

 

Xmas10.km06_RGB_25DEC17_LR.jpg

 

25590196_1731918726833039_1989584820_o_neoo.jpg

 

 

 

Παλιότερα δίσταζα να ευχηθώ «Καλά Χριστούγεννα».

Οι λόγοι ήταν τρεις:

Α. Πλεονασμός: Αν είναι Χριστούγεννα, γέννηση ενός χριστού, δηλαδή χρισμένου κυρίαρχου του καλού, κάθε καλού (όπως η αγάπη), είναι αυτοδίκαια καλά.

Β. Δυσπιστία: Μην τυχόν με θεωρήσει θρησκόληπτο ο αποδέκτης των ευχών μου.

Γ. Διάρκεια και έκταση: Ήθελα και θέλω οι ευχές μου να έχουν ένα μεγαλύτερο εύρος, χρονικό και τοπικό, απ’ όσο μια μέρα και μια μόνο θρησκεία.

 

Με τα χρόνια, με την άσκηση και με τη συνακόλουθη εμβάθυνση στη γλώσσα μου ανακάλυψα κάτι που με κατέπληξε και ακόμα με εντυπωσιάζει: Ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα. Όχι Καλά Θεούγεννα ή Καλά Σωτηρούγεννα.

Ο κάθε χριστός παίρνει το χρίσμα από άλλους ανθρώπους που πιστεύουν, ελπίζουν και αγαπούν αυτόν ή αυτή που επιλέγουν ως φορέα μιας σοφίας ικανής να φέρει αλλαγές κοσμογονικές στον τρόπο που υπάρχει, σκέφτεται, φέρεται, δρα και επιδρά το ανθρώπινο είδος στον Κόσμο. Το ότι μερικές και μερικοί τον πιστεύουν ως θεό, εμένα καθόλου ―πλέον― δεν με χαλάει.

Αυτή η ανακάλυψη υπήρξε ένα κομβικό σημείο για μένα.

Κάτι που με οδηγεί στο να εύχομαι τώρα Καλά Χριστούγεννα.

Και οι λόγοι είναι πάλι τρεις:

Α. Πλεονασμός: Δεν θεωρώ πια πλεονασμό να εύχομαι για το χαρούμενο νέο της γέννησης ενός χρισμένου κυρίαρχου του καλού (όπως η αγάπη) με την ελπίδα ότι κάθε μέρα μπορεί να συμβεί αυτό, να γεννηθεί δηλαδή ένα παιδί που θα άρει μεγάλο μέρος από τις «προπατορικές» αμαρτίες (λάθη, εγκλήματα, ελαττώματα) του είδους μας.

Β. Δυσπιστία: Δεν με ενδιαφέρει πια πώς θα με θεωρήσει ο αποδέκτης των ευχών μου. Αυτό που συμπυκνώνω μέσα στην ευχή μου επιδέχεται πολλές ερμηνείες, χωράει πολλές αλήθειες και απευθύνεται προς όλες και όλους, ανεξάρτητα από την πίστη τους, με μόνη προϋπόθεση την ανθρωπιά και την αγαθή προαίρεση προς τον Άλλον. Και ας ντρέπεται όποιος σκέφτεται κακόβουλα. Όπως, περίπου, λέει και το «ρητό» του Τάγματος της Περικνημίδος: «Honi soit qui mal y pense».

 

Γ. Διάρκεια και έκταση: Μεγαλώνοντας σκέφτομαι ότι τα Χριστούγεννα δεν είναι μια μέρα ή μια στιγμή. Είναι χρόνος και τόπος τόσο μεγάλοι όσο μπορούν να τους διαστείλουν τα φορτωμένα με αγάπη παιδικά χρόνια. Επομένως, αυτό που κυρίως εύχομαι είναι διαχρονικά και απλωμένα στη γη Καλά Χριστούγεννα με όσο γίνεται περισσότερη αγάπη προς τα παιδιά που θα κληθούν να σηκώσουν το φορτίο της μελλοντικής σωτηρίας του είδους μας. Τα νέα χρισμένα πλάσματα του κόσμου μας.

Δύσκολο; Πολύπλοκο; Υπεραισιόδοξο;

Μπορεί…

 

Εσείς όμως κρατείστε την ευχή: Καλά Χριστούγεννα 2017!

Και δώστε της όποιο νόημα και φορτίο εσείς θέλετε.

 

25 Δεκεμβρίου 2017

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΓΙΑΤΙ Η ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ

 

 rodon_athlitika.jpg

 ΡΟΔΙΩΝ άθλησις

 

 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Οι ελέφαντες και τα δόντια τους, του Κωστή Α.Μακρή
Μάνος Στεφανίδης
Περί δημοσίων ταφών, του Μάνου Στεφανίδη
Τον Δούρειο Ίππο δεν τον φοβάμαι επειδή…, του Κωστή Α. Μακρή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.