Από το μπλογκ του Βαγγέλη

John Lennon – Give Peace a Chance, του Βαγγέλη Παυλίδη

Spread the love

 

 Βαγγέλης Παυλίδης

Για την υγεία σας, προτείνεται επίσκεψη στο blog του 

 

 

 

 

 

 

 

 

LENNON1.jpg

 

 

Μια μέρα σαν σήμερα, 9 Οχτωβρίου 1940, γεννιόταν στο Λίβερπουλ ο John Lennon. Συνιδρυτής των Beatles, που μετά την διάλυσή τους το 1970 ο Λένον συνέχισε μόνος για να γράψει τραγούδια ορόσημα όπως το Imagine, το Give Peace a Chance, το Working Class Hero. Τραγούδια ορόσημα της γενιάς μου
Επαναστατική φύση που εκδηλώθηκε μέσα από τα τραγούδια, τα γραφτά του, τα σχέδια και τις συνεντεύξεις του. Το 1971 εγκαταστάθηκε στο Μανχάταν όπου ο ακτιβισμός του υπέρ της ειρήνης και ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ, τα διάφορα τραγούδια του που έγιναν αντιπολεμικοί ύμνοι, τον έφερε σε σύγκρουση με την κυβέρνηση του Richard Nixon που επιδόθηκε σε μακρύ αγώνα για να τον απελάσει.

Το 2002, έρευνα του BBC τον κατέταξε όγδοο ανάμεσα στους 100 σπουδαιότερος Βρετανούς.

Στις 8 Δεκεμβρίου 1980 ο John Lennon δολοφονήθηκε πυροβολημένος πισώπλατα από κάποιον Mark David Chapman, έξω από το σπίτι του στην Νέα Υόρκη.

Εγώ όμως, όπως ξέρουν όσοι με παρακολουθείτε, ψάχνω για να βρω την σχέση των διασήμων με το φαγητό, μα και για πιθανές “παραξενιές” τους.
Ο John λοιπόν ήταν το μόνο “Σκαθάρι” που δεν έγινε φυτοφάγος. Το προσπάθησε κάποια στιγμή την δεκαετία του ’60 μα στο τέλος κατέληξε να τρώει και κρέας. Το 1980, σε μια συνέντευξη στο Playboy, η συντρόφισσά του Yoko Ono λέει: “Τι να φας στο λέει η διαίσθησή σου. Ο καθένας έχει διαφορετικές ανάγκες. Περάσαμε από την φυτοφαγία και την μακροβιοτική αλλά τώρα, επειδή είμαστε στο στούντιο, τρώμε μερικές φορές και junk food. Προσπαθούμε να μείνουμε στη μακροβιοτική: ψάρι και ρύζι, όσπρια και σπόρους. Ισορροπείς το φαγητό και τρως ότι είναι ντόπιο. Το καλαμπόκι είναι ντόπιο στην περιοχή”.

Όμως, κάποιοι υποστηρίζουν πως, αν και ποτέ δεν διαγνώστηκε επίσημα γι αυτήν, ο John Lennon έπασχε απο βουλιμία. Λέγεται πως είχε διάφορα διατροφικά “φετίχ”, πως έτρωγε ολόκληρα μπολ γεμάτα με Rice Crispies και μπόλικο παγωτό από πάνω, πως είχε διάφορα σνάκ κρυμμένα εδώ κι εκεί στο σπίτι του και πως είχε φαντασιώσεις με φαγητά. Λένε ακόμα ότι ήταν συνέχεια πεινασμένος και πως ενώ λάτρευε το φαγητό δεν του άρεσε να είναι φουσκωμένος. Έτσι, πολλές φορές έκανε επίτηδες εμετό.

“Ξαφνικά”, διηγείται το 1994 ο φίλος του NIlsson, “ο John άρχισε να μου λέει πώς οι δυνατοί έχουν φοβερή όρεξη και πως θα ήθελαν να καταπιούν τον κόσμο ολόκληρο. Και νόμιζε πως γι αυτό είχε αυτό το φοβερό πρόβλημα -να πεινάει συνέχεια και να τρώει παραπάνω απ’ ότι έπρεπε”.

Αυτά. Που προφανώς σε τίποτα δεν επηρεάζουν την αξία του ως μουσικού και τους αγώνες του για ειρήνη. Give Peace a Chance!

 

 

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Η Ρόδα, του Βαγγέλη Παυλίδη
Στα δύο η χώρα… φάρσα ή τραγωδία;, του Βαγγέλη Παυλίδη
Δημοκρατία και Ναζί, του Βαγγέλη Παυλίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.